Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aseluvan vaatimukset höllentymässä – kouluampumisten jälkeen käyttöön otettu soveltuvuustesti poistumassa

Soveltuvuustesti otettiin käyttöön viisi vuotta sitten, kun aselupiin tehtiin tiukennuksia Kauhajoen ja Jokelan kouluampumisten jälkeen. Poliisi on kuitenkin kokenut, että testi vie kohtuuttomasti resursseja, eikä se palvele tarkoitustaan.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Soveltuvuustestin poistamisella halutaan sujuvoittaa aseluvan hakemista.
Soveltuvuustestin poistamisella halutaan sujuvoittaa aseluvan hakemista. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Aseluvan hakijoilta on poistumassa väkivaltaisia taipumuksia arvioinut soveltuvuustesti, joka hakijan on pitänyt tehdä tietokoneella poliisilaitoksella haun yhteydessä.

Soveltuvuustesti otettiin käyttöön viisi vuotta sitten, kun aselupiin tehtiin tiukennuksia Kauhajoen ja Jokelan kouluampumisten jälkeen. Poliisi on kuitenkin kokenut, että testi vie kohtuuttomasti resursseja, eikä se palvele tarkoitustaan.

Soveltuvuustestissä on 267 kysymystä, jotka koskevat esimerkiksi päihteidenkäyttöä ja ihmissuhteita. Poliisi näkee ainoastaan tuloksen, joka on hyväksytty tai hylätty. Päätöksen tekijä ei siis saa tietoa siitä, että henkilöllä on vaikeuksia ihmissuhteissaan tai itsehillinnässä.

”Tulos ei kerro, mistä syystä hakija ei ole sopiva aseen käyttäjäksi, eikä se auta juurikaan päätöksen teossa. Poliisi pystyy kaivamaan samat tiedot aseluvan hakijan haastattelussa ja poliisin rekistereistä”, sisäministeriön poliisitarkastaja Seppo Sivula sanoo.

Testi on koskenut kaikkia luvan hakijoita paitsi niitä, jotka ovat jo suorittaneet testin kolmen vuoden sisällä. Kielteinen tulos ei ole johtanut automaattisesti aseluvan hylkäämiseen.

Sivulan mukaan soveltuvuustestillä pyrittiin alun perin arvioimaan aseluvan hakijan ”tulevaa vaarallisuutta”.

”EU:n asedirektiivin käsittelyn yhteydessä Suomen kantana on todettu, että väkivaltaisen tai itsetuhoisen käytöksen ennalta arviointi on äärettömän vaikeaa millään testeillä”, Sivula sanoo.

Testin poistaminen liittyy sisäministeriön hankkeeseen, joka koskee ampuma-aseiden lupaprosessin uudistamista. Luvanhakua halutaan sujuvoittaa esimerkiksi sillä, että aselupaa voisi jatkossa hakea netissä.

Käytännössä aseen voisi saada aiempaa nopeammin. Hakemuksen voisi jättää mille tahansa poliisilaitokselle oman kotikunnan poliisilaitoksen sijaan.

Sisäministeriön mukaan aseturvallisuus ei heikkene uudistuksessa, sillä perusteet aseluvan saantiin eivät muutu. Luvan saanti vaatii lain mukaan esimerkiksi sitä, että henkilö on terveydentilaltaan ja käyttäytymiseltään sopiva ampuma-aseen käyttämiseen.

Aseen hyväksyttävä käyttötarkoitus on yleensä metsästys tai urheiluammunta. Poliisi haastattelee jatkossakin ensimmäisen aseluvan hakijat ja myös muita, jos katsoo siihen olevan tarvetta. Myös lääkäriltä voi pyytää lausuntoa.

Sivulan mukaan turhia käyntikertoja poliisilaitoksella halutaan vähentää.

”Uudistuksella pyritään siihen, että jos nuhteettomasti käyttäytynyt pitkän linjan harrastaja haluaa metsästykseen uuden haulikon, henkilökohtaiselle tapaamiselle ei ole välttämättä tarvetta.”

Poliisi pyrkii huolehtimaan aseturvallisuudesta myös tehostamalla rekisterien käyttöä: Sivulan mukaan vuorokausiraporteista seurataan, onko aseluvan hakija tai haltija otettu kiinni esimerkiksi pahoinpitelyn tai huumausainerikoksen takia.

Poliisin tilastojen mukaan suomalaisilla on noin 1,6 miljoonaa asetta. Aselupahakemusten määrä on kuitenkin laskenut noin 40 prosentilla vuodesta 2010 vuoteen 2015.

Sisäministeriön poliisiosaston ylitarkastajan Elina Hirttiön mukaan lasku johtuu esimerkiksi siitä, että ampumaharrastukseen ei hakeudu harrastajakunnan ikääntyessä saman verran uusia harrastajia.

”On arvioitu, että lupahakemusten määrä voi nousta, kun menettely tulee joustavammaksi”, hän sanoo.

Nyt poistumassa olevalla soveltuvuustestillä on voinut olla Hirttiön mukaan pelotevaikutus.

”On liikkunut kaikenlaisia vääriä huhuja siitä, että jos saat testissä hylsyn, kaikki luvat perutaan ja aseet viedään”, poliisitarkastaja Sivula sanoo.

Aseluvan hakua koskevien muutosten taustalla on normien purkaminen, joka kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin.

Ministeriön työryhmän esittämät muutokset ovat lähteneet lausuntokierrokselle ja niiden on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Aseluvan sähköinen haku voisi tulla voimaan vasta huhtikuussa 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat