Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus antoi viimeiset tuomiot Anton-kuittikauppajutussa, 15 syytettyä tuomittiin veropetoksista

Prosessin pitkän keston takia joidenkin tuomio jäi alle minimin.

Kotimaa
 

Helsingin hovioikeus on ratkaissut viimeisetkin syytteet laajassa kuittikauppaan liittyvässä Anton-talousrikosvyyhdissä. Torstaina annettiin tuomio niiden syytettyjen osalta, jotka eivät aiemmin suostuneet syyteneuvotteluun.

Anton-vyyhti on yksi Suomen kaikkien aikojen laajimmista rikosasioista. Jutun käsittely on kestänyt yli kymmenen vuotta. Se ehti jo kiertää korkeimman oikeuden (KKO) kautta, mutta KKO palautti jutun neuvojen kera hovioikeuteen uudelleen käsiteltäväksi.

Nyt hovioikeus tuomitsi kaikkiaan viisitoista syytettyä vankeusrangaistuksiin törkeistä veropetoksista tai veropetoksista. Hovioikeuden mukaan laskuja oli kierrätetty niin, että syytetyt onnistuivat välttämään veroja. Vältettyjen verojen määrä vaihteli 20 000 eurosta jopa 300 000 euroon.

Rangaistuksia mitatessaan hovioikeus otti huomioon, että jutun käsittely oli kestänyt poikkeuksellisen pitkään. Tämän vuoksi joidenkin tuomittujen rangaistus alitti laissa säädetyn minimirangaistuksen.

Törkeästä veropetoksesta vähimmäisrangaistus on lain mukaan neljä kuukautta vankeutta, mutta nyt rangaistukset vaihtelivat parista kuukaudesta yhteen vuoteen ja neljään kuukauteen. Vain yhden tuomitun vankeus on ehdoton eli hän joutuu vankilaan.

Aiemmin viime syksynä hovioikeus ratkaisi asian niiden osalta, jotka olivat suostuneet uuteen syyteneuvottelumenettelyyn. Syyteneuvottelu tuli mahdolliseksi uuden lain myötä puolitoista vuotta sitten. Syyteneuvottelun idea on, että tunnustamalla voi saada lievemmän rangaistuksen, jos pääsee syyttäjän kanssa sopuun sopivasta tuomiosta ennen oikeudenkäyntiä.

Hovioikeus hyväksyi syyteneuvottelun kaikkien 14 syytetyn osalta. Osa vastaajista oli tuomittu aiemmin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin ja he olivat jo ehtineet suorittaa rangaistuksensa. Oikeus katsoi, että suoritetut rangaistukset olivat riittäviä, eikä lisärangaistuksiin ollut tarvetta.

Ratkaisussa otettiin syytettyjen eduksi huomioon myös se, että oikeusprosessi on kestänyt noin kymmenen vuotta. Hovioikeuden mielestä jutun laajuuden ja monimutkaisuuden vuoksi kohtuullinen aika olisi ollut seitsemän vuotta. Erillisiä korvauksia syytetyille ei kuitenkaan tuomittu.

Anton-kuittikauppajuttu liittyi rakennusalan harmaaseen talouteen. Syyttäjien mukaan vyyhdessä käytettiin tekaistuja laskuja, joiden avulla peiteltiin pimeää palkanmaksua ja vältettiin maksamasta veroja.

Alun perin Helsingin käräjäoikeus tuomitsi yli 80 henkilöä törkeästä veropetoksesta tai petoksesta. Sen sijaan Helsingin hovioikeus vapautti 46 vastaajaa syytteistä ja lievensi päätekijöiden rangaistuksia.

Korkein oikeus myönsi valitusluvan, mutta palautti jutun takaisin hovioikeuden käsiteltäväksi.

Juttu palautui hovioikeuteen noin 50 syytetyn osalta, mutta syyttäjä ja verottaja luopuivat vaatimuksistaan muiden kuin törkeistä rikoksista syytettyjen vastaajien osalta.

Jutun käsittely alkoi uudelleen hovioikeudessa yli vuosi sitten noin 30 vastaajan osalta. Puolet heistä ei suostunut syyteneuvotteluun, joten heidän osaltaan käytiin normaali oikeudenkäynti. Se on nyt päättynyt hovioikeuden torstaina antamaan tuomioon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat