Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet alokkaat astuivat palvelukseen – Varusmiesliitto huolissaan päivärahasta: ”Monet joutuvat ottamaan lainaa”

Muun muassa perheelliset ja omillaan asuvat alokkaat voivat hakea päivärahan lisäksi Kelan korvausta. Etujärjestön mielestä summa kaipaa päivittämistä.

Kotimaa
 
Toni Kitti
Alokkaita Upinniemen varuskunnassa Kirkkonummella.
Alokkaita Upinniemen varuskunnassa Kirkkonummella. Kuva: Toni Kitti
Fakta

Varusmiehen tuet

 Kaikille varusmiehille maksetaan päivärahaa palveluksen aikaisia kuluja varten.

 Päivärahan määrä riippuu takana olevasta palvelusajasta. Ensimmäisten 165 päivän ajan asevelvollinen saa 5,10 euroa päivässä. 166. ja 255. palveluspäivän välillä summa on 8,50 euroa ja myöhemmin 11,90 euroa päivässä.

 Naiset saavat päivässä lisäksi 50 sentin varusrahan henkilökohtaisen varustuksen hankkimiseen.

 Kelalta voi saada sotilasavustusta muun muassa asumiseen (asumisavustus), lasten elatukseen (elatusavustus), terveydenhoitomenoihin (erityisavustus) ja joissakin tapauksissa opintolainan korkoihin. Myös asevelvollisen puoliso ja lapset voivat saada Kelan avustusta.

 Varusmiehen päiväraha ja sotilasavustus ovat verovapaita etuuksia.

Lähteet: Puolustusvoimat, Kela, Verohallinto

Noin 12 000 uutta alokasta astui palvelukseen tänään maanantaina. Osa muuttaa kasarmille lapsuudenkodistaan, osa taas on asunut omillaan ennen palveluksen aloittamista ja kenties perustanut perheenkin.

Varusmiesten edunvalvontajärjestö Varusmiesliitto kritisoi maanantaina julkaisemassaan kannanotossa etenkin omillaan asuvien varusmiesten rahallista tilannetta. Vuokra- tai omistusasunnon kuluihin voi hakea korvausta Kelalta, mutta liiton mukaan varusmiehen päiväraha ja tuet eivät aina riitä esimerkiksi kotivakuutukseen tai puhelinkuluihin.

”Monet joutuvat (päivärahan lisäksi) kajoamaan omiin säästöihinsä, tukeutumaan vanhempien ja sukulaisten tukeen tai ottamaan lainaa selvitäkseen taloudellisesti palveluksen aikana”, liiton puheenjohtaja Rami Laitila kommentoi tiedotteessa.

Asevelvollisille ja vapaaehtoisille naisille maksetaan päivärahaa, jonka määrä riippuu palveluksen pituudesta. Palveluksen alussa päiväraha on 5,10 euroa. Summaa korotettiin viimeksi vuoden 2015 alussa.

Lisäksi Kelan sotilasavustusta voivat hakea ne varusmiehet, jotka asuvat omillaan tai joilla on esimerkiksi terveys-, lastenhoito- tai muuttokustannuksia. Myös puolisolle tai lapselle voidaan maksaa avustusta.

Kela korvaa asumiskuluina esimerkiksi vuokran, yhtiövastikkeen sekä vesi- ja sähkölaskut, mutta ei esimerkiksi kotivakuutusta, jota suuri osa vuokranantajista vaatii vuokralaisilta. Tähän Varusmiesliitto haluaisi muutosta.

Lisäksi liitto haluaa luopua sotilasavustuksen tulorajasta. Nykyään esimerkiksi palkkatulot vaikuttavat avustuksen määrään.

Liitto on aiemminkin vaatinut varusmiesten ansiotason nostamista.

Maanantaina palveluksensa aloitti noin 12 000 alokasta, joista noin 300 on vapaaehtoisia naisia.

Puolustusvoimien mukaan maavoimissa aloittaa noin 10 000, merivoimissa noin 1 550 ja ilmavoimissa noin 650 varusmiestä ja naista. Noin 300 alokasta lähtee Rajavartiolaitoksen joukkoihin.

Oikaisu 5.7. klo 12.12: Tekstissä kerrottiin aiemmin virheellisesti, että palveluksensa aloittaneista noin neljännes eli 3 000 olisi vapaaehtoisia naisia. Oikea määrä on noin 300.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat