Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus: Rikosoikeuden professorin neuvo ei vapauta rikosvastuusta

Oikeustieteen opiskelija kertoi kysyneensä neuvoa professorilta ja luulleensa sen perusteella, että pippurisumutteen tuonti on laillista.

Kotimaa
 

Rikosoikeuden professorin neuvo ei vapauta ketään rikosoikeudellisesta vastuusta. Tähän tulokseen päätyi Rovaniemen hovioikeus, kun se tutki oikeustieteen opiskelijan pippurisumutinkauppoja.

Opiskelija tilasi vuonna 2012 saksalaisesta nettikaupasta kymmenen pippurisumutinta ja myi ne eteenpäin Huuto.net-nettisivuston kautta. Käry kävi. Mies sai syytteen salakuljetuksesta.

Mies vetosi muun muassa siihen, että hän oli etukäteen kysynyt neuvoa rikosoikeuden professori Matti Tolvaselta. Lapin käräjäoikeudessa ei kuultu Tolvasta todistajana, joten mahdollisten neuvojen tarkemmasta sisällöstä ei ole tietoa.

Opiskelija vetosi myös korkeimman oikeuden ennakkopäätökseen. Käräjäoikeuden mukaan ennakkopäätös koski kuitenkin vain sumutteen hallussapitoa, joten sen tuonti kaupalliseen tarkoitukseen on edelleen luvanvaraista.

Hovioikeudessa mies vaati suullista käsittelyä, jotta hän voisi kutsua Tolvasen todistajaksi. Oikeus ei suostunut tähän.

Oikeuden mukaan rikosoikeuden professorin antama neuvo ei riitä, vaan tieto normien sisällöstä pitää hankkia viranomaisilta. Tässä tapauksessa opiskelija ei edes yrittänyt selvittää Tullilta, saako pippurisumutetta tilata Saksasta.

Miehen 20 päiväsakon tuomio lievästä salakuljetuksesta pysyi voimassa. Hän joutuu maksamaan sakkoa yhteensä 800 euroa.

Huuto.net kuuluu samaan Sanoma-konserniin kuin Helsingin Sanomat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat