Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten urheiluharrastusten kustannuksia yritetään pienentää

Kotimaa
 
Leif Rosas
Emmi ja Rasmus Turkia suojautuivat sateelta Vantaa Cupissa.
Emmi ja Rasmus Turkia suojautuivat sateelta Vantaa Cupissa. Kuva: Leif Rosas

Lapsille ja nuorille halutaan taata nykyistä tasa-arvoisemmat harrastusmahdollisuudet. Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) asettama työryhmä esitti torstaina joukon suosituksia, joilla urheiluharrastusten kustannuksia voidaan alentaa.

Työryhmä haluaisi muun muassa alentaa kuntien omistamien perusliikuntapaikkojen käyttömaksuja. Suosituksen mukaan paikkojen pitäisi olla maksuttomia tai lähes maksuttomia etenkin silloin, kun on kyse lasten ja nuorten liikunnasta.

Osassa kuntia liikuntapaikat ovat ilmaisia jo nyt, mutta käytännöt vaihtelevat suuresti.

Työryhmä toivoo alueellisen epätasa-arvon vähenevän, kun toimeentulotuki siirtyy ensi vuonna kunnilta Kelan maksettavaksi.

Harrastuskustannuksia on korvattu osana toimeentulotukea kunnittain vaihtelevasti, mutta työryhmä esittää, että nuorten harrastuskulujen korvaamiseen luodaan yhdenmukainen käytäntö.

OKM:n teettämässä selvityksessä todetaan, että harrastusten kalleus voi syrjäyttää pienituloisten perheiden lapset liikunnallisesta elämäntavasta ja kasvattaa lasten terveyseroja.

Kokoomuksen entisen kansanedustajan Leena Harkimon johtama työryhmä haluaa myös urheilujärjestöjen ja -seurojen puuttuvan harrastusten kustannuksiin. Lajiliittojen pitäisi kohtuullistaa vaatimuksia olosuhteista ja varusteista sekä rajoittaa nuorimpien ikäluokkien matkustamista. Seuroille suositellaan ”tuoteselostetta”, josta käyvät ilmi lajin hinta, hinnoittelun perusteet sekä toiminnan tavoitteet ja intensiteetti.

Työryhmä haluaa myös seurojen tarjoavan nykyistä enemmän toimintaa, johon voi osallistua esimerkiksi kaksi kertaa viikossa. Monessa seurassa treenitahti on junioritasollakin huomattavasti tiiviimpi.

Talkootyön lisäämiseksi työryhmä purkaisi sääntelyä.

Aiemmin nuorisourheilun kalleuteen huomiota kiinnittänyt kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) kehuu esityksiä.

”Työryhmä on miettinyt asiaa kattavasti. Joukossa ei ole huonoja ehdotuksia”, Arhinmäki sanoo.

Muutamiin työryhmän esityksiin Arhinmäki esittää lisäyksiä. Kuntien liikuntapaikkoihin kansanedustaja toivoo enemmän vapaavuoroja.

”Tarvitaan enemmän paikkoja, joihin voi vain mennä potkimaan kavereiden kanssa. ”

Kalliisiin varustekustannuksiin Arhinmäki haluaisi vaikuttaa ruohonjuuritasolla: junioriseuroissa ja vanhempien kesken.

”Pitäisi sopia, että lasten ikäluokissa ei käytetä kalleimpia mailoja tai kenkiä. On selvää, että jos yhdellä on Ronaldon kengät, niin muutkin haluavat ne.”

Vuonna 2014 OKM laati silloisen kulttuuriministeri Arhinmäen pyynnöstä selvityksen liikuntaharrastusten kustannuksista. Tuolloin kävi ilmi, että esimerkiksi jääkiekkoharrastuksen hinta jopa yli kolminkertaistui vuosina 2001–2012.

Jääkiekkoseura HIFK-juniorien myynti- ja junioripäällikkö Jari Riihinen kertoo, että seura on puuttunut viime vuosina lajin kallistumiseen.

HIFK:n juniorit ovat esimerkiksi luopuneet kesäkauden jäähallivuoroista.

”Vanhemmilla pelaajilla on kesällä esimerkiksi juoksua ja kuntosalia, nuorilla jalkapalloa.”

Riihinen kertoo seuran myös säästäneen leirikuluista ja kasvattaneen 10–13-vuotiaiden joukkueita.

”Silloin kustannuksille tulee enemmän jakajia.”

Sen sijaan Riihinen ei kannata oman seuransa osalta OKM:n ehdotusta siitä, että perheet voisivat säästää vähentämällä viikoittaisten harjoitusten määrää.

”Meidän tavoitteena on tarjota mahdollisimman kovatasoista treeniä. Meillä on kuitenkin kuusi yhteistyöseuraa, joissa voi pelata vähemmän intensiivisesti.”

Jalkapalloäiti: Vantaa Cupissa: ”Tärkeintä, että pojat nauttivat”

Jalkapalloturnaus Vantaa Cupissa suhtauduttiin torstaina positiivisesti OKM:n työryhmän pyrkimykseen puuttua urheiluharrastusten kustannuksiin.

Porvoolainen Heini Koskinen odotti Tikkurilan urheilupuiston kentällä 11-vuotiaan Eetu -poikansa pelin alkua ja laski, että pojan harrastukseen voi mennä yli 1 000 euroa vuodessa.

”Jääkiekkoon verrattuna jalkapallo on halpaa, mutta jos usea lapsi perheessä harrastaa monta kertaa viikossa, se tulee kalliiksi.”

Myös Kotkasta 11-vuotiaan Joona -pojan turnausta seuraamaan tullut Emmi Turkia arvioi, että harrastukseen kuluu runsaat 1 000 euroa vuodessa. Myös perheen viisivuotias Rasmus -poika on aloittanut jalkapallon, mutta toistaiseksi kulut ovat pysyneet joissakin satasissa.

”Tärkeintä, että pojat nauttivat”, Turkia sanoi.

13-vuotiasta Casper -poikaansa kannustanut Jan Slant laski harrastuksen hintalapuksi tulevan noin 2000–2500 euroa vuodessa.

”Sen lisäksi tulevat vielä matkat. Tänä vuonna joukkue menee Barcelonaan.”

OKM:n työryhmän toiveesta lisätä talkootyötä seuroissa hän on skeptinen.

”Seuratyö vie paljon aikaa ja voi tulla vanhemmille kalliiksi, jos joutuu ottamaan palkatonta vapaata töistä”, Slant sanoo.

Leif Rosas
Leif Rosas
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat