Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varusmies, tarkkana somessa: Tuhannet saavat yksityiskohtaiset ohjeet

Kuvat voisivat paljastaa liikaa sotilastietoja – ja sosiaalista mediaa seurataan.

Kotimaa
 
Juuso Määttänen
Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva
Kuva: Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Israelin armeijan erikoisyksikkö valmistautui operaatioon Länsirannalla vuonna 2010. Tarkoitus oli tehdä pidätyksiä läheisessä palestiinalaiskylässä. Yksi sotilaista päivitti Facebook-statuksensa: ”Keskiviikkona me puhdistamme kylää – tänään pidätyksiä, huomenna pidätyksiä, ja sitten jos Jumala suo, torstaina kotiin.”

Operaatio päättyi päivitykseen. Israelin armeija julkaisi vastauksena kirjeen, jossa varoitettiin sotilaita sosiaalisesta mediasta: vihollisen tiedustelu lukee kaikki mahdolliset päivitykset, ja virhe voi koitua joukkojen kohtaloksi.

Muutamaa vuotta myöhemmin sama toistui Ukrainassa. Maassa soti joukkoja, jotka näyttivät venäläisiltä, joiden kalusto vaikutti venäläiseltä, mutta joiden venäläisyyttä maan hallitus ei myöntänyt.

Internet-etsivät penkoivat syvemmältä. Löytyi Instagram-tilejä ja Vkontakte-profiileja, joissa poseerasivat venäläissotilaat. Venäläissotilaiden reittejä seurattiin some-päivitysten perusteella: retki Ukrainaan näytti selvältä.

Tämä tiedetään myös Suomessa. Kun tuhannet suomalaisnuoret maanantaina aloittavat asepalveluksen, heitä odottavat tiukat ohjeet. Älypuhelimet on pantava suureksi osaksi aikaa pois. Kuvat voisivat paljastaa liikaa – ja niitä seurataan.

Sosiaalisessa mediassa tapahtuvan avoimen tiedustelun merkittävyyttä korostaa myös Jarno Limnéll. Limnéll työskentelee kyberturvallisuuden professorina Aalto-yliopistossa. Perinteinen tiedustelu ja uusi sosiaalisen median tiedustelu kulkevat nykyisin käsi kädessä.

”Asevoimissa kehitellään taatusti koko ajan uusia keinoja ja työkaluja sitä varten, että sosiaalisen median valtavasta tietovirrasta pystytään keräämään oleellinen”, Limnéll sanoo.

Limnéll sanoo, että oleellista on se, miten älylaitteita käytetään. Kokonaiskielto ei ole välttämättä tarpeen. Tunnelmien välittäminen ja kuvien ottaminen oikeissa paikoissa voi olla hyödyllistä. Pitää tietää, mitä voi tehdä älylaitteilla ja mitä ei.

Vapaa-ajalla Suomen varusmiehet saavatkin käyttää puhelintaan melko vapaasti. Armeijassa ongelmia tulee, jos alkaa kuvata sotilaskalustoa, varusteita tai muita arkaluontoisia paikkoja. Niiden lataaminen sosiaaliseen mediaan on kiellettyä, itse asiassa palvelusrikos.

Suomalaistakin inttimateriaalia löytyy netistä pilvin pimein, eikä sen löytämiseksi tarvitse olla kummoinen velho.

Karjalan Prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Sami-Antti Takamaa sanoo tietävänsä, että ”pojat ottavat kuvia ja julkaisevat niitä”.

Jos taustalla on kalustoa, joka paljastaa salaisia tietoja puolustusvoimien toiminnasta, ollaan kuvien sensuroinnissa tarkkoina. Viatonkin selfie voi paljastaa asiantuntijalle paljon.

Karjalan prikaatin Takamaa korostaakin kännyköiden käytöstä puhuessaan tietoturvaa.

”Heti alussa kerrotaan, ettei kannata olla liian sinisilmäinen. Tarkat ohjeistukset kännykän käytöstä palveluksessa annetaan heti koulutuksen alkuvaiheessa. Monet sovellukset kertovat, missä esimerkiksi valokuva on tarkalleen otettu. Sen avulla ulkopuolinen voi halutessaan seurata, missä toiminta tapahtuu.”

Maailmalla on alettu puuttua myös muihin älylaitteisiin. Kiinan armeija kielsi älykellojen käytön niiden paikannettavuuden vuoksi.

Monet näistäkin asioista ovat tosin puolustusvoimille aika uusia, eikä niihin löydy mitään selvää ohjekirjaa. Oleellisempaa on se, että kännykät pysyvät poissa tieltä silloin, kun on muuta tekemistä.

Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat