Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö esitti Putinille huolensa Itämeren pimeistä lennoista – Putin: Annan toimeksiannon heti palattuani

Presidentti Sauli Niinistö esittää, että Itämerellä parannettisiin turvallisuutta niin, että alueella ei enää lentäisi lentokoneita ”pimeinä” eli ilman transpondereita.

Kotimaa
 
Presidentti Putinin puheenvuoro Kultarannassa
Presidentti Putinin puheenvuoro Kultarannassa
Suomen ja Venäjän presidentit tapasivat Naantalissa 1.7.2016. Näin puhui yhteisessä tiedotustilaisuudessa presidentti Vladimir Putin. Puhe on tulkattu suomeksi. Kuva: Seppo Kärki

Naantali. Presidentti Sauli Niinistö esittää, että Itämerellä parannettisiin turvallisuutta niin, että alueella ei enää lentäisi lentokoneita ”pimeinä” eli ilman transpondereita. Asiasta sopiminen voisi olla ensimmäinen askel jännitteiden vähentämiseksi Itämeren alueella.

Näin saataisiin toivottavasti vältettyä onnettomuudet. Lentokoneissa, joiden reiteistä muut eivät tiedä, voi olla ”suuri vahingon vaara”, Niinistö sanoi.

Niinistö kertoi ajatuksesta hänen ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin yhteisessä tiedotustilaisuudessa perjantaina Naantalin Kultarannassa.

Putin sanoi Venäjän suostuvan ehdotukseen ja keskustelevan asiasta Naton kanssa. Hän kuitenkin lisäsi, että Naton jäsenmaiden sotilaskoneet lentävät myös transponderit pois kytkettyinä.

Niinistö ja Putin puhuvat Itämeren turvallisuudesta
Niinistö ja Putin puhuvat Itämeren turvallisuudesta
Naantalin Kultarannassa presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin puhuivat myös Itämeren alueella transponderit kiinni lentämisestä ja siitä, miten siihen aiotaan tehdä muutos. Presidentit tapasivat Suomessa 1.7.2016. Kuva: Seppo Kärki

”Ja Nato-maiden koneet tekevät kaksi kertaa enemmän lentoja kuin venäläiset”, Putin sanoi.

Putin saapui iltapäivällä kello 16 Kultarantaan noin tunnin alkuperäisestä aikataulusta myöhässä. Presidentit keskustelivat kaksi ja puoli tuntia.

Neuvottelut jatkuivat vielä tiedotustilaisuuden jälkeen, sillä Niinistö tarjoaa Putinille ja tämän seurueelle illalla vielä päivällisen. Putinin on tarkoitus lähteä sen jälkeen Suomesta.

Presidentti Niinistön puheenvuoro Kultarannassa
Presidentti Niinistön puheenvuoro Kultarannassa
Suomen ja Venäjän presidentit tapasivat Naantalissa 1.7.2016. Näin puhui yhteisessä tiedotustilaisuudessa presidentti Sauli Niinistö. Video sisältää venäjänkielisen tulkkauksen. Kuva: Seppo Kärki
Putin: Venäjä ei päätä Suomen puolueettomuudesta
Putin: Venäjä ei päätä Suomen puolueettomuudesta
Suomessa 1. heinäkuuta 2016 vieraillut Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui tiedotustilaisuudessa muun muassa siitä, miten Venäjä toimisi, jos Suomi liittyisi Natoon. Kuva: Seppo Kärki

Putin oli edellisen kerran Suomessa virallisella vierailulla vuonna 2013.

Perjantain vierailu on siis Putinin ensimmäinen Suomeen sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin helmikuussa 2014. Se ja Venäjän osallisuus Itä-Ukrainan sodassa kylmettivät lännen ja Venäjän välit.

Presidentit ovat kuitenkin tavanneet Krimin miehityksen jälkeenkin. Niinistö kävi Moskovassa viimeksi maaliskuussa.

Niinistö otti Putinin vastaan Kultarannan linnan pihalla, josta hyväntuuliset presidentit siirtyivät sisälle aloittaakseen neuvottelut.

Putin vitsaili kaiken olevan Kultarannassa vanhalla mallillaan, mutta maailmalla tilanne on menemässä huonompaan suuntaan.

”Siksi on tärkeää, että me pääsisimme hyvissä asioissa maailmalla eteenpäin ja teillä on siinä merkittävä osa”, Niinistö sanoi.

Niinistö ja Putin kättelivät rennosti median edessä
Niinistö ja Putin kättelivät rennosti median edessä
Näin sujui kättely lehdistön edessä, kun presidentti Sauli Niinistö otti vastaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin Naantalin Kultarannassa 1. heinäkuuta 2016. Toimittaja: Eeva Palojärvi, kuvaus: Seppo Kärki ja Juhani Niiranen, leikkaus: Heidi Lämsä

Presidenttien tapaamisissa ei yleensä ole mitään ennalta valmisteltua yhteistä esityslistaa, eikä sellaista ole tälläkään kertaa.

Presidenttien odotetaan puhuvan Itämeren kiristyneestä turvallisuustilanteesta, joka on pääaiheena myös ensi viikolla järjestettävässä sotilasliitto Naton huippukokouksessa. Niinistö osallistuu huippukokoukseen ja myös sen pääillalliselle.

Kansainvälisissä kysymyksissä esillä on todennäköisesti myös Ukraina ja Syyria. Turkin ja Venäjän välirikon päättymisellä on vaikutusta myös EU:lle ja Suomelle, joten presidenttien odotetaan puhuvan myös siitä.

Myös Britannian EU-kansanäänestys ja eroa vaatineiden voitto ovat oletettuina aiheina.

Kahdenvälisisissä suhteissa ei tällä hetkellä ole mitään isoa akuuttia ongelmaa.

”Suomi on yksi läheisimmästä kumppaneistamme”, Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi torstaina uutistoimisto Tassin mukaan, kun hän taustoitti venäläistoimittajia matkasta.

Hänen mukaansa esillä ovat myös EU:n ja Venäjän suhteet.

Kahdenvälisissä kysymyksissä esiin nousevatkin todennäköisesti ympäristökysymykset, esimerkiksi Krasnyi borin vuotava ongelmajätelaitos.

Suomesta illalliselle osallistuvat myös ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk). Suomalaiset siis varautuvat myös Fennovoiman ydinvoimalahankkeen pöydälle nostamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat