Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elintason nousu työllistää tiepalvelua: Uusista autoista puuttuu vararengas, jääkaapit tyhjentävät akut, tankkaus epäonnistuu

Kahden auton perheissä sattuu muita enemmän vahinkoja, joissa auton tankkiin päätyy väärää polttoainetta.

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Autolla lomalle lähtijän on syytä varautua etukäteen.
Autolla lomalle lähtijän on syytä varautua etukäteen. Kuva: Kimmo Räisänen

Heinäkuun alku on monelle myös loman alku. Suuri joukko suomalaisia ajaa kesämökeille ja autot pakataan täyteen. Se näkyy myös Autoliiton tiepalvelun toiminnassa.

”Suurempi kuormitus rasittaa autoja ja rikkoutumisia tapahtuu. Nykyään ei enää välttämättä tehdä yhtä mökkireissua, vaan sukkuloidaan kodin ja mökin väliä, mikä lisää ajoja”, sanoo Tapani Virtanen Autoliitosta.

Virtasen mukaan autoilijoilla eniten ongelmia renkaiden kanssa. Kaikissa uusissa automalleissa ei enää ole vararengasta, jonka voi vaihtaa vanhan rikkouduttua. Toinen yleistynyt ongelma on väärä tankkaus.

”Monissa perheissä on kaksi autoa, ja toinen voi olla diesel. Kun ajetaan autoa, johon ei olla totuttu, tankkiin voi lipsahtaa väärää polttoainetta.”

Elintason nousu näkyy myös siinä, että yhä useammassa autossa on jääkaappi. Sekin työllistää tiepalvelun miehiä.

”Moni unohtaa ottaa jääkaapin päältä, ja akku tyhjenee. Tätä on tapahtunut usein silloin, kun perhe on käymässä Korkeasaaressa.”

Virtanen korostaa, että kun lähtee autolla lomamatkalle, on syytä varautua etukäteen.

Seuraavassa joitakin vinkkejä matkalaisille
Aja virkeänä

Älä aja väsyneenä: lähde matkalle ajoissa ja jos matka on pitkä, pidä usein taukoja. Jotta pysyt virkeänä, pidä mieluummin useita lyhyitä taukoja kuin yksi pitkä. Suunnittele ajoreitti taukoineen etukäteen.

Tarkista auto

Ennen lomamatkaa autosta kannattaa tarkistaa öljyt, valojen toiminta, mittariston merkkivalot, renkaiden kunto sekä rengaspaineet. Varmista myös, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi ja että auto on katsastettu. Jos auto tarvitsee huoltoa, varaa aika ajoissa. Heinäkuussa huolloissa on usein ruuhkaa.

Pakkaa turvallisesti

Pakkaa painavat tavarat alimmaiseksi. Kuorma saisi ulottua korkeintaan istuinten selkänojan tasolle. Korkeammasta pinosta äkkijarrutus heittää kassit matkustajien niskaan.

Tavarat on parasta pakata kasseihin tai laukkuihin. Esimerkiksi irrallaan oleva limsapullo voi jäädä jarrupolkimen alle ja aiheuttaa kolarin.

Tiepalvelu auttaa ongelmissa

Jos auto jättää tienposkeen, Autoliiton tiepalvelu auttaa. Talleta tiepalvelun puhelinnumero 0200-8080 kännykkääsi.

Jos ajat ulkomaille

Jos ajat vieraassa maassa, tarkista etukäteen sen liikennekulttuuri ja Suomesta poikkeavat säädökset. Esimerkiksi monissa maissa autossa pitää olla sammutin. Saksassa vaaditaan ympäristö- ja Sveitsissä moottoritietarra.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat