Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri Juha Sipilä on omaa hallitustaan suositumpi

Jokaisen keskeisen ministerin arviot paranivat hiukan. Oppositiopuolueista vihreät sai parhaan arvion.

Kotimaa
 
Karla Kempas
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Alexander Stubb, Juha Sipilä ja Timo Soini eduskunnassa toukokuussa 2016.
Alexander Stubb, Juha Sipilä ja Timo Soini eduskunnassa toukokuussa 2016. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Näin tutkittiin

 TNS Gallup tutki HS:n toimeksiannosta poliitikkojen ja puolueiden suosiota kesäkuussa.

 Vastaajilta kysyttiin, minkä arvosanan he antavat Suomen hallitukselle, keskeisille ministereille ja oppositiopuolueille onnistumisesta tehtävissään.

 TNS Gallup hankki vastaukset kysymyksiin haastattelemalla puhelimitse 15–79-vuotiaita suomalaisia 13.–22. kesäkuuta.

 Tutkimusta varten haastateltiin 1 002 henkilöä.

Puoli vuotta sitten havaittu Sipilän hallituksen kannatuksen voimakas lasku on pysähtynyt, selviää HS-gallupista. Suomalaisten arvio Juha Sipilän (kesk) hallituksen onnistumisesta pysyi lähes muuttumattomana.

Nyt 25 prosenttia suomalaisista ajattelee hallituksen onnistuneen tehtävässään hyvin, kun joulukuussa 2015 hallituksen toimia piti onnistuneena 24 prosenttia kansasta.

”Hallituksen toimintaa hyvänä pitäviä ei ole juuri sen enempää kuin puoli vuotta sitten, mutta kritisoivien määrä on hieman pienempi”, kertoo gallupin toteuttaneen TNS Gallupin Sakari Nurmela.

Sipilän hallituksen kannatus vastaa tällä hetkellä Jyrki Kataisen (kok) hallituksen loppuvaiheen suosiota.

HS-gallupista selviää, että suomalaiset suhtautuvat pääministeri Juha Sipilään suopeammin kuin hänen hallitukseensa.

39 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Sipilä on onnistunut tehtävässään, kun taas 25 prosenttia suomalaisista piti koko hallituksen toimintaa onnistuneena.

Pääministerin tulos parani muutaman prosenttiyksikön edellisestä mittauksesta, jonka TNS Gallup teki HS:n pyynnöstä joulukuussa 2015.

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund arvioi, että Sipilän suosioluvut ovat tavanomaiset.

”Nämä ovat näitä normaaleja poliitikon arvioita. On siis niitä, jotka pitävät poliitikkoa huonona ja niitä, jotka pitävät hyvänä.”

Myös ulkoministeri Timo Soinin (ps) ja kesäkuun puoliväliin saakka valtiovarainministerinä toimineen Alexander Stubbin (kok) arvosanat nousivat hieman.

Molempien saamat arviot olivat silti heikommat kuin Juha Sipilän.

Grönlund pani merkille, että Soini oli saanut muita ministereitä enemmän ”ei hyvä eikä huono” ja ”en osaa sanoa” -arvioita.

”Soini on ollut ulkoministerinä varsin näkymätön”, Grönlund sanoo.

Kysely tehtiin ennen Soinin Britannian-matkaa.

Puoli vuotta sitten mielipidemittauksiin vaikutti eritoten sosiaali- ja terveysuudistukseen liittynyt hallituskriisi, joka huipentui Sipilän uhkavaatimukseen hajottaa hallitus.

Nyt kohentuneisiin arvioihin voi vaikuttaa se, että kilpailukykysopimus on saatu valmiiksi. Kipeät säästöpäätökset näkyvät silti siinä, että Sipilän hallituksella on kurottavaa alkutaipaleensa suosioon, jolloin 37 prosenttia piti hallitusta onnistuneena.

Vihreät onnistui kansan mielestä oppositiopuolueista parhaiten tehtävissään. Se, että pieni puolue pärjäsi parhaiten, on huomionarvoista. 31 prosenttia suomalaisista piti vihreiden toimintaa oppositiossa onnistuneena.

Sosiaalidemokraatit pärjäsivät toisiksi parhaiten oppositiopuolueista, mutta niin suurelle puolueelle toiseksi tuleminen ei ole erityisen suuri saavutus.

Lisäksi Sdp:n kannatus laski edellisestä parilla prosenttiyksiköllä.

Yleisin arvosana oppositiopuolueille oli ”ei hyvä eikä huono”. Opposition toiminta on nähtävästi jäänyt suomalaisille vieraaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat