Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylipainoa hoidetaan usein väärin – asiantuntijan mukaan suomalaiset laihduttavat liikaa

Syöminen on monille hallitsematonta ja omasta tahdosta riippumatonta. Silloin laihduttaminen ei auta.

Kotimaa
 
Mihin onni katoaa, kun paino nousee?
Mihin onni katoaa, kun paino nousee?
Yli 17 000 suomalaista vastasi HS:n kyselyyn ulkonäkösyrjinnästä. Sen laativat ja tulokset analysoivat Jyväskylän yliopiston tutkijat. Kävi ilmi, että normaalipainoiset ovat onnellisempia kuin muut ihmiset. Toimittajat Anna-Stina Nykänen ja Anna-Sofia Berner, graafikko Boris Stefanov. Lähde: HS:n kysely ulkonäkösyrjinnästä

Mistä lihavuus johtuu? Miksi painonhallinta ei ole helppoa? Ylimääräistä painoa kertyy, kun ihminen syö enemmän kuin kuluttaa, senhän kaikki tietävät.

Syöminen on kuitenkin monille hallitsematonta ja omasta tahdosta riippumatonta.

HUSin syömishäiriöyksikön psykologin Katarina Meskasen mukaan muutama prosentti suomalaisista kärsii ahmintahäiriöistä, jotka voivat altistaa ylipainolle. Vaikean lihavuuden takia hoitoon hakeutuvista jopa joka viidennellä voidaan diagnosoida ahmintahäiriö, BED (binge eating disorder).

”Kaikki lihavat eivät toki kärsi ahmintahäiriöstä, mutta häiriö on todella tärkeä tunnistaa. Ahmimisesta voi kärsiä vaikka sitä ei olisi diagnosoitu. Siksi häiriöstä pitäisi puhua paljon enemmän”, Meskanen toteaa.

Ahmintahäiriö on kyseessä, jos ihminen ahmii ruokaa tai herkkuja vähintään kerran viikossa kolmen kuukauden ajan. Meskasen mukaan ahmiminen voi olla häiritsevää ja aiheuttaa lihavuutta, vaikka ahmintahäiriön kriteerit eivät toteutuisikaan. Tällöin laihduttaminen ei usein ole oikea tapa lihavuuden hoitamiseen.

”Lihavuus ei tällöin ole ongelma, vaan häiriintynyt suhde syömiseen. Jos sitä lähdetään hoitamaan laihduttamalla, mennään vain huonompaan suuntaan”, Meskanen sanoo.

Laihdutuskuurit ovat omiaan ruokkimaan ahmimiskierrettä. Kun elimistö saa liian vähän ruokaa, se pyrkii tasoittamaan energiavajeen tankkaamalla ruokaa, kun sitä on tarjolla. Kyseessä on evolutiivinen ominaisuus, jonka ansiosta ihmiset ovat selvinneet ilman ruokaa paastoten pitkiäkin aikoja.

”Kuka tahansa ahmii illalla, jos on paastonnut koko päivän.”

Monille ahmiminen on tapa tukahduttaa tunteita. Ahmiminen on Meskasen mukaan kuin laastari, nopea helpotus, jolla saa mielen turraksi.

”Kun on vastoinkäymisiä töissä tai ristiriitoja ihmissuhteissa, ahmiminen voi olla tapa korvata psyykkinen paha olo fyysisellä pahalla ololla. Syödessä ei ehdi eikä ähkyssä pysty miettimään elämän ongelmia”, Meskanen valottaa.

Laihdutuskuurille ryhdyttäessä syyt painon pudottamiseen tulisi Meskasen mukaan miettiä tarkkaan. Pelkän ulkonäön vuoksi laihduttamista hän ei suosittele, sillä se voi herkästi vinouttaa suhtautumista paitsi syömiseen myös omaan kehoon.

Toistuvat laihdutuskuurit sekoittavat myös elimistön fysiologista tasapainoa, jolloin syntyy ikävä laihduttamisen ja lihomisen kierre.

Meskasen mielestä Suomessa laihdutetaan ja laihduttamisesta puhutaan liikaa. Puheet dieeteistä ja kuureista ovat niin arkinen osa kahvipöytäkeskusteluja, ettei niitä edes huomaa.

”Laihdutuskuurilla oleminen on ihailtavaa ja suositeltavaa. Erityisesti jos on ylipainoa, on jotenkin outo, jos ei laihduta. Työssäni olen huomannut, kuinka vaikeaa syömisen häiriöistä kärsivien on toipua ja rakentaa positiivista ja hyväksyvää minäkuvaa, kun laihduttamispuhe on jatkuvasti läsnä”, Meskanen suree.

HS kertoi sunnuntaina, että huono kohtelu ja syrjintä haittaavat ylipainoisen elämää usein enemmän kuin terveysongelmat. Sunnuntai-sivujen artikkeli luettavissa täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat