Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Venäjän kanssa on käytävä vuoropuhelua”

Kotimaa
 

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili perjantaina Suomessa ensimmäistä kertaa sitten Krimin valtauksen vuonna 2014. Paavo Lipposen mielestä tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii viisaasti ylläpitäessään tiiviitä suhteita itään.

”Venäjän kanssa on kaikissa oloissa käytävä vuoropuhelua. Presidentti on valmistellut vierailun maaperää huolellisesti, myös EU:ssa. Siellä on niitä, joiden mielestä Suomi ei saisi olla missään yhteydessä Venäjään.”

”Presidentti on hakenut välitettävää viestiä, jos sellainen on, puhumalla liittokansleri Angela Merkelin ja presidentti François Hollanden kanssa.”

Lipponen toimii nykyään konsulttina Venäjän ja Saksan Nord Stream -kaasuputkihankkeissa. Itä-Euroopan ja Itämeren turvallisuustilanteen kiristymisen jälkeen juuri Venäjän energiapoliittiset siteet Eurooppaan ovat herättäneet paljon keskustelua.

Nyt tekeillä oleva Nord Stream 2 on herättänyt paljon kritiikkiä EU-maissa sekä komissiossa. Arvostelijoiden mielestä Venäjä käyttää energiapolitiikkaa osana ulkopolitiikkaansa.

Lipposen mielestä Venäjä ei käytä energiapolitiikkaa ulkopolitiikan välineenä enempää kuin muutkaan suuret valtiot.

”Nord Streamissa on kyse yhteisestä edusta. Venäjällä on energiaa ja Länsi-Euroopassa taas teknologiaa sekä tarve tuoda nimenomaan kaasua.”

Lipponen ei pidä myöskään ongelmallisena Fennovoima-ydinvoimalaa, jonka toimittaa Venäjän valtio-omisteinen Rosatom.

”Meillä kannatetaan sitä, että ydinvoimaa rakennetaan. Sen tekevät yksityiset yritykset, joiden täytyy noudattaa tiukkoja standardeja.”

Euroopan turvallisuustilanne on edelleen hyvin jännitteinen. Miten läheisiä suhteita Suomi voi rakentaa Venäjään nakertamatta suhdetta länteen?

”Ei tähän ole olemassa mitään käsikirjaa”, Lipponen toteaa ja innostuu kehumaan Niinistöä siitä, miten tämä läksytti Putinin vierailua arvostelleita ruotsalaispoliitikkoja.

”Se oli niin pätevästi sanottu, että jää aikakirjoihin.” Sitten Lipponen vakavoituu.

”Ei Suomi ole lipeämässä linjasta. Vahvuutemme on aina ollut kyky seisoa yhteisten päätösten takana ja harjoittaa siltä pohjalta vuoropuhelua. Ratkaisujen etsimistä. Niitä tarvitaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat