Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käräjäoikeudet jakoivat vuosien vankeustuomiot kahdensadan ihmisen salakuljetuksesta Suomeen

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomion mukaan rikollisryhmä salakuljetti Suomeen lähes 150 irakilaista. Myös Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion ihmissalakuljetusjutussa.

Kotimaa
 

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on antanut tuomionsa laajassa ihmissalakuljetusjutussa. Kansainvälinen rikollisryhmä salakuljetti Suomeen suuren joukon irakilaisia turvapaikanhakijoita kesällä 2015.

Jutun päätekijä myönsi oikeudessa auttaneensa 146 irakilaista Suomeen. Miehen mukaan autetut olivat pääosin hänen sukulaisiaan, joiden turvallisuustilanne Irakissa oli heikko. Hän kertoi myös perineensä auttamiltaan ihmisiltä kulukorvauksen. Mies kuitenkin kiisti muiden syytettyjen tavoin syyllistyneensä rikokseen.

Salakuljetusreitti oli kulkenut Turkin, Kreikan, Itävallan ja Ruotsin kautta Suomeen. Suomeen tuoduilla ihmisillä ei ollut maahantuloon vaadittavia matkustusasiakirjoja, viisumeita tai oleskelulupia.

Oikeuden mukaan on perusteltua olettaa, että Suomeen tulleiden ihmisten turvallisuustilanne oli heidän kotimaassa varsin epävakaa. Lisäksi matkustaminen Suomeen virallisia teitä oli ollut heille käytännössä mahdotonta.

Oikeus ei kuitenkaan löytänyt näyttöä siitä, että hädänalaisten auttaminen olisi ollut syytettyjen välitön motiivi. Salakuljettajat eivät myöskään olleet tunteneet salakuljetettuja etukäteen muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Tuomion mukaan ryhmän toiminta oli laajamittaista ja suunnitelmallista ja se täytti järjestäytyneen rikollisuuden tunnusmerkit.

Tuomituista neljä on Irakin kansalaisia ja he ovat sukua keskenään. He toimivat Ruotsista käsin. Viides tuomittu on Syyrian kansalainen ja hän toimi Itävallassa.

Käräjäoikeus langetti kolmelle päätekijälle ehdottomat vankeusrangaistukset törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Ismail Abed, 45, tuomittiin viiden vuoden vankeusrangaistukseen. Mostafa Afes, 23, ja Khudhair Marwan, 22, tuomittiin kolmen vuoden rangaistuksiin. Lisäksi kaksi miestä tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Myös Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perjantaina yksitoista ihmistä rangaistuksiin ihmissalakuljetusjutussa. Tuomion mukaan he olivat osallistuneet rinkiin, joka kuljetti Suomeen yhteensä 52 henkeä lähinnä Irakin Mosulista.

Kahdeksan syytettyä sai tuomion törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Päätekijä, 43-vuotias Ahmad Alshamaa sai kolme vuotta vankeutta. Kolme muuta sai ehdotonta vankeutta.

Helsignin käräjäoikeus joutui äänestämään päätöksestä. Toinen lautamiehistä olisi hylännyt suuren osan syytteistä. Hänen mukaansa syytetyt eivät olleet rikollisjoukkio, joka oli yrittänyt hyötyä avuttomista, vaan heidän tarkoituksenaan oli auttaa hädässä olevia ihmisiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat