Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsehoitotesteillä toivotaan säästöjä terveydenhuoltoon – vastuun tulkinnasta tulee pysyä ammattilaisilla, sanoo THL

Kysely: Valtaosa lääkäreistä pitää itsehoitotestejä hyvänä vaihtoehtona terveydenhuollon toteuttamille testeille.

Kotimaa
 
Vilja Vehkaoja / Lehtikuva
Verenpainemittaukset ovat toimiva esimerkki testistä, jonka potilas voi itse tehdä kotonaan.
Verenpainemittaukset ovat toimiva esimerkki testistä, jonka potilas voi itse tehdä kotonaan. Kuva: Vilja Vehkaoja / Lehtikuva

Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin osa terveydenhuoltoalalla työskentelevistä on sitä mieltä, että potilaiden itse tekemiä testejä voisi käyttää terveydenhuollossa nykyistä laajemmin.

Terveydenhuoltoalan tutkimustoimisto Success Clinicin ja itsetestejä myyvän Medigoo Oy:n kyselyyn vastasi 535 lääkäriä ja 419 apteekkityöntekijää. Vastanneista lääkäreistä 78 prosenttia ja apteekkihenkilöstöstä 91 prosenttia koki, että itsehoitotestit ovat joissakin tapauksissa hyvä vaihtoehto lääkärien tekemille testeille.

Asiaa kysyttiin myös kunnallisvaltuutetuilta, jotka suhtautuivat itsetestaukseen erittäin myönteisesti ja toivoivat sen tuovan säästöjä terveydenhuoltoon.

Terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat kyselyssä, että erityisesti päihdetestit sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä kartoittavat testit soveltuvat hyvin itse tehtäviksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Antti Julan mukaan potilaan itse toteuttamat testit voivat auttaa oman riskikäyttäytymisen arvioinnissa. Esimerkiksi alkoholin ongelmakäytön tunnistamiseen kehitetty AUDIT-kysely voi paljastaa liiallisen alkoholin käytön.

Hän huomauttaa kuitenkin, että riskikäytön rajat ovat hyvin selkeät, joten oman juomisensa määrää voi helposti arvioida ilman testejäkin.

Sydän- ja verisuonisairauksien sekä kakkostyypin diabeteksen riskin mittaamiseen on kehitetty Julan mukaan mittareita, jotka laskevat testiin syötettävien muuttujien perusteella sairastumisen riskin.

Netistä löytyvät Finriski- ja diabeteslaskuri perustuvat suomalaisiin väestötutkimuksiin. Yksilötasolla nämä testit ovat suuntaa-antavia, sillä diagnostiikkaan ja hoidon suunnitteluun tarvitaan aina laaja selvitys muistakin terveydentilaan vaikuttavista seikoista.

”Keskeinen tapa riskien arvioinnissa on kartoittaa kokonaistilanne, eikä tällaisella itsetestauksella monenkaan asian hoitoa ratkaista. Esimerkiksi kolesterolilääkitystä harkittaessa tarkastellaan, onko henkilöllä jo tiedossa oleva valtimotauti tai onko valtimotaudin riski selvästi koholla. Hoitopäätökseen vaikuttavat siis monet muutkin asiat kuin pelkkä kolesterolitaso”, Jula toteaa.

Elintapasairauksien hoidossa riskitestit voivat antaa vinkkiä siitä, onko elämäntapoja syytä muuttaa varhaisessa vaiheessa ennen kuin oireita on ehtinyt ilmaantuakaan. Terveelliset elämäntavat ovat kuitenkin yleisesti tiedossa. Niiden noudattamiseen ei Julan mukaan testejä tarvita.

Potilaat testaavat jo nyt itse terveydentilaansa kotona vaikkapa diabeteksen tai verenpainetaudin hoidossa. Esimerkiksi verenpaineen kotimittaus vähentää terveydenhuollon työtaakkaa ja tuottaa luotettavia tuloksia.

Potilaille ei silti säästöjenkään nimissä tule Julan mukaan antaa liian suurta vastuuta omasta hoidostaan.

”Jos ihmiset mittaavat ja tulkitsevat tulokset itse, he saattavat tulkita kotipaineensa normaaleiksi vaikka ne olisivat selkeästi koholla olevia arvoja. Tämän takia tulkinnan vastuun tulee aina olla terveydenhuollolla”, Jula painottaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat