Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kattohuopajätteestä syntyy Lahdessa asfaltin lisäainetta

Kattohuoparouheella voidaan korvata osa asfalttiin tarvittavasta öljypohjaisesta bitumista.

Kotimaa
 
Lauri Rotko
Tuomo Loukiainen lapioi kattohuopajätteestä tehtyä asfalttia Lahdessa Kujalan jäteaseman asfaltointityömaalla.
Tuomo Loukiainen lapioi kattohuopajätteestä tehtyä asfalttia Lahdessa Kujalan jäteaseman asfaltointityömaalla. Kuva: Lauri Rotko

Lahden Kujalan jätekeskuksen pihaa päällystetään asfaltilla, joka kätkee sisäänsä kaksi prosenttia kattohuoparouhetta. Uusioasfaltilla on päällystetty pihoja, parkkialueita ja pienempiä teitä eri puolilla Suomea.

”Ulkomailla kattohuopajätteen hyödyntämistä tierakentamisessa on tutkittu paljon, ja Yhdysvalloissa kattohuoparouhetta sisältävää asfalttia on käytetty noin kymmenen vuoden ajan. Euroopassa asia on vielä melko uusi”, sanoo Tarpaper Recycling Finland Oy:n maajohtaja Kati Tuominen.

Yrityksen emoyhtiö sijaitsee Tanskassa. Suomessa yritys sijoittui Päijät-Hämeen Jätehuoltoyhtiön kainaloon Lahden Kujalaan. Sinne kerätään rouhittavaksi bitumikattotehtaista sekä saneeraus- ja purkutyömailta tulevat kattohuopaerät.

Kierrätettävän purkubitumin on oltava mahdollisimman puhdasta. Kattomateriaali ei saa sisältää asbestia tai muita haitta-aineita. Työntekijöiden työhygieniatutkimuksia on tehty kenttäolosuhteissa ja niillä pyrittiin varmistamaan, ettei uusioasfaltti aiheuta työturvallisuusriskiä asfalttimiehille.

Materiaalia on tutkittu myös tien käyttäjien turvallisuuden kannalta.

”Nyt selvitämme, millaisissa kohteissa uusioasfaltin ominaisuudet tulevat parhaiten esille, miten vanha bitumi elvytetään ja millaisiin käyttömääriin päästään”, Tuominen toteaa.

Kattohuovassa noin puolet on öljypohjaista bitumia, ja se soveltuu murskattuna sellaisenaan asfaltin lisäaineeksi. Asfalttimassa sisältää viisi prosenttia bitumia, josta noin kolmannes voidaan korvata kierrätysbitumilla.

Kierrätysasfaltin käytön laajentumista on hidastanut oman standardin ja CE-merkinnän puuttuminen. Standardien puuttuessa on täytynyt osoittaa vapaaehtoisen ETA-menettelyn (European Technical Assessment) ja tuotteistusprosessin kautta, että tuote täyttää Euroopan unionin vaatimukset.

”Materiaalia ovat tutkineet Aalto-yliopisto ja Mitta Oy:n asfalttilaboratorio. Tutkittujen ominaisuuksien perusteella uusiomateriaali täyttää asfalttinormien vaatimukset ja jopa parantaa asfaltin muodonmuutoskestävyyttä. Tilaajilla on kuitenkin yhä ennakkoluuloja kunnes materiaali on saatu asfalttinormeihin”, Tuominen toteaa.

Uusioasfalttia koekäyttäneen NCC Industry Oy:n tuotantopäällikkö Karri Uusitalon mukaan kokemukset ovat olleet positiivisia. Yhtiön viime vuonna tehdyissä koekohteissa ei ole havaittu mitään poikkeavaa laadussa tai työstettävyydessä.

”Pitkän ajan käyttökokemukset kuitenkin puuttuvat Suomen olosuhteissa. Ehkä soveltuvimmat käyttökohteet tulevat olemaan teillä ja pihoilla, joissa liikennenopeudet ja liikennemäärät ovat suhteellisen alhaisia”, Uusitalo toteaa.

Ympäristön kannalta kattohuovan kierrätys on järkevää. Tämän vuoden alusta lähtien kattohuopaa ei ole saanut loppusijoittaa kaatopaikoille.

Uusiomateriaalin käytöllä säästyy kolmannes asfaltissa tarvittavasta bitumista. Saksalaisen yliopistotutkimuksen mukaan jokainen kaksi prosenttia kattohuoparouhetta sisältävä asfalttitonni vähentää hiilijalanjälkeä noin 60 kilon verran.

Suomessa uusioasfaltin ympäristövaikutuksia lasketaan parhaillaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat