Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläistutkija: Venäjä ei saavuta kansainvälistä luottamusta Niinistön ja Putinin tapaamisella

Politiikantutkija Vladimir Gelmanin mukaan Putinin Nato-kommentit Suomelle ovat loogista jatkoa Venäjän harjoittamalle ulkopolitiikalle.

Kotimaa
 
Niinistö ja Putin kättelivät rennosti median edessä
Niinistö ja Putin kättelivät rennosti median edessä
Näin sujui kättely lehdistön edessä, kun presidentti Sauli Niinistö otti vastaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin Naantalin Kultarannassa 1. heinäkuuta 2016. Toimittaja: Eeva Palojärvi, kuvaus: Seppo Kärki ja Juhani Niiranen, leikkaus: Heidi Lämsä

Suomen presidentin Sauli Niinistön ja venäläiskollega Vladimir Putinin tapaamiset voivat lievittää vain suomalaisten pieniä päänsärkyjä. Sen sijaan kansainvälisen yhteisön luottamusta Venäjä ei niiden avulla saavuta, arvioi politiikantutkija Vladimir Gelman HS:lle presidenttien lehdistötilaisuuden jälkeen perjantaina. Gelmanilla on professuuri sekä Pietarin Eurooppalaisessa yliopistossa että Helsingin yliopistossa.

Pieniksi plussiksi voi presidenttien esiintymisen perusteella laskea Niinistön ehdotuksen, jonka mukaan sotilaskoneet eivät enää saisi lentää Itämerellä ilman transpondereita. Putin tarttui aloitteeseen ja lupasi työstää sitä Nato-yhteyksissä. Lisäksi molemmat johtajat mainitsivat, että Pietarin tuntumassa sijaitseva Krasnyi Borin vaarallisten jätteiden kaatopaikan tilanne on tärkeää saada kuntoon.

”Joten kuten pieniä käytännön ongelmia saadaan ratkaistua, koska keskusteluyhteys on olemassa. Tämä näkyi jo aiemmin, kun turvapaikanhakijoiden tulo pohjoisen rajanylityspaikkojen kautta Suomeen loppui Putinin käskyyn”, Gelman totesi.

”Venäjälle puolestaan on tärkeää osoittaa, että se ei ole kansainvälisessä eristyksessä. Lisäksi sillä ovat tärkeitä kahdenväliset kumppanuussuhteet kaupankäynnissä”, hän jatkoi.

Putinin kommentteja Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä Gelman piti loogisena jatkeena Venäjän Krimin valtauksesta lähtien harjoittamalle aggressiiviselle ulkopolitiikalle.

Putin kysyi, luulevatko suomalaiset, että Venäjä jättäisi 1 500 kilometrin päähän Suomen rajasta vetämänsä sotakaluston edelleen yhtä kauas, jos Suomi liittyisi Natoon. Hän korosti, että päätös on kuitenkin suomalaisten omissa käsissä.

”En usko, että Venäjä pitää Suomen Nato-jäsenyyttä varteenotettavana uhkana. Siksi nyt yritetään kaikin keinoin osoittaa, että jos käyttäydytte huonosti, rankaisette itse itseänne.”

Putinin väitettä aseiden sijoittamisesta 1 500 kilometrin päähän Suomen rajasta Gelman piti liioitteluna, mutta totesi, että hän ei ole sotilasasiantuntija.

Venäjän presidentti ei tarkentanut, mihin luku perustuu. Venäjällä on useita sotilastukikohtia Suomen rajan lähellä Pietarin ympäristössä, Alakurtissa ja Murmanskissa.

Tutkijan arvion mukaan Venäjä suhtautuu usein vähätellen Suomeen, Ruotsiin ja useisiin muihin EU-maihin, mikä vain lisää epäluottamusta Venäjää kohtaan. Hänen mukaansa paras keino liennyttää pelkoja olisi muuttaa Venäjän ulkopoliittista linjaa, mutta se ei ole Krimin jälkeen mahdollista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat