Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kallion kirkon tornissa on sotilaiden piirustuksia putoavista pommeista – ja erikoinen arvoitus

Kirkon suntio Marko Hinkkanenkin on ymmällään mystisestä laitteistosta.

Kotimaa
 
Päätä huimaavaa: Kallion kirkko on Helsingin jykevä maamerkki
Päätä huimaavaa: Kallion kirkko on Helsingin jykevä maamerkki
Torniin kiipeäminen vaatii paitsi kuntoa, myös uskallusta. Korkean paikan kammoiset eivät huipulle asti uskalla kivuta. Yläparvekkeelle on matkaa maan pinnasta 63 metriä. Puolivälistä löytyvät kellot ja soittokoneisto.

Kallion kirkko Helsingissä on alueen jykevä harmaagraniittinen maamerkki, joka näkyy kauas. Kirkko sijaitsee mäen päällä, ja sen huipulle on 65 metriä maan pinnasta ja 94 metriä meren pinnasta. Tiettävästi tornin huipulta näkee hyvällä ilmalla Tallinnaan saakka, mutta Kallion seurakunnan suntio Marko Hinkkanen ei itse sinne saakka ole nähnyt, vaikka on useasti torniin kivunnut.

Kun kirkon torniin kipuaa, ensin tulevat vastaan seitsemän kelloa, jotka soittavat Jean Sibeliuksen varta vasten Kallion kirkon kelloille säveltämää sävelmää kahdesti päivässä.

Sunnuntaisin kun kaikki kellot kutsuvat jumalanpalvelukseen, ei täällä voisi ollakaan. ”Meteli on niin kova, että vaikka pitäisi käsiä korvien päällä, ei se auta yhtään”, suntio Marko Hinkkanen kertoo.

Kirkonkellojen vierestä löytyy myös mielenkiintoinen arvoitus: kellotaulun ohjausjärjestelmän osa.

Miksi Kallion kirkon torniin on viety kellotaululle tarkoitettua laitteistoa, vaikka tornissa kellotauluja ei ole?

Laite on selvästi vanha, ehkä jopa viime vuosisadan alkupuolelta, jolloin kirkko alunperin rakennettiin. Ehkä joku on tuonut laitteiston tänne varastoitavaksi muusta kirkosta. Hinkkanen on yhtä ymmällään laitteistosta.

Kellon soittoa ohjataan laitteistolla, joka näyttää soittorasian mekanismilta. Pyörivän sylinterin päällä olevat tapit nostavat vuorollaan vipuja, joka liikauttavat puolestaan kelloa soittavia vasaroita.

Mutta onko kellojen soittamaa sävelmää joskus muutettu? Pyörivän sylinterin pinnalla on joissain reikiä, joiden paikalla on ennen ilmeisesti ollut sävelen liipaisevia tappeja. Jossain vaiheessa tappien paikkaa on muutettu ja ne on asetettu nykyisille paikoilleen ja nykyinen sävelmä on muotoutunut.

Kellonsoittokoneisto on suljettu suojakaapin sisälle, jonka seinät ovat historiallisesti kiinnostavia. Seinille ovat sotilaat kirjoitelleet ja piirrelleet samaan aikaan, kun parinkymmenen metrin päässä yläpuolelta – kirkontornin huipulta – on tarkkailtu vihollisten lentokoneita toisen maailmansodan aikana. Seinillä on lyijykynällä piirrettyjä kuvia putoavista pommeista, lentokoneista sekä hälytyssireeneistä.

Kallion kirkon torni oli aikaisemmin myös pulujen ansa. Kun kellot soivat, pidettiin kellojen vieressä olevia ikkunoita auki muutamien minuuttien ajan. Se aiheutti sen, että naapurit valittivat liian kovasta kellojen moikaamisesta ja pulut pelmahtivat torniin sisälle. Jostain syystä ne eivät osanneet sieltä enää ulos, vaan menehtyivät kellotorniin.

”Kaksi lavallista niitä kuljetettiin pois 2000-luvun alussa”, Hinkkanen kertoo.

Nykyään vain osaa ikkunoista raotetaan soitannan aikana ja kaikkiin ikkunoihin on asennettu verkot lintujen ja lumen estämiseksi.

Kallion kirkon torni ei ole yleisölle avoinna. Silloin tällöin sinne järjestetään tutustumiskierroksia.

Esa Syväkuru
Suntio Marko Hinkkanen Kallion kirkon tornissa.
Suntio Marko Hinkkanen Kallion kirkon tornissa.
Esa Syväkuru
Kallion kirkko kuuluu pääkaupungin maamerkkeihin.
Kallion kirkko kuuluu pääkaupungin maamerkkeihin.
Esa Syväkuru
Kallion kirkossa on yhteensä seitsemän saksalaista pronssista kelloa.
Kallion kirkossa on yhteensä seitsemän saksalaista pronssista kelloa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat