Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaiset kääntävät brexitin voitokseen

EU ei ole enää ikuinen. Se antaa perussuomalaisille seuraavissa vaaleissa valttikortin.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini perjantaina eduskunnan täysistunnossa, jossa keskusteltiin Britannian EU-eron vaikutuksista.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini perjantaina eduskunnan täysistunnossa, jossa keskusteltiin Britannian EU-eron vaikutuksista. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Tästä on kyse

Brexit-huuma leviää Euroopassa

 Britannian päätös lähteä EU:sta on herättänyt riemua populistiliikkeissä ympäri mannerta.

 Omaa kansanäänestystä ovat vaatineet poliitikot muun muassa Hollannissa, Italiassa ja Ranskassa.

 Suomessa Perussuomalaiset nuoret on esittänyt EU-kansanäänestystä.

 Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan kansanäänestyksestä on hyvä keskustella, mutta nykyinen hallitus ei sellaista esitä.

Otsikoiden perusteella perussuomalaisten viikkoa voisi luulla vaikeaksi.

Puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini sai kuluneen viikon aikana rajuja moitteita sekä hallituskumppaneilta että oppositiolta Britannian-vierailustaan.

Puoluejohtajan ja Suomen ulkoministerin roolit sekoittuivat Soinin matkalla, mikä hämärsi Suomen ulkopolitiikan linjaa.

Todellisuudessa kohusta ei ole perussuomalaisille tai Soinille haittaa. Omapäisyys ja hallituksen EU-linjan tökkiminen voivat olla puolueen kannattajien parissa vain plussaa.

Britannian kansanäänestyksen suurimmat hyödyt perussuomalaisille kuitenkin häämöttävät kaukana tulevaisuudessa.

Brexit tarjoaa puolueelle seuraavissa eduskuntavaaleissa valttikortin, joka voi pelastaa sen katastrofaaliselta romahdukselta.

Perussuomalaisten nykytila on surkea. Sen kannatus on painunut puoleen vuoden takaisista eduskuntavaaleista.

Kreikka-tuet söivät heti hallituskauden alussa uskoa perussuomalaisten tiukkaan eurolinjaan. Sitten puolueen kannattajat pettyivät maahanmuuttopolitiikkaan.

Työmarkkinaväännön aikana hallitus päätyi esittämään niin sanottuja pakkolakeja, joiden toteutuminen olisi osunut kovalla kädellä perussuomalaisten peruskannattajiin.

Viime kuukaudet ovat sujuneet perussuomalaisten kannalta periaatteessa paremmin.

Kreikan osalta on ollut hiljaista. Pakolaisten tulo on hiljentynyt. Työmarkkinoilla saatiin sopimus ilman hallituksen pakkotoimia. Perussuomalaisten kädenjälki on näkynyt hallituksessa, mutta puolueen kannatus ei ole osoittanut minkäänlaisia virkoamisen merkkejä.

Perussuomalaisten kannattajat näyttävät palanneen sinne, mistä puolue heidät houkutteli esiin: politiikan ja äänestämisen ulkopuolelle.

Kannattajat eivät ymmärtäneet hallitusvastuun kahleita ja maan muuttamisen vaikeutta. Perussuomalaisten vanha vihollinen, Euroopan unioni, hyväksyttiin ikuiseksi riesaksi, jonka uudistaminen eteni tuskallisen hitaasti.

Sitten Britannia äänesti yllättäen eroavansa Euroopan unionista. Yhdessä yössä EU ei enää ollut ikuinen. Unionin uudistaminen alkoi yhtäkkiä vaikuttaa pakolliselta sen olemassaolon takaamiseksi. EU:sta eroamisesta saa puhua ja puhutaankin.

Brittien äänestystulos EU:sta eroamiseksi antaa perussuomalaisten hihaan ässän, mutta puolue ei voi pelata sitä liian aikaisin. Hallitusohjelma sitoo puolueen johtoa, eikä EU-erosta puhuminen sovi nyt asiaan.

Kun seuraavat eduskuntavaalit lähestyvät, perussuomalaiset vetää korttinsa esiin. Puolue tekee seuraavista vaaleista EU- ja eurovaalit – mahdollisesti jopa ilmoittaa ajavansa kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

Olennaista ei ole se, pystyykö perussuomalaiset viemään Suomea ulos EU:sta tai haluaako puolue edes sitä. Puolueen menestykselle on tärkeää, että sillä on vastustaja.

Sydämeltään perussuomalaiset on protestipuolue, eikä Euroopan unionia parempaa vastustajaa ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat