Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhansia munia keräilleen tuomio koveni hovioikeudessa

Kokoelmassa oli myös äärimmäisen harvinainen Madagaskarin elefanttilinnun muna.

Kotimaa
 
Tulli
Närpiöläiseltä munakeräilijältä takavarikoitiin myös äärimmäisen harvinainen Madagaskarin elefanttilinnun muna.
Närpiöläiseltä munakeräilijältä takavarikoitiin myös äärimmäisen harvinainen Madagaskarin elefanttilinnun muna. Kuva: Tulli

Vaasan hovioikeus on korottanut laittomasta munakokoelmasta annettua tuomiota. Juttu koski Närpiössä paljastunutta mittavaa munakokoelmaa, johon kuului tuhansia munia, täytettyjä lintuja ja eläimiä sekä pakastettuja kuolleita lintuja ja eläimiä. Iso osa munista oli uhanalaisilta linnuilta.

Kolmekymppinen mies oli kerännyt munia itse ja vaihtanut niitä muiden keräilijöiden kanssa. Hän oli tuonut munia Suomeen ja vienyt niitä maasta. Hovioikeuden mukaan mies oli pitänyt hallussaan yhteensä noin 9 500 munaa.

Joukossa oli myös todella harvinainen Madagaskarin elefanttilinnun muna, joka on halkaisijaltaan noin 40 senttimetriä. Elefanttilintu on kuollut sukupuuttoon noin 400 vuotta sitten. Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo, että munan arvo on eri arvioiden mukaan jopa satojatuhansia euroja.

Sinkkosen mukaan elefanttilinnun munan ja muiden munien kohtalo selviää sen jälkeen, kun tuomio tulee lainvoimaiseksi. Munat ovat takavarikossa.

Hovioikeuden mukaan mies syyllistyi luonnonsuojelurikokseen, joka koostui yhteensä 18 eri luonnonsuojelurikoksesta tai -rikkomuksesta. Hovioikeus korotti ehdollista vankeusrangaistusta yhteen vuoteen ja neljään kuukauteen.

Oikeuden mielestä miehen toiminta oli kaupallista ja hän olisi tarvinnut siihen luvan.

Hovioikeus tuomitsi koko kokoelman menetettäväksi valtiolle. Lisäksi tuomittu joutuu korvaamaan valtiolle lintujen, eläinten ja munien arvon. Arvo on ympäristöministeriön asetuksen perusteella yli 560 000 euroa. Jokaiselle uhanalaiselle linnulle ja munalle on määritetty asetuksessa korvausarvonsa. Hovioikeus kuitenkin kohtuullisti summan 250 000 euroon.

Pohjanmaan käräjäoikeus oli tuominnut miehen kolmesta luonnonsuojelurikoksesta ja ampuma-aserikkomuksesta yhden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat