Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ja Britannian tuleva puolustusyhteistyö osa uutta suuntaa – aiemmin sopimukset koskeneet lähinnä puolustusmateriaalia

Suomi ja Britannia allekirjoittavat puolustusyhteistyösopimuksen Naton huippukokouksessa Varsovassa heinäkuun alussa.

Kotimaa
 
Sebastian Koskinen
Claus Fisker / Reuters
Yhdistyneen kuningaskunnan merivoimien sotilaita Naton Response Force -harjoituksissa Oksbolissa, Tanskassa, toukokuussa 2007.
Yhdistyneen kuningaskunnan merivoimien sotilaita Naton Response Force -harjoituksissa Oksbolissa, Tanskassa, toukokuussa 2007. Kuva: Claus Fisker / Reuters

Suomi ja Britannia ovat solmimassa kahdenvälisen puolustusyhteistyösopimuksen, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) kertoi 12 maakuntalehden yhteiselle Lännen Medialle.

Puolustustuspoliittinen yhteistyöasiakirja allekirjoitetaan Varsovan Naton huippukokouksessa, joka pidetään 8.–9. heinäkuuta.

Puolustuspoliittisen osaston ylijohtaja Janne Kuusela kertoo, että tuleva puolustusyhteistyöasiakirja on hyvin samantyyppinen kuin mitä Ruotsi ja Britannia allekirjoittivat Naton edellisen huippukokouksen yhteydessä Walesissa vuonna 2014.

”Kyse ei ole varsinaisesta sopimuksesta vaan ’framework arrangementista’ tai aiesopimuksesta. Sopimusta on valmisteltu maiden puolustushallinnoissa jo viime vuodesta lähtien”, Kuusela täsmentää.

Brexit eli Britannian EU-ero ei liity aiesopimukseen mitenkään eikä muuta sen sisältöä.

Kansainvälisessä turvallisuuspolitiikassa aiesopimukset eivät sisällä juridista velvoitetta auttaa sopimusosapuolia sotilaallisesti kriisitilanteissa. Sen sijaan niiden tarkoitus on luoda sopijaosapuolten välille valmiit mekanismit, jotka vahvistavat maiden yhteistoimintakykyä.

Aikaisemmin Suomi on tehnyt vastaavankaltaiset sopimukset Viron ja Puolan kanssa, Kuusela kertoo. Allekirjoitusta vaille valmiin yhteistyöasiakirjan tarkoitus on vahvistaa uudentyyppistä puolustuspolitiikkaa.

”Yleensä maiden väliset sopimukset ovat koskeneet puolustusmateriaalia. Nyt käsillä olevan sopimus vetää yhteen kaikkia eri yhteistyön osa-alueita ja viitoittaa tietä eteenpäin siinä, kuinka näemme sopivaksi kehittää yhteistyötä jatkossa.”

Miksi tällainen puolustusyhteistyöasiakirja tehdään juuri Britannian kanssa?

”Britannia on eurooppalainen ja sotilaallinen suurvalta, jolla on meidän kannalta hyvin hyödyllistä osaamista puolustuksessa. Aiemmin olemme tehneet muun muassa yhteistyötä sotilaallisessa kriisinhallinnassa. Oman puolustuksemme kannalta on tärkeää, että yhteistyö sotilaallisten suurvaltojen kanssa tiivistyy.”

Sotilaallisen toiminnan luonne on muuttunut, ja nykyään tarvitaan monenlaista ja korkeaa teknistä osaamista. Kustannukset ovat nousseet, ja varsinkin pienillä valtioilla tulevat nopeasti resurssirajat vastaan. Oppia taas saa parhaiten osallistumalla kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan ja vaativiin harjoituksiin.”

Kuusela kertoo, että myös Suomi ja Yhdysvallat ovat keskustelleet aiesopimuksen mahdollisuudesta.

Varsovassa pidettävä Naton huippukokous ei liity aiesopimukseen.

”Katsoimme jo kuukausia sitten kalentereita siinä mielessä, että milloin molempien maiden ministerit istuvat saman pöydän äärellä. Ensimmäinen tällainen tilaisuus on nyt Varsovassa.”

Kuuselan mukaan ei ole mielekästä vertailla, onko sopimus syvemmällä tasolla kuin Ruotsilla ja Britannialla.

”Jokainen maa tekee omista lähtökohdistaan yhteistyötä.”

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Jussi Niinistö
Jussi Niinistö
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat