Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuontitölkkien panteille ei löydy maksajaa

Suomen ja Viron panttiyhteistyössä olisi monenlaisia ongelmia.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Oluttölkit tekivät kauppansa Tallinnan Sadamarketissa viime kesänä. Tölkeistä maksetaan Viroon 10 sentin pantti.
Oluttölkit tekivät kauppansa Tallinnan Sadamarketissa viime kesänä. Tölkeistä maksetaan Viroon 10 sentin pantti. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Tuontitölkitkin voi kierrättää

 Suomalaismatkustajien arvioidaan tuovan vuosittain noin 180–190 miljoonaa juomapakkausta, joista yli 80 prosenttia on tölkkejä.

 Noin kolmasosa matkustajatuonnin tölkeistä palautetaan Palpan automaatteihin. Niistä ei saa panttia, mutta nekin käytetään uusien juomapakkausten valmistukseen.

 Tuontitölkit voi kierrättää myös laittamalla ne metallikeräykseen.

 Sekajätteeseen päätyvien tölkkien määrästä on vain arvioita. YM:n vuonna 2014 teettämässä kyselyssä vain 15 prosenttia matkustajista ilmoitti heittävänsä pantittomat tölkit sekajätteeseen.

Lähteet: YM, Palpa, Mepak

Suomalaiset kantavat vuosittain noin 150 miljoonaa tölkkiä alkoholijuomia ulkomailta. Se tarkoittaa liki 30:tä tölkkiä henkeä kohden.

Iso osa tölkeistä tulee Virosta, jossa on Suomen tapaan kattava panttijärjestelmä. Jokaisesta Virosta ostetusta tölkistä peritään 10 sentin pantti. Pantin voi kuitenkin saada takaisin vain palauttamalla tölkit Viroon.

Virossa myytävät tölkit on tehty samasta alumiinista kuin Suomessa myytävät tölkit. Myös maiden suurimmat juomatuottajat ovat pääosin samoja. Eikö virolaisista tölkeistä voisi saada pantin Suomessa?

Teknisesti se olisi mahdollista, vastaa Suomen panttijärjestelmää hoitavan Palpan toimitusjohtaja Pasi Nurminen.

”Se edellyttäisi, että Virossa myytävät tuotteet rekisteröitäisiin Palpan järjestelmään.”

Rekisteröinti ja palautusautomaattien ohjelmointi maksaisi, mutta suurille juomatuottajille kustannus olisi varsin pieni. Sen sijaan panttien maksaminen olisi kallista.

Virossa myytävien juomien tuottajat hyötyvät siitä, että kaikki pantilliset tölkit eivät palaudu Viron automaatteihin. Lunastamattomilla panteilla voidaan rahoittaa osa Viron kierrätysjärjestelmän toiminnasta.

Suomessa, jossa palautusaste on korkea ja lähes kaikki panttiraha palautuu kuluttajille, lasku palautusjärjestelmästä jää pääosin tuottajien maksettavaksi.

Vaikka rahat laajempaan panttijärjestelmään löytyisivät, panttiyhteistyö voisi kaatua verotustekniseen asiaan: panteista maksetaan arvonlisävero, joka on Suomessa suurempi kuin Virossa.

”Panttien alv on ilmeisesti ollut hankaluutena Tanskan ja Saksan yhteistyössä”, Nurminen sanoo.

Tanska ja Saksa ovat valmistelleet mallia, jossa saksalaiset toimijat voisivat vapaaehtoisesti liittyä Tanskan panttijärjestelmään.

Myös yhteispohjoismaisesta panttijärjestelmästä on keskusteltu eri maiden viranomaisten kesken, kertoo neuvotteleva virkamies Tarja-Riitta Blauberg ympäristöministeriöstä.

”Asiasta tehdyn selvityksen perusteella järjestelmän kustannukset näyttäisivät kuitenkin olevan huomattavasti suuremmat kuin siitä saatu hyöty”, hän sanoo.

Yhteispohjoismainen panttijärjestelmä tulisi kalliiksi rahoittajille eli juomatuottajille, joista osa saattaisi luopua pantillisuudesta. Esimerkiksi Suomessa panttijärjestelmään kuuluminen on vapaaehtoista, mutta verotus kannustaa siihen.

Lähes kaikki juomien tuottajat ovat valinneet Suomessa pantillisuuden valmisteveron maksamisen sijasta.

Monikansallisten panttijärjestelmien luomista mutkistavat myös eri panttiarvot ja valuutat. Suomi kuuluu ainoana Pohjoismaana euroalueeseen.

Myös järjestelmien laajuus vaihtelee maittain. Useimmissa maissa väkevät alkoholijuomat ovat pantittomia.

Viron ja Suomen viranomaisten välillä yhteistyöstä on keskusteltu vähemmän ja epävirallisemmin. Blauberg kertoo YM:n odottavan kokemuksia Tanskasta ja Saksasta.

Blauberg kuitenkin huomauttaa, että suuri osa Viron-kävijöiden tölkeistä on ostettu laivalta.

Laivoilla myytävät juomapakkaukset ovat pantittomia, ja sellaisina ne todennäköisesti pysyvät, vaikka Viro ja Suomi yrittäisivät panttiyhteistyötä. Varustamot kun pystyvät kilpailuttamaan valtioita, jos sääntely uhkaa vaikuttaa niiden juomamyyntiin.

Tuomas Selänne
Olut teki kauppansa Tallinnan Sadamarketissa viime kesänä. Tuontitölkeistä ei saa panttia Suomessa.
Olut teki kauppansa Tallinnan Sadamarketissa viime kesänä. Tuontitölkeistä ei saa panttia Suomessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat