Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kännykkää näpräävät autoilijat ovat suuri vaara maanteillä – puhelimeen puhuminen erittäin yleistä

Kolmen lapsen äiti Elina on joutunut todistamaan sekä kännyköiden että alkoholin vaaroja liikenteessä. Yhteen Elinan pojista törmäsi Kyproksella rattijuoppo, toiseen rekka.

Kotimaa
 
Ville Vaarne
Juhani Niiranen / HS
Liikenneturvan mukaan kännyköiden käyttö ajaessa on melko uusi ilmiö, jota ei ole saatu kuriin.
Liikenneturvan mukaan kännyköiden käyttö ajaessa on melko uusi ilmiö, jota ei ole saatu kuriin. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Puhelimen käyttö auton ratissa kasvattaa onnettomuusriskin moninkertaiseksi. Autoilijoilla näyttää kuitenkin olevan suuria vaikeuksia pitää näppejään erossa kännyköistään ajon aikana.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan jopa yli puolet 18–29-vuotiaista kuljettajista on lähettänyt tekstiviestin ajaessaan. ­Lisäksi nuoret kuskit käyttävät sosiaalista mediaa, ottavat valokuvia ja lukevat sähköpostiaan ratin takana.

Tämä selviää renkaita val­mistavan Michelinin teettämästä kyselystä, jossa kysyttiin tuhannen suomalaisen liikennetottumuksia.

Suurin autoileva sosiaalisen ­median käyttäjäryhmä ovat alle 30-vuotiaat naiset, joista useampi kuin joka neljäs ilmoitti käyt­täneensä sosiaalista mediaa ratissa. Alle 30-vuotiaista miehistä näin oli toiminut joka viides.

Myös yli 30-vuotiaat käyttävät sosiaalista mediaa ja kirjoittavat tekstiviestejä autoillessaan. Heidän tapauksessaan sukupuolten välillä on ero, sillä lähes puolet 30–49-vuotiaista miehistä kertoi lähettäneensä tekstiviestin ajaessaan. Naisista hieman yli joka kolmas oli kirjoittanut viestejä autoillessaan.

”Kännyköiden käyttö ajaessa on melko uusi ilmiö, jota ei ole saatu kuriin. Asenteiden muuttaminen on hidasta ja vaikeaa”, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Lattu.

Liikenneturvan mukaan kännykän käyttö kasvattaa autoilijan onnettomuusriskin arviolta nelinkertaiseksi.

Vaaroista yritetään tiedottaa muun muassa erilaisten kampanjoiden avulla.

”Kuukausi sitten meillä oli tarkkaavaisuuteen liittyvä kampanja yli kahdessatoista kau­pungissa”, Lattu sanoo.

Kampanjoinnin tehottomuudesta kertoo se, että esimerkiksi puhelimeen puhuminen ajon aikana on erittäin yleistä. Jopa lähes 90 prosenttia 30–49-vuo­tiaista miehistä kertoi soittaneensa tai vastaanottaneensa puhelun ratissa.

Puhelussa on kuitenkin tekstiviestejä selvästi pienempi onnettomuusriski, jos kuljettajan katse pysyy tiessä.

”Onnettomuusriski kasvaa, jos puhelun sisältö edellyttää vaativaa ajatustyötä tai herättää voimakkaita tunteita”, sanoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Osa kuskeista käyttää puhelimen handsfree-laitetta, mutta tarkkaa tietoa käyttäjämääristä ei ole.

Puhelimen käyttöä vieläkin suurempi uhka ovat rattijuopumuksen rajan ylittäneet autoilijat. Tuoreen päihderaportin mukaan noin ­joka neljäs kuolemaan johtanut moottoriajoneuvon kolari on rattijuopon aiheuttama.

Valtaosa rattijuopoista ylittää törkeän rattijuopumuksen rajan, ja noin puolet ajaa ylinopeutta vähintään 30 kilometriä tun­nissa.

Rattijuoppojen kannalta eletään juuri nyt vuoden vaarallisinta aikaa. Suurin osa liikenteen alkoholionnettomuuksista tapahtuu kesäkuukausina ja viikonloppuöinä.

Toukokuun ja elokuun välillä onnettomuuksia sattuu keskimäärin seitsemän kuukaudessa. Suurin osa niistä tapahtuu taajaman ulkopuolella.

Liikennevakuutuskeskus tarkasteli raportissaan vuosien 2010 ja 2014 välistä ajanjaksoa, jolloin Suomessa tapahtui yli ­tuhat kuolemaan johtanutta liikenneonnettomuutta. Rattijuopoista vajaa neljännes oli onnettomuushetkellä ajokiellossa tai vailla ajokorttia.

Vuosina 2010–2014 alkoholin vaikutuksen alaisena kuoli yhteensä 191 kuljettajaa. Pelkästään huumausaineita ottaneita kuljettajia puolestaan kuoli 41.

Raportin mukaan rattijuopot kuolevat usein suistumisonnettomuuksissa, joissa ei ole sivullisia uhreja. Huumekuskit taas törmäävät muihin ajoneuvoihin useammin kuin rattijuopot.

Yksi selitys rattijuoppojen ja huumekuskien erilaisille kolareille on se, että alkoholin vai­kutuksen alaisena joudutaan ­onnettomuuteen usein viikonloppuöinä, jolloin muuta liikennettä on vähemmän kuin arkena.

Huumausaineonnettomuuksista vain hieman yli kolmannes tapahtuu viikonloppuna.

Kolmannes kuolleista alkoholi- ja huumekuskeista oli iältään alle 25-vuotiaita. Nuoria kuljettajia pidetään yhtenä merkittävänä riskiryhmänä.

”Nuorten kuolemien osuus kertoo siitä, että nuoret ottavat riskejä alkoholin vaikutuksen alaisena. On myös merkkejä siitä, että osa nuorista voi olla piittaamattomia omasta selviytymisestään”, sanoo liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari Liikennevakuutuskeskuksesta.

Parkkari ehdottaa, että lääkärit tarttuisivat aiempaa varhaisemmin nuorten päihderiippuvuuden merkkeihin ja antaisivat väliaikaisia ajokieltoja.

Päihderaportissa tarkasteltiin myös sivullisten kuolemia onnettomuuksissa. Esimerkiksi rattijuoppojen kyydissä olleita kuoli 53 ja toisessa ajoneuvossa matkustaneita kuoli 10.

”Rattijuopon kyytiin lähtemisessä kuolemanriski on varsin suuri”, Parkkari toteaa.

Yhteen Elinan pojista törmäsi Kyproksella rattijuoppo, toiseen rekka

Kolmen lapsen äiti Elina on joutunut todistamaan sekä kännyköiden että alkoholin vaaroja liikenteessä.

Elina työskentelee Kyproksella sukellusalalla ja asuu saarella lastensa kanssa. Keväällä Elinan pojan Martin päälle ajoi rattijuoppo. Martti selvisi onnettomuudesta vakavilla polvivammoilla.

Kolme kuukautta myöhemmin kesäkuussa Elinan toinenkin poika Akseli joutui liikenneonnettomuuteen. Tällöin sen aiheutti rekka, jonka kuljettajan epäillään näpertäneen kännykkäänsä. Akseli loukkaantui vakavasti ja on tällä hetkellä toipilaana.

Vakavat liikenneonnettomuudet saivat Elinan menettämään malttinsa ja purkamaan tunteitaan sosiaalisessa mediassa puolitoista viikkoa sitten.

Rattijuoppojen ja kännykänkäyttäjien vastuunottoa vaativaa kirjoitusta on jaettu Facebookissa lähes 15 000 kertaa.

Tätä juttua varten sähköpostitse haastateltu Elina toivoi, ettei hänen sukunimeään julkaista.

Martin onnettomuus tapahtui muutaman kilometrin päässä perheen kotoa ja Akselin onnettomuus tapahtui aivan kodin tuntumassa. Elina oli kotona ja kuuli sisälle lapsensa hädän.

”Maailmani pysähtyi. Neljän metrin matka pojan luo tuntui vähintään maratonilta”, Elina kuvailee.

Hänen mukaansa Kyproksen liikennekulttuuri vaikuttaa vastuuttomalta Suomeen verrattuna. Omat vaikeutensa aiheuttaa vasemmanpuoleinen liikenne, mutta perhe on Elinan mukaan jo tottunut siihen.

Suomalaiset joutuvat ulkomailla onnettomuuksiin aiempaa useammin.

Viime vuonna ulkomailla kirjattiin yhteensä 1 171 sairaustapausta, tapaturmaa ja onnettomuutta. Määrässä ei ole eritelty esimerkiksi liikenneonnettomuuksia.

Tapausten määrä on kasvanut edellisvuodesta, jolloin vastaavia onnettomuuksia sattui 909.

”Suomalaisten matkustusmäärät ovat kasvussa, mikä selittää onnettomuuksien määrän kasvua”, sanoo kriisi- ja avustus­tiimin vetäjä Flora Kuparinen ulkoministeriöstä.

”Liikennekulttuuri on monessa maassa hyvin erilainen kuin Suomessa, mikä saattaa yllättää ulkomailla olevat turistit.”

Suurimpia onnettomuusmääriä kirjataan perinteisissä matkailumaissa, kuten Espanjassa, Virossa, Turkissa ja Thaimaassa.

Oikaisu tiistaina 5.7. kello 14:15: Jutun grafiikassa oli virhe. Lähteeksi oli virheellisesti merkitty Liikenneturvakeskus, kun todellisuudessa lähde on Liikennevakuutuskeskus.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat