Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Inkeriläisten ovi Suomeen sulkeutuu – neljännesvuosisadan aikana heitä ehti tulla Suomeen 32 000

Inkerinsuomalainen Oleksander Postonen odotti paluumuuttoa vaimonsa Inessa Postosen kanssa yli 10 vuotta. Lapset ehtivät kasvaa aikuisiksi eivätkä päässeet mukaan.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Inkerinsuomalaiset Oleksander ja Inessa Postonen eivät olleet käyneet Suomessa ennen tänne muuttoaan. Venäjälle jääneet lapset ja lapsenlapsi ovat vierailleet Vantaan Koivukylässä, josta pariskunta asuu.
Inkerinsuomalaiset Oleksander ja Inessa Postonen eivät olleet käyneet Suomessa ennen tänne muuttoaan. Venäjälle jääneet lapset ja lapsenlapsi ovat vierailleet Vantaan Koivukylässä, josta pariskunta asuu. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Inkerinsuomalaiset

 Suomeen arvioidaan saapuneen yli 20 vuoden aikana noin 32 000 inkerinsuomalaista.

 Paluumuuttajana on voinut saada oleskeluluvan, jos hakija itse, toinen hänen vanhemmistaan tai vähintään kaksi isovanhemmista on kansallisuudeltaan suomalainen. Hakijan on pitänyt ilmoittautua Venäjällä käytössä olleeseen paluumuuttojonoon ennen 1. heinäkuuta 2011.

 Oleskelulupa on edellyttänyt myös asuntoa ja kielitutkinnon suorittamista.

Kerrostaloasunto Vantaan Koivukylässä on pieni, mutta kirjahyllyä koristavat perhevalokuvien lisäksi suomalaisen design-astiaston lautaset ja kupit. Inessa Postonen, 55, on saanut ne syntymäpäivälahjaksi entiseltä työpaikaltaan Pietarin suomalaisesta päiväkodista, kun hän tiesi jo muutosta Suomeen.

Runsaat puoli vuotta Vantaalla asuneet Inessa ja Oleksander Postonen, 55, ovat viimeisimpien joukossa Suomeen tulleita inkerinsuomalaisia paluumuuttajia.

1990-luvun alussa alkanut paluumuutto on päättymässä, ja perjantaina on viimeinen mahdollisuus hakea oleskelulupaa inkerinsuomalaisuuden perusteella.

”Viimeistään tämän vuoden lopussa kaikki halukkaat inkerinsuomalaiset ovat muuttaneet Suomeen”, Maahanmuuttoviraston paluumuuttotiimin päällikkö Marianne Laine uskoo.

Ukrainasta kotoisin olevilla Postosilla tilaisuus oli silti mennä ohi. Oleksander Postonen kuuli paluumuuttomahdollisuudesta vuonna 1999 – siis vuosia myöhässä ja tällöinkin vain sattumalta työtoveriltaan.

Hän otti lomaa musiikinopettajan töistään ja lähti Pietariin keräämään asiakirjoja muuttoa varten. Suku oli asunut Pietarissa, mutta äiti, eno ja isoäiti joutuivat lähtemään toisen maailmansodan aikana Jakutiaan, Siperian kaukaiseen kolkkaan.

”Heidät karkotettiin, koska he olivat suomalaisia. Äitini isä teloitettiin vuonna 1937 kansallisuutensa vuoksi. Hän oli kuunnellut Suomen radiota”, Oleksander Postonen kertoo.

Pietarissa hänelle selvisi, että suvun asiakirjoja oli tuhottu. Paperien hankkiminen kesti pitkään, ja vasta vuonna 2002 Oleksander Postonen pääsi ilmoittautumaan paluumuuttojonoon. Hän muistaa saaneensa vuoronumeron noin 13 300.

”Jono eteni hyvin hitaasti. Meidän oli pakko elää Pietarissa ja hankimme työpaikat. Tein töitä muun muassa leipurina, lastaajana ja vartijana.”

Paluumuuttojono venyi jopa 10 vuoden pituiseksi, sillä inkerinsuomalaiset oleskeluluvan hakijat haastateltiin ja aiemmin heille hankittiin myös kunnasta asunto. Jono vapautettiin viisi vuotta sitten, jolloin viimeistään Postosille olisi pitänyt tulla kutsu konsulaattiin.

”Emme tiedä, miksi se ei tullut perille. Ehkä se oli postin vika”, pari arvelee.

Vuonna 2014 Oleksander Postonen kuuli sattumalta konsulaatissa, että inkerinsuomalaisten paluumuutto on päättymässä. Hänelle tuli kiire päästä kielikurssille ja -kokeeseen ja löytää Suomesta asunto. Lapset olivat ehtineet kasvaa aikuisiksi, eivätkä he täyttäneet paluumuuton kriteereitä. Se harmittaa, pariskunta myöntää.

”Kiitos Suomelle, että meidät otettiin vastaan. Nyt voimme jatkaa elämää ja tehdä töitä”, Oleksander Postonen sanoo.

HS kertoi inkerinsuomalaisten ensimmäisestä muuttoaallosta 9. syyskuuta vuonna 1990.
HS kertoi inkerinsuomalaisten ensimmäisestä muuttoaallosta 9. syyskuuta vuonna 1990.

Ennen Vantaalle muuttoa viime marraskuussa Postoset eivät olleet koskaan käyneet Suomessa. Viisumin hankkiminen Ukrainasta olisi ollut kuulemma liian kallista, kun perhe asui Pietarissa.

Nyt venäjää puhuva pariskunta opiskelee suomea maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa. He laskevat, että heillä on edessään ainakin 10 vuoden työura. Lastentarhanopettajana työskennellyt Inessa toivoo työllistyvänsä päiväkotiin ja Oleksander opetus- tai musiikkialalle tai yrittäjänä.

”Olemme optimisteja. Suomi ja Eurooppa elpyvät lamasta, näen sen jo. Uskon vankasti, että meilläkin menee kaikki hyvin”, Inessa Postonen sanoo.

”Olemme tehneet töitä koko elämämme emmekä tottuneet olemaan jouten”, Oleksander Postonen lisää.

Yli 20 vuotta kestäneen inkerinsuomalaisten paluumuuton aikana sukupolvet ovat vaihtuneet ja tulijakunta muuttunut, sanoo Marianne Laine Maahanmuuttovirastosta Hänen mukaansa suomalainen identiteetti ei ole enää päämotiivi paluuseen vaan enemmän painaa toivo hyvästä työpaikasta ja paremmasta elämästä.

”Alussa muuttajat korostivat olevansa suomalaisia, kärsineensä sen takia ja haluavansa muiden suomalaisten pariin. Nyt he perustelevat, että täällä on turvallinen ympäristö, puhdas ilma ja hyvä terveydenhoito.”

Tänä vuonna muuttaneista kenenkään äidinkielenä ei ole Laineen mukaan suomi. Hän uskoo, että osa viime hetken tulijoista saattaa lähteä takaisin.

Myös Oleksander Postosta harmittaa, etteivät eri vaiheiden jälkeen Ukrainaan päätyneet äiti ja isoäiti enää uskaltaneet käyttää suomea kotikielenä. Postosen mukaan inkeriläisyys välittyi kuitenkin kasvatuksessa ja verenperintönä.

Suomeen muutto on ollut myös tilaisuus, johon Postoset halusivat tarttua. Ainakaan Venäjälle he eivät aio palata.

”Kun teemme Suomessa töitä, saamme kohtuullista eläkettä eikä tarvitse olla käsi ojossa lasten suuntaan. Emme joudu tilanteeseen, ettei ole varaa ostaa lääkkeitä, kuten voi käydä Venäjällä ja Ukrainassa”, he sanovat.

Tällä hetkellä Postosten lapset auttavat heidän sijaansa Ukranaissa asuvaa 84-vuotiasta inkerinsuomalaista isoäitiä. Tämäkin harkitsi aiemmin Suomeen lähtöä, mutta terveys ehti heiketä.

”Ruljanssi tuntui hänestä liian hankalalta. Hänellä on takanaan vaikea elämä”, Oleksander Postonen sanoo.

Mihail Dimitriev
Suomeen halunneet inkeriläiset jonottivat viisumia Pietarin pääkonsulin virastossa 9. helmikuuta 1994.
Suomeen halunneet inkeriläiset jonottivat viisumia Pietarin pääkonsulin virastossa 9. helmikuuta 1994.

 

Inkerinsuomalaisia on siirrelty paikasta toiseen

1600-luku

Inkerinmaalle eli nykyisen Pietarin ympäristöön muuttaa savolaisia ja karjalaisia. Inkerinsuomalaisilla tarkoitetaan heidän jälkeläisiään.

1939–1945

Toisen maailmansodan aikana monet inkerinsuomalaiset osallistuvat taisteluihin Suomen armeijassa. Jatkosodan aikaan Suomeen siirretään noin 63 000 inkeriläistä saksalaisten joukkojen miehittämiltä alueilta Leningradin eteläpuolelta.

1944–1945

Jatkosodan päätyttyä armeijassa palvelleet ja Suomeen pakolaisina siirtyneet 58 000 inkerinsuomalaista palaa tai palautetaan Neuvostoliittoon sen pyynnöstä. Heidät asutetaan vanhojen kotipaikkojen sijaan sisämaahan.

1990

Presidentti Mauno Koivisto avaa inkeriläisten paluumuuton. Inkerinsuomalaisia aletaan pitää paluumuuttajina. Vuoteen 1997 mennessä Suomeen arvioidaan tulleen 20 000 paluumuuttajaa perheineen.

Pentti Nissinen
Presidentti Mauno Koivisto
Presidentti Mauno Koivisto

1990- ja 2000-luvut

Paluumuuttokriteereitä tiukennetaan useaan kertaan. Vuodesta 2003 lähtien inkerinsuomalaisilta edellytetään ennen maahanmuuttoa suoritettua kielitutkintoa ja itse hankittua vuokra-asuntoa tai omistusasuntoa. Aiemmin inkerinsuomalaisille oli tarjottu asuntoa uudesta kotikunnasta.

1.7.2011

Eduskunta sulkee inkerinsuomalaisten paluumuuttojonon Venäjällä. Alkaa viiden vuoden siirtymäaika, jonka aikana jono puretaan.

2016

Paluumuutto kiihtyy viime hetkillä. Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana jätetään noin 690 oleskelulupahakemusta, joista lähes puolet kesäkuussa. 1. heinäkuuta on viimeinen päivä jättää oleskelulupahakemus paluumuuton perusteella. Elinikäinen oikeus paluumuuttoon on vielä toisen maailmansodan aikaisella ”siirtoväellä” ja Suomen armeijassa palvelleilla. Maahanmuuttoviraston mukaan siirtoväkeen kuuluneita on palannut Suomeen vielä muutama vuosittain. Muut voivat tästä lähtien hakea oleskelulupaa vain yleisen oleskelulupajärjestelmän kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat