Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairaanhoitajaliitto erotti koko hallituksensa – tyytymättömyys jakanut sairaanhoitajat kahteen leiriin

Kiista yhteistyöstä Tehyn kanssa ja tyytymättömyys palkkakehitykseen jakavat sairaanhoitajat kahteen leiriin.

Kotimaa
 

Sairaanhoitajaliiton valtuusto on erottanut liiton pitkäaikaisen puheenjohtajan Merja Meraston, varapuheenjohtajan sekä koko istuvan hallituksen ylimääräisessä kokouksessa viikonloppuna.

Tilalle on valittu väliaikainen hallitus, joka hoitaa liiton asioita ensi syysvaltuustossa tehtäviin henkilövalintoihin saakka.

Taustalla on pitkään jatkunut tyytymättömyys sairaanhoitajien palkkakehitykseen sekä toimet, joita nyt erotettu hallitus pyrki tekemään. Hallitus oli selvittänyt, voisiko Sairaanhoitajaliitto irtaantua Tehystä ja aloittaa oman edunvalvonnan työmarkkinoilla.

Sairaanhoitajaliitolla on lähes 46 000 jäsentä, joista noin 28 000 toimii ammatissa. Loput ovat opiskelijajäseniä tai muuten työelämän ulkopuolella.

Keväällä alkanut selvitystyö on jakanut jäsenistöä. Kesäkuussa liiton valtuusto päätti laittaa pisteen Tehystä irtaantumiselle, ja lauantaina ylimääräinen valtuustokokous erotti hallituksen.

”Meidän jäsenistämme vain 20 prosenttia oli Tehyn tuoreessa kyselyssä sitä mieltä, että Tehy oli onnistunut huonosti edunvalvonnassa. On aika hätäistä tehdä sen perusteella johtopäätös, että Tehy on huono”, sanoo Sairaanhoitajaliiton valtuuston puheenjohtaja Terhi Reunama.

Tehyn kyselyyn vastanneista Sairaanhoitajaliiton jäsenistä 29 prosenttia piti Tehyn toimintaa hyvänä ja 52 prosenttia keskinkertaisena.

Liittoa vuodesta 2011 lähtien luotsannut Merja Merasto ymmärtää valtuuston linjausta, ettei irtaantumista Tehystä ja omaa työmarkkina-asemaa enää tutkita. Selvityksen vaihtoehtoina oli myös nykytilanteen säilyttäminen. Sen sijaan hän pitää yllättävänä koko hallituksen erottamista.

”Kesäkuussa meille annettiin kysymyslista, johon vastasimme. Mutta ilman kysymysten käsittelyä, järjestetään ylimääräinen valtuusto, jossa meidät äänestetään pois.”

Meraston mukaan jäsenistöltä on tullut hallitukselle viestiä vakavasta tyytymättömyydestä palkkakehitykseen. Hallitus on saanut myös palautetta Tehyssä pysymisen puolesta.

”Me järjestimme ylimääräisen valtuustokokouksen, koska emme uskoneet, että hallitus olisi kyennyt sitoutumaan yhteistyöhön Tehyn kanssa”, Reunama sanoo.

Reunaman mukaan Tehy-kritiikkiä ja palkkakehityskritiikkiä on liitossa aina ollut. Hänenkään mielestään nykypalkat eivät vastaa työn vaativuutta ja jäsenten koulutustasoa.

”Mutta jos annetaan kritiikkiä palkkaedun valvonnasta, on siitä vielä melkoinen työ päästä itse neuvottelupöytään.”

Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo on seurannut Sairaanhoitajaliiton tapahtumia hämmentyneenä. Hänkin tähdentää, että Tehyn tuoreessa kyselyssä Sairaanhoitajaliiton jäsenten vastaukset olivat Tehyn kahdeksasta yhteistyöjärjestöstä kaikkein myönteisimpiä.

”Mutta juuri nyt, kun sote-uudistuskin on edessä, joukkojen kannattaisi pysyä yhdessä”, Vesivalo sanoo.

Sairaanhoitajaliitto valitsee uuden puheenjohtajan ja hallituksen valtuuston syyskokouksessa marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat