Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi on Pohjoismaiden heikoin matkailumaa

Aasialaisten kiinnostus Suomea kohtaan on kasvamassa. Matkailun markkinointiin kaivataan silti enemmän panoksia.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Turisteja Helsingin Kauppatorilla juhannusaattona.
Turisteja Helsingin Kauppatorilla juhannusaattona. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Matkailijat suuntaavat pääkaupunkiseudulle

 Suomessa rekisteröitiin viime vuoden aikana 5,5 miljoonaa yöpymistä.

 Pääkaupunki oli pääasiallinen matkakohde Suomeen saapuneelle 4,9 miljoonalle matkailijalle.

 Pääkaupunkiseudulle matkailtiin eniten muista Euroopan maista ja toiseksi eniten Aasiasta.

 Helsingin majoitusliikkeissä rekisteröitiin 3,5 miljoonaa yöpymistä, joista yli puolet oli ulkomaalaisten yöpymisiä.

 Ulkomaalaiset matkailijat käyttivät pääkaupunkiseudulla noin 1,47 miljardia euroa.

Suomi vetää puoleensa heikoimmin ulkomaalaisia matkailijoita, kun sitä verrataan muihin Pohjoismaihin. Silti ulkomaalaisten matkailu on lisääntynyt myös Suomessa.

Viimeisen viiden vuoden aikana ulkomaalaisten hotelliyöpymisten määrä on kasvanut eniten Tanskassa ja toiseksi eniten Ruotsissa. Viime vuoden aikana Tanskassa rekisteröitiin 11,2 miljoonaa ulkomaalaisten yöpymistä ja Ruotsissa 13,6 miljoonaa.

Molemmissa maissa on satsattu matkailumarkkinointiin. Esimerkiksi Tanska on panostanut ruokamatkailun kasvattamiseen, mutta toisaalta maa nauttii myös siitä, että Kööpenhamina on keskieurooppalaisille lähin pohjoismainen lomakohde.

Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi uskoo, että Suomi parantaisi asemaansa matkailumaansa, jos kansainväliseen markkinointiin satsattaisiin enemmän. Lappi haluaa matkailumarkkinointia valtion, kaupunkien ja yritysten yhteistyönä.

”Valtion pitäisi panostaa kansainväliseen markkinointiin yhdessä yritysten kanssa. Meillä matkailuun panostaminen on vasta tulossa. Suomella on kuitenkin kaikki mahdollisuudet pystyä samaan kuin muut Pohjoismaat.”

Kansainväliselle matkailulle tekisi hyvää myös se, mikäli Suomessa olisi nykyistä enemmän ympärivuotisia kaupunkikohteita. Viime vuonna Suomessa rekisteröitiin 5,5 miljoonaa ulkomaista yöpymistä. Venäläisten matkailijoiden määrä on romahtanut, mutta aasialaisten kiinnostus Suomea kohtaan on kasvanut.

Esimerkiksi Helsingissä yöpymiset kasvoivat viime vuoden aikana viisi prosenttia. Lisäystä tuli siitä huolimatta, että venäläisten yöpymiset Helsingissä vähenivät 38 prosenttia.

”Kiinalaisten pääkaupunkiseudulle jättämät matkailutulot olivat viime vuonna suuremmat kuin venäläisten jättämät tulot. Tällä hetkellä Helsingillä menee matkailun suhteen erittäin hyvin ja näyttää siltä, että kuluvasta vuodesta tulee ennätysvuosi”, kertoo kehitysjohtaja Laura Aalto Helsingin Markkinointi Oy:stä.

Myös Aalto on sitä mieltä, että valtion, kaupunkien ja yritysten tulisi panostaa yhdessä matkailumarkkinointiin. Vaikka Helsinki on vahvistanut kansainvälistä asemaansa, se tarvitsee muiden tukea. Helsingin hyvästä imusta hyötyisivät muut Suomen kaupungit.

”Vetovoimainen pääkaupunki on yhtä kuin vetovoimainen maa. Jos mietitään esimerkiksi Hollannin matkailua, Amsterdam vetää matkailijoita koko maahan.”

Vaikka matkailu- ja ravintola-ala on kääntynyt Suomessa kasvuun, kotimaisen matkailun osuus kasvaa heikosti. Muihin Pohjoismaihin verraten kotimaista matkailua on Suomessa vähiten.

Esimerkiksi viime vuoden aikana kotimaisten matkailijoiden viipyminen Helsingissä lyheni, kun ulkomaalaisten viipyminen kaupungissa piteni. Helsingin matkailuyöpymisistä 47 prosenttia koostui kotimaisista matkailijoista.

Arviot kuluvan vuoden matkailulukemista lupaavat Suomelle hyvää ulkomaisten matkailijoiden määrässä. Vaikka venäläismatkailijoiden määrä on edelleen vähäinen, muiden ulkomaalaisten matkailijoiden osuus on lisääntynyt entisestään.

Jukka Gröndahl / HS
Turistit odottivat Temppeliaukion kirkon avautumista Helsingissä 30. kesäkuuta.
Turistit odottivat Temppeliaukion kirkon avautumista Helsingissä 30. kesäkuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat