Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähiviikkojen äkkilähdöt myyty melkein loppuun – sateinen ja viileä sää lisännyt kysyntää

Mansikat eivät tykkää liiasta sateesta, mutta leffateatterien kävijämäärät kasvavat huonolla kelillä. Vastaa HS:n kyselyyn ja kerro, harmittaako sateinen heinäkuu.

Kotimaa
 
Ville Vaarne
Juha Harju
Yleisöä sateisessa säässä Flogging Molly -yhtyeen keikalla Provinssi -festivaalilla 30 kesäkuuta.
Yleisöä sateisessa säässä Flogging Molly -yhtyeen keikalla Provinssi -festivaalilla 30 kesäkuuta. Kuva: Juha Harju

Nyt on kesän suosituin loma-aika, mutta sää jatkuu lähipäivät sateisena koko maassa. Viileä ja sateinen heinäkuu on saanut ihmiset hakeutumaan nettiin matkatoimistojen sivuille.

”Netissä kävijämäärämme ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen korkeat”, sanoo tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski Tjäreborgilta.

Hänen mukaansa äkkilähtöjä ei ole tarjolla yhtään, vaan kaikki kesämatkat on varattu heinäkuun puoleenväliin asti.

Pucilowski kertoo, että matkoja on myyty paljon enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Erityisen suosittuja ovat olleet Välimeren rantakohteet.

Suurin osa matkoista tosin on varattu jo joulu–tammikuussa tai sen jälkeen.

Myös Finnmatkoista kerrotaan, että tällä hetkellä matkoja myydään erityisen paljon. Äkkilähtöjä on tarjolla vielä esimerkiksi Turkkiin ja Kreikkaan.

Kotimaanmatkailun osalta sateisesta säästä hyötyvät ainakin kylpylät. Esimerkiksi Vantaan Flamingosta kerrotaan, että viime vuonna sateinen ja kylmä heinäkuu sai aikaan kylpylän myyntiennätyksen.

”Jos ulkona on huono sää, se näkyy heti päivän kävijämäärien kasvuna”, sanoo myynti- ja markkinointipäällikkö Satu Tuominen.

Huonon sään luulisi auttavan elokuvateattereita vetämään katsojia kesällä. Näin onkin, mutta sään merkitys on lopulta melko vähäinen.

”Sää vaikuttaa, mutta tärkeämpi asia on se, millaisia leffoja on tarjolla”, sanoo Finnkinon myynti- ja markkinointijohtaja Kalle Peltola.

Peltolan mukaan pitkään jatkunut samanlainen sää kumoaa kelin vaikutuksen kävijämääriin, eli pitkän helteen jälkeen käydään yhtä paljon elokuvissa kuin pitkän sateisen jakson jälkeen.

Tänä kesänä Finnkinossa on ollut Peltolan mukaan enemmän asiakkaita kuin viime kesänä.

”Kesä on meille sesonkiaikaa, mikä liittyy siihen, että silloin ihmisillä on enemmän vapaa-aikaa käydä leffassa”, Peltola sanoo.

Mutta miten sade vaikuttaa satoon? Mansikat suhtautuvat sateeseen nirsosti. Sopivat sateet venyttävät satokautta tavallista pidemmälle syksyyn. Voimakkaat ja pitkään jatkuneet sateet puolestaan heikentävät mansikoiden kiinteyttä ja säilyvyyttä.

”Jos sataa, olisi hyvä olla samalla viileää”, sanoo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.

Sateen takia poimijat jättävät menemättä pellolle, jolloin mansikoista tulee ylikypsiä. Siinäkin mielessä sade on mansikalle ikävä luonnonilmiö.

Alkukesä oli pääosin kuiva ja kuuma, mikä Salon mukaan sai mansikan satokauden aikaistumaan peräti kolme viikkoa aikaisemmaksi kuin viime vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat