Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Sauli Niinistö nauttii huippusuosiota – huonon arvosanan antaa vain yksi prosentti suomalaisista

Tasavallan presidentin suosio on merkittävää myös kansainvälisessä vertailussa.

Kotimaa
 
Karla Kempas
Tomi Kaminen
Mikkelin kuninkuusravit saivat arvovaltaisia vieraita vuonna 2012, kun presidentti ja hänen puolisonsa saapuivat paikalle.
Mikkelin kuninkuusravit saivat arvovaltaisia vieraita vuonna 2012, kun presidentti ja hänen puolisonsa saapuivat paikalle. Kuva: Tomi Kaminen
Fakta

Miten tutkimus tehtiin?

 TNS Gallup teki Helsingin Sanomien pyynnöstä tutkimuksen, jossa selvitettiin, miten suomalaiset kokevat tasavallan presidentti Sauli Niinistön onnistuneen tehtävissään.

 TNS Gallup hankki vastauksen kysymykseen haastattelemalla puhelimitse 15–79-vuotiaita suomalaisia.

 Tutkimusta varten haastateltiin 1 002 henkilöä.

 Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön arvostus on saavuttanut uuden huipun.

Uusimman HS-gallupin mukaan 89 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että presidentti Niinistö on suoriutunut tehtävästään erittäin tai melko hyvin.

45 prosenttia kyselyyn vastanneista antoi Niinistölle erinomaisen arvosanan.

Niinistö on ollut suosittu koko kautensa ajan, mutta nyt kannatus on saavuttanut presidentti Tarja Halosen huippuaikojen suosion. Halosen kannatus oli lähes koko 12-vuotisen kauden 70–80 prosentin luokkaa. Parhaimmillaan suosio nousi joissakin mielipidemittauksissa 90 prosenttiin.

TNS Gallupin yksikönjohtajan Sakari Nurmelan mukaan on mahdotonta sanoa, ylittääkö Niinistön suosio Halosen kannatuksen, koska TNS Gallupin asteikko muuttui 2010-luvun alussa. Ennen asteikosta puuttui ”ei hyvä eikä huono” -vaihtoehto.

”Lukuja ei pysty vertaamaan, enkä pysty sanomaan, kumpi mahdollisesti olisi suositumpi”, Nurmela sanoo.

Sami Kilpiö / HS
Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapasivat Naantalin Kultarannassa perjantaina.
Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapasivat Naantalin Kultarannassa perjantaina.

Oli Niinistö suosituin tai ei, hänen kannatuksensa on noussut niin suureksi, että se yllättää jopa Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlundin.

”Melkein 90 prosenttia on valtava enemmistö. Kultarannassa ollaan varmasti tyytyväisiä.”

Grönlund tulkitsee Niinistön suuren suosion tarkoittavan, että moni suomalainen arvostaa vahvaa presidenttiä, joka ottaa kantaa ulkopolitiikkaan ja jopa ohjaa sitä.

Professorin mielestä mielikuva vahvasta presidentistä on ristiriidassa perustuslain kanssa. Eduskunta päätti presidentin valtaoikeuksien karsimisesta samana vuonna, kun Niinistö valittiin presidentiksi.

”Oma veikkaukseni on, että suomalaiset eivät peilaa presidentin onnistumista hänen todellisiin valtaoikeuksiinsa vaan omaan ajatukseensa siitä, millainen presidentin pitää olla.”

Petteri Kivimäki
Niinistö vihittiin Jyväskylän yli opiston kunniatohtoriksi 2013.
Niinistö vihittiin Jyväskylän yli opiston kunniatohtoriksi 2013.

Suomessa presidentteihin luotetaan. Niinistö ei ole ainoa presidentti, joka on saanut suuren kansansuosion.

Yksi tekijä, joka selittää presidentin suosiota Suomessa, on poliittinen järjestelmä, jossa useat puolueet muodostavat hallituksen.

Poliitikot joutuvat tekemään paljon kompromisseja ja keskustelemaan joskus kiivaaseenkin sävyyn julkisuudessa. Myös oppositiosta tulee kritiikkiä.

Kansan silmissä väittely näyttäytyy kiistelynä. Grönlundin mukaan presidentti vaikuttaa luotettavalta verrattuna muihin poliitikkoihin, koska jopa hallituksen ministerit esittävät voimakkaita ja välillä vastakkaisiakin kantoja julkisuudessa.

”Presidenttiä hyödyttää se, ettei hänen tarvitse kiistellä julkisuudessa kenenkään kanssa.”

Antti Hämäläinen
Sotšissa olympiahopeaa voittanut lumilautailija Enni Rukajärvi ja presidentti Niinistö mitalikahveilla vuonna 2014.
Sotšissa olympiahopeaa voittanut lumilautailija Enni Rukajärvi ja presidentti Niinistö mitalikahveilla vuonna 2014.

TNS Gallup tutki Helsingin Sanomille presidentin suosiota kesäkuussa. Vastaajilta kysyttiin, minkä arvosanan he antavat presidentti Sauli Niinistölle onnistumisesta tehtävissään.

TNS Gallupin Nurmelan mukaan Niinistö sai työstään presidenttinä hyvin vähän haukkuja. Huonon arvosanan antoi vain prosentti koko joukosta.

Jokaisen hallituspuolueen kannattajat soivat presidentille runsaasti arvostusta. Kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kannattajista keskimäärin 61 prosenttia antoi Niinistölle erinomaisen arvosanan.

Eniten haukkuja tuli vasemmistoliiton kannattajilta, mutta heistäkin 73 prosenttia oli sitä mieltä, että Niinistö on onnistunut tehtävissään.

Presidentti Niinistön kannatuslukemat erottuvat edukseen myös silloin, kun niitä vertaa muiden maiden presidenttien suosioon.

Tulokset eivät tosin ole suoraan verrannollisia toisiinsa erilaisten mittaustapojen ja presidenttien erilaisten valtaoikeuksien vuoksi.

Jukka Gröndahl / HS
Ihmiset tulivat Puumalan torille tervehtimään presidentti Sauli Niinistöä ja rouva Jenni Haukiota.
Ihmiset tulivat Puumalan torille tervehtimään presidentti Sauli Niinistöä ja rouva Jenni Haukiota.

Silti on vertailun vuoksi kiinnostavaa, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin kannatuslukemat ovat pienemmät kuin Niinistöllä. Levada-keskuksen helmikuisen kyselytuloksen mukaan Putinia kannatti yli 80 prosenttia venäläisistä.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kannatus oli selvästi Niinistöä ja Putinia vaatimattomampi.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan viimeistä kauttaan istuvaa Obamaa suosivat 51 prosenttia yhdysvaltalaisista.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan Obaman suosiolukemat ovat tavanomaiset länsimaisissa demokratioissa silloin, kun presidentti osallistuu kivuliaiden päätösten tekemiseen.

Saksassa presidentillä on lähinnä seremoniallinen asema, ja se näkyy suosiossa.

Saksan liittopresidentti Joachim Gauck on yksi maansa suosituimmista poliitikoista.

”Symboliset presidentit nauttivat suurta kansansuosiota. Heidän tehtävänsä onkin pitää yllä kansakunnan yhteishenkeä”, Tiilikainen sanoo.

Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka on kantanut päätäntävastuuta pakolaiskriisistä, on sen sijaan nähnyt kannatuslukujensa heittelevän 50 prosentin molemmin puolin.

Presidentin valtaoikeuksien lisäksi maan poliittinen kulttuuri vaikuttaa johtajan suosioon.

Tiilikaisen mukaan Ranskassa johtajiin suhtaudutaan kriittisemmin kuin Suomessa. Ranskalaiset nousevat barrikadeille suomalaisia herkemmin, jos päätökset eivät miellytä.

Työttömyyden ja turvallisuusongelmien sävyttämänä aikana Ranskaa luotsaava presidentti François Hollande on saanut tuntea tämän. Hollandella on paljon enemmän valtaa vaikuttaa asioihin kuin esimerkiksi Saksan liittopresidentillä.

”Ranskassa presidentti on luupin alla”, Tiilikainen sanoo.

Bloombergin mukaan ranskalaisista vain 17 prosenttia antoi Hollandelle hyvän arvosanan maaliskuussa.

Jukka Gröndahl / HS
Sauli Niinistö oli suosittu vieras Puumalassa.
Sauli Niinistö oli suosittu vieras Puumalassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat