Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömyys ja syrjintä ovat vaikeuttanut inkerinsuomalaisten kotoutumista –”Venäjällä suomalaisia, Suomessa venäläisiä”

Inkerinsuomalaiset paluumuuttajat samastuvat sekä suomalaiseen yhteiskuntaan että venäläiseen kulttuuriin. Vain hyvin harva harkitsee tutkimuksen mukaan muuttoa takaisin Venäjälle.

Kotimaa
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Vähän alle puolet Venäjältä muuttaneista inkerinsuomalaisista oli vielä kolme vuotta maahantulon jälkeen työttömänä. Töissä olleista moni kertoi, ettei työ vastaa omaa koulutusta.
Vähän alle puolet Venäjältä muuttaneista inkerinsuomalaisista oli vielä kolme vuotta maahantulon jälkeen työttömänä. Töissä olleista moni kertoi, ettei työ vastaa omaa koulutusta. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva
Fakta

Paluumuutto loppuu

 1990-luvun alussa alkanut inkerinsuomalaisten paluumuutto päättyy. 1. heinäkuuta on viimeinen päivä hakea Suomeen oleskelulupaa inkerinsuomalaisuuden perusteella.

 Paluumuuttajana on voinut saada oleskeluluvan, jos hakija itse, toinen hänen vanhemmistaan tai vähintään kaksi isovanhemmista on kansallisuudeltaan suomalainen. Oleskelulupa on edellyttänyt myös asuntoa ja kielitutkinnon suorittamista.

 Tästä lähtien oleskelulupaa voi hakea vain yleisen oleskelulupajärjestelmän kautta.

Paluumuuttajina Suomeen tulleet inkerinsuomalaiset suhtautuvat tulevaisuuteen valoisasti, mutta työttömyys, syrjintä ja puutteellinen kielitaito haittaavat yhteiskuntaan kiinnittymistä.

Inkerinsuomalaisten kotoutumista 2010-luvun vaihteessa seuranneen tutkimuksen mukaan 45 prosenttia Venäjältä muuttaneista inkerinsuomalaisista oli vielä kolme vuotta maahantulon jälkeen työttömänä. Töissä olleista moni kertoi, ettei työ vastaa omaa koulutusta.

Inkerinsuomalaisten on pitänyt läpäistä ennen Suomeen tuloa kielitutkinto, joka mittaa lähinnä arkielämässä selviytymisessä tarvittavaa suomen kielen taitoa.

Suomeen muuttaessa inkerinsuomalaiset arvioivat kielitaitonsa keskitasoiseksi, mutta muutaman vuoden päästä oma arvio oli tippunut heikoksi.

Toisaalta psykologisilla mittareilla arvioituna inkerinsuomalaisten kotoutuminen on sujunut hyvin, kertoo sosiaalipsykologian yliopistonlehtori Tuuli Anna Mähönen Helsingin yliopistosta.

He kokevat selviävänsä hyvin arkipäivän tilanteista, ovat tyytyväisiä suomalaisiin kontakteihinsa ja vain hyvin harva harkitsee takaisin muuttamista Venäjälle. Inkerinsuomalaiset paluumuuttajat samastuvat sekä suomalaiseen yhteiskuntaan että venäläiseen kulttuuriin.

”Kotoutuminen ei ole pelkkää kielitaitoa ja työllistymistä, vaan myös sitä, että ihminen kokee olevansa osa porukkaa ja voi hyvin”, Mähönen sanoo.

Tutkimuksen mukaan inkerinsuomalaiset eivät koe Suomessa kovin paljon syrjintää, mutta kuitenkin enemmän kuin he odottivat ennen maahantuloa. Syrjintäkokemukset lisäsivät heidän kielteisiä asenteitaan suomalaisenemmistöä kohtaan ja aiheuttivat pahoinvointia.

”Inkerinsuomalaiset ajattelivat muuttavansa esi-isiensä maille samankaltaisten joukkoon, mutta täällä heitä kohdeltiinkin venäläisinä. Venäjällä he kokivat olevansa suomalaisia ja Suomessa venäläisiä. Se oli pettymys”, Mähönen kuvaa.

Inkerinsuomalaisten kokemusten perusteella voi hänen mukaansa pohtia, miten hankalaa Suomeen sopeutuminen voi olla muille epätasa-arvoa kokeville maahanmuuttajille, jotka eivät osaa ollenkaan suomea, ole pitkälle koulutettuja, luterilaisia, läheltä ja vapaaehtoisesti muuttaneita.

1990-luvun alusta presidentti Mauno Koiviston aloitteesta alkanut inkerinsuomalaisten paluumuutto päättyy tänään perjantaina, jolloin on viimeinen päivä hakea oleskelulupaa inkerinsuomalaisuuden perusteella.

Maahanmuuttoviraston paluumuuttotiimin päällikkö Marianne Laine arvioi, että tulijakunta on parinkymmenen vuoden aikana muuttunut, eikä päämotiivina paluuseen ole enää suomalainen identiteetti. Tänä vuonna muuttaneista kenenkään äidinkieli ei ole suomi.

Mähönen vahvistaa, ettei suomen kieli ja kulttuuri ole ainut inkerinsuomalaisten muuttosyy, vaan tutkimuksen mukaan perusteina painavat myös työllisyysnäkymät, koulutusmahdollisuudet, elintaso ja perheen hyvinvointi.

Se, ettei viime aikoina muuttaneilla inkerinsuomalaisilla olisi vastaavia sidoksia suomalaisuuteen kuin ensimmäisessä muuttoaallossa tulleilla, on poliittisten päättäjien näkemys, Mähönen huomauttaa.

”Siihen voi suhtautua kriittisesti. Monet inkeriläiset ovat itse sitä mieltä, että heillä on edelleen siteitä suomalaisuuteen.”

Inkerinsuomalaisten paluumuuttoon on suhtauduttu myös kriittisesti Venäjän puolella. Siellä on koettu, että inkerinsuomalaisten kulttuuria on vaikeaa pitää yllä, kun niin moni on lähtenyt Suomeen.

Keskeisenä inkerinsuomalaisten paluumuuton käynnistämisen syynä oli inkerinsuomalaisten Venäjällä kokema syrjintä sekä niin kutsuttu kunniavelka.

Suomeen siirrettiin toisen maailmansodan aikana noin 60 000 inkerinsuomalaista, ja monet myös palvelivat Suomen armeijassa. Sodan jälkeen heidät kuitenkin palautettiin Neuvostoliittoon.

”Inkerinsuomalaisille haluttiin tehdä kädenojennus”, Mähönen kuvaa.

Paluumuuton aikana Suomeen tuli 1990-luvun alusta alkaen arviolta noin 32 000 inkerinsuomalaista. Vaikka paluumuutto loppuu, siihen on vielä elinikäinen oikeus toisen maailmansodan aikaisella siirtoväellä ja Suomen armeijassa palvelleilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat