Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täyteaineet ja Botox kiinnostavat kolmekymppisiä – ”Törröhuulet liitetään seksikkääseen naiseen ja niin sanottuun luksuselämään”

Ulkonäön korjauksia eivät halua enää vain keski-iän ylittäneet naiset. Erityisesti kolmekymppisiä houkuttavat nyt kasvojen pistoshoidot: botuliini ja täyteaineet. Tutkija ja plastiikkakirurgit uskovat, että kysynnän huippu on vielä edessäpäin.

Kotimaa
 
Akseli Valmunen / HS
Naisilta korjataan yleisemmin rintoja tai nenää, miehillä yleisimmät toimenpiteet ovat nenäleikkaus ja rasvaimu. ”Pääsääntöisesti ihmiset ovat järkeviä toiveissaan. Useimmiten leikkauspäätöstä harkitaan useita vuosia”, sanoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri Kaarlo Ståhlberg.
Naisilta korjataan yleisemmin rintoja tai nenää, miehillä yleisimmät toimenpiteet ovat nenäleikkaus ja rasvaimu. ”Pääsääntöisesti ihmiset ovat järkeviä toiveissaan. Useimmiten leikkauspäätöstä harkitaan useita vuosia”, sanoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri Kaarlo Ståhlberg. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Nuoret naiset ovat yhä kiinnostuneempia ulkonäön korjaamisesta esteettisen kirurgian keinoin. Ykköspaikkaa suosituimpana toimenpiteenä pitää edelleen rintojen suurennus. Kirurgisia leikkauksia kevyemmät vaihtoehdot kasvattavat kuitenkin suosiotaan. Kasvojen alueen täyteaine- ja botuliinihoidot kiinnostavat erityisesti kolmekymppisiä naisia.

Täyteaineina käytetään esimerkiksi hyaluronihappoa.

”Pistoshoitojen suosion kasvu näkyy selvästi. Erityisen kiinnostuneita nuoret naiset ovat huulien suurentamisesta täyteaineilla. Myös poskipäiden täyttäminen on kasvattanut suosiotaan ihan viime vuosina. Yli kolmekymppisillä iän tuomia muutoksia korjataan puolestaan Botoxilla”, kertoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri Kaarlo Ståhlberg.

Antti Hämäläinen
Erityisen kiinnostuneita nuoret naiset ovat huulien suurentamisesta täyteaineilla, kertoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri Kaarlo Ståhlberg.
Erityisen kiinnostuneita nuoret naiset ovat huulien suurentamisesta täyteaineilla, kertoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri Kaarlo Ståhlberg.

Ståhlberg työskentelee Helsingissä sijaitsevalla Bulevardin klinikalla, jossa kaksi suosituinta esteettisen kirurgian leikkausta pari–kolmekymppisille ovat rintojen korjaukset ja nenäleikkaukset. Klinikalla kävi viime vuonna reilut 3 000 plastiikkakirurgiasta kiinnostunutta potilasta. Leikkausten määrä on kasvanut noin 10 prosentin vuosivauhtia.

Tavallinen asiakas on noin 20-vuotias nainen, joka haluaa näyttävät rintaimplantit. Toinen tyypillinen asiakas on synnyttänyt kolmekymppinen, joka haluaa korjauttaa synnytyksen ja imetyksen kuluttamat rinnat.

”Silloin asiakas on yleensä jo lapsensa tehnyt ja toivoo rinnoista yhtä isot kuin mitä ne olivat raskauden aikana.”

Vantaalaiselle Maijalle, 37, rintojen suurennus tehtiin kahdeksan vuotta sitten raskauden ja pitkän imetyksen jälkeen. Lopullista päätöstä hän kypsytteli useita vuosia.

“Päädyin lopulta leikkaukseen, koska en ollut tyytyväinen rintojeni ulkonäköön. Kuulun niihin onnekkaisiin, joille nousi todella paljon maitoa. Sitten kun imetys loppui, lopputulos oli aika venähtänyt.”

Toimenpide tehtiin Virossa Suomessa tapahtuneen konsultoinnin jälkeen. Leikkaus ja toipuminen sujuivat hyvin.

“Aluksi olin todella huonovointinen kipulääkkeistä, mutta kun pääsin kotiin, olo alkoi nopeasti kohentua. Mitään ongelmia ei ole ollut ja siksi on helppo sanoa, etten ole kertaakaan katunut leikkausta.”

Muita plastiikkakirurgisia leikkauksia Maija ei suunnittele, vaikkakin on mahdollista, että implantit pitää joku päivä vaihtaa. Sen sijaan kasvojen täyteaine- tai botuliinihoito voi olla tulevaisuudessa mahdollinen.

“Tapani mukaan harkitsisin sitä kyllä varmasti pitkään.”

Akseli Valmunen / HS
Kauneusleikkausta pohdittaessa käydään läpi yleinen terveydentila, riskit ja sairaudet. Aina leikkauspäätöstä ei tehdä.
Kauneusleikkausta pohdittaessa käydään läpi yleinen terveydentila, riskit ja sairaudet. Aina leikkauspäätöstä ei tehdä.

Harkinta on asiantuntijoiden mukaan paikallaan, vaikka pistoshoitojen riskit ovat leikkauksia pienemmät ja toipumisaika lyhyempi. Korjattavat asiat ovat kolmekymppisillä usein vielä pieniä, huomauttaa plastiikkakirurgian erikoislääkäri Tatu Tarkka Dextrasta.

”Yleensä heillä on pientä juonteisuutta silmänurkissa ja otsassa. Joiltakin saatetaan hoitaa myös hankalan aknen jälkiä esimerkiksi siirtämällä omaa rasvaa kasvoihin tasoittamaan ihoa. Toipumisaika toimenpiteissä on hyvin lyhyt”, Tarkka kertoo.

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Heikki Kupi tamperelaiselta KC Cliniciltä sanoo, että suosiota kasvattaa myös toimenpiteen nopeus. Uusintakäynti kestää usein paljon vähemmän aikaa kuin vaikka kampaajakäynti.

KC Clinicillä pistoshoitojen osuus on kymmenkertaistunut kymmenessä vuodessa: nyt hoitoja tehdään noin 1 000 vuodessa. Pistoshoitoihin päädytään kolmekymppisten asiakkaiden keskuudessa huomattavasti useammin kuin kirurgiaan.

”Pistoshoidot ovat tehokkaita ja niihin jää myös usein koukkuun, sillä aineiden vaikutus ei kestä ikuisesti.”

Kauneuskirurgiaa tutkinut kulttuuriantropologi Taina Kinnunen uskoo, että kiinnostus esteettiseen korjailuun on osin peräisin amerikkalaisista Miljonääriäitien kaltaisista tosi-tv-ohjelmista.

”Törröhuulet liitetään seksikkääseen naiseen ja niin sanottuun luksuselämään.”

Muotivirtauksilla ei kuitenkaan Kinnusen mukaan voi täysin selittää ilmiötä. Suurelta osin suosion kasvu johtuu hänen mukaansa alan kovasta kilpailusta ja yritysten tarjoamista luottopalveluista.

Suuremmat rinnat haluava pulittaa Suomessa leikkauksesta vajaasta 5 000 eurosta yli 7 000 euroon. Virossa leikkaus maksaa noin 3 000. Nenäleikkauksen hinta Suomessa on noin 4 000–10 000 euroa. Lisäkustannuksia voi tulla esimerkiksi konsultaatiokäynnistä ja mahdollisista lisätutkimuksista. Pistoshoitojen hinnat vaihtelevat parista sadasta tuhanteen euroon.

Yritysten tarjoamat osamaksuohjelmat ovat kuitenkin tuoneet esteettiset palvelut jokaisen ulottuville.

”Esteettinen kirurgia oli pitkään vain eliitin saatavilla. Osamaksulla tai luotolla yhä useampi pienituloinen nainen saavuttaa palvelut”, Kinnunen huomauttaa.

Asiantuntijat uskovat, että sekä esteettisen kirurgian että pistoshoitojen suosio lisääntyy edelleen myös Suomessa. Esimerkiksi rintojen suurennuksia tehdään vielä noin kymmenesosa siitä mitä Ruotsissa.

“Loppua ei varmaankaan ole näkyvissä. Täytyy samalla muistaa, että monenlaiset kauneustrendit tulevat ja menevät. Törröhuulet ovat luultavasti yksi niistä. Sen sijaan maltillinen käyttö varmastikin lisääntyy”, uskoo Kinnunen.

Heikki Kupin mukaan valtaosa asiakkaista haluaa täyteainetta jo nyt niin vähän, että lopputulos pysyy mahdollisimman luonnollisena.

Akseli Valmunen / HS
Sairaanhoitaja Heli Nevala ja plastiikkakirurgi Kaarlo Ståhlberg käsittelevät potilaasta imettyä ihonalaista rasvaa sisältäviä ruiskuja.
Sairaanhoitaja Heli Nevala ja plastiikkakirurgi Kaarlo Ståhlberg käsittelevät potilaasta imettyä ihonalaista rasvaa sisältäviä ruiskuja.

 

Tausta

Puuttuva sääntely huolettaa

Botox ja muut botuliinitoksiinit ovat lääkeaineita, joihin vaaditaan resepti. Niitä saa pistää vain lääkäri tai lääkärin valvonnassa. Sen sijaan hyaluronihappoa ja muita täyteaineita saa tällä hetkellä pistää käytännössä kuka vain. Niitä voi myös ostaa kuka tahansa.

Suomen Plastiikkakirurgiyhdistyksen kanta on, että myös täyteaineet olisi saatava vain lääkäreiden pistettäväksi, sillä osaamattomissa käsissä aineisiin liittyy vakavien haittavaikutusten riski. Huuliin voi tulla esimerkiksi kovettumia ja tulehduksia. Yhdistyksen puheenjohtajan Ilkka Kaartisen mukaan osaamattomasti annettujen täyteaineiden aiheuttamia komplikaatioita nähdään myös julkisen terveydenhuollon puolella.

Maailmalta on raportoitu useita kymmeniä tapauksia, joissa täyteainepistoksilla on aiheutettu silmien sokeutumista, kun aine on joutunut silmän lähellä verisuoneen, kertoo plastiikkakirurgian ylilääkäri Hannu Kuokkanen Hyksistä. Liian tiheästi pistetty täyteaine, väärä tekniikka tai liian suuri ainemäärä kerralla kasvattaa riskejä.

Myös lääkintöneuvos Timo Keistinen Sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa, että rajankäynti pistoshoitojen osalta on tällä hetkellä ongelmallinen. Ministeriössä selvitetään parhaillaan, tulisiko myös silote- ja täyteaineiden pistämisen olla osa terveydenhuollon piiriin kuuluvaa toimintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat