Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekikö Putin Kultarannassa virheen? Väitti Venäjän vetäneen joukkonsa 1 500 kilometrin päähän Suomen rajasta

”Kuulostaa venäläistyyppiseltä retoriikalta, jossa asiat ammutaan varmuuden vuoksi yläkanttiin ja lujaa”, Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro arvioi.

Kotimaa
 
Putin: Venäjä ei päätä Suomen puolueettomuudesta
Putin: Venäjä ei päätä Suomen puolueettomuudesta
Suomessa 1. heinäkuuta 2016 vieraillut Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui tiedotustilaisuudessa muun muassa siitä, miten Venäjä toimisi, jos Suomi liittyisi Natoon. Kuva: Seppo Kärki

Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti perjantaina Kultarannassa hämmentävän väitteen, että Venäjä olisi vetänyt joukkonsa 1 500 kilometrin päähän Suomen rajasta.

Putin toisti väitteen kolmeen kertaan presidentti Sauli Niinistön kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

”Muistutan teitä, että Venäjä on tehnyt päätöksen ja toteuttanut sen: me olemme vetäneet Suomen ja Venäjän rajalta joukkomme 1500 kilometrin etäisyydeltä”, Putin sanoi puhuessaan Suomen mahdollisesta Nato-päätöksestä ja turvallisuushuolista.

Hän myös vihjaili, etteivät Venäjän joukot enää pysyisi 1 500 kilometrin päässä Suomen rajasta, jos Suomesta tulisi sotilasliitto Naton jäsen.

”Mitä luulette, toimimmeko näin jatkossakin: 1500 kilometrin päähän vedimme joukkomme ja siellä ne myös pysyvät, muka?” Putin sanoi.

Todellisuudessa Venäjällä on joukkoja lähellä Suomen rajaa muun muassa Petsamossa, Alakurtissa, Petroskoissa ja Pietarin seudulla.

”Onhan siellä sitä populaa vaikka kuinka paljon ja asejoukkoja”, tutkimusjohtaja, professori Markku Kangaspuro Aleksanteri-instituutista sanoo.

Kangaspuro kuvailee Putinin lausahdusta ”vähän hassuksi” ja ”suurpiirteiseksi hyvin suuressa mittakaavassa”.

”Ei niin tyhmästi voi sanoa kuin huonolla laskupäällä. Kuulostaa tällaiselta venäläistyyppiseltä retoriikalta, jossa asiat ammutaan varmuuden vuoksi yläkanttiin ja lujaa.”

Kangaspuron mukaan on vaikea sanoa, mitä Putin lausahduksellaan oikeasti tarkoitti.

Periaatteessa voisi olla mahdollista, että presidentti sekoitti keskenään pituuden ja leveyden ja viittasi sanomisillaan Suomen ja Venäjän rajan pituuteen. Rajalla on mittaa 1 340 kilometriä.

Presidentti Niinistö puolestaan sekoitti tiedotustilaisuudessa omissa puheissaan Ukrainan ja Unkarin.

Kangaspuro ei kuitenkaan vaikuta vakuuttuneelta siitä, että Putinilla olisivat menneet käsitteet sekaisin.

”Kuvittelisin, että hän tarkoitti sitä, että joukkoja ei ole runsaasti Suomen lähialueilla”, Kangaspuro sanoo.

”Koko viesti tässä on se, että verrattuna kylmän sodan aikaan Itämeren vaikutuspiirin alueella venäläisten joukkojen määrä on nykyään dramaattisesti pienempi.”

Kangaspuro muistuttaa myös, että esimerkiksi pohjoisessa Alakurtin sotilastukikohdan ottaminen uudelleen käyttöön ei liity Suomeen, vaan kilpailuun pohjoisen luonnonvaroista. Tähän valmistautuvat myös muut valtiot.

Putin sanoi Kultarannassa, että Venäjä kunnioittaa Suomen mahdollista Nato-päätöstä. Samalla hän kuitenkin vihjasi joukkojen tuomisesta lähelle rajaa.

”Venäjän virallinen linja on ollut pitkään, että Suomi tekee omat päätöksensä, mutta niin tekee Venäjäkin. Viesti on se, että teidän päätöksillänne on seurauksensa. Totta kai hän halusi muistuttaa siitä tosiasiasta, että Nato-Suomi olisi Naton etuvartioasema Venäjää vastaan”, Kangaspuro sanoo.

Niinistö ja Putin puhuvat Itämeren turvallisuudesta
Niinistö ja Putin puhuvat Itämeren turvallisuudesta
Naantalin Kultarannassa presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin puhuivat myös Itämeren alueella transponderit kiinni lentämisestä ja siitä, miten siihen aiotaan tehdä muutos. Presidentit tapasivat Suomessa 1.7.2016. Kuva: Seppo Kärki
Presidentti Niinistön ja presidentti Putinin koko tiedotustilaisuus
Presidentti Niinistön ja presidentti Putinin koko tiedotustilaisuus
Ensin puhuu Suomen presidentti Sauli Niinistö, sitten Venäjän presidentti Vladimir Putin ja lopuksi presidentit vastaavat lehdistön kysymyksiin. Presidentit tapasivat Naantalin Kultarannassa 1.7.2016. Kuvaus: Seppo Kärki
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat