Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punkit, käärmeet, hyttyset ja hämähäkit – asiantuntijat kertovat, miten yleisimmiltä kesävitsauksilta voi suojautua

Kesällä käärmeet, hyönteiset ja hämähäkit aiheuttavat vaikeuksia niitä pelkäävälle. Lievistä pelkotiloista voi opetella pois altistamalla itseään.

Kotimaa
 
Tässä työkalut kyyn pureman tunnistamiseen ja ensiapuun
Tässä työkalut kyyn pureman tunnistamiseen ja ensiapuun
Kyyn purema voi pahimmillaan olla hengenvaarallinen, vaikka iso osa purruista selviääkin paikallisislla oireilla. HS kokosi oireet ja ensiapuohjeet.
Fakta

Ensiaputarvikkeista lisäturvaa lomille

 Varaudu hätätilanteisiin ennalta. Varusta kesämökki

tai vene ensiapulaukulla.

 Mukaan on syytä ottaa laastareita, tukiside, kyytabletit, kortisonivoide, lääkehiili, kylmäpakkaus, sidetaitoksia, pinsetit, tulehduskipu-, ummetus- ja ripulilääkkeet.

 Selvitä lomapaikan sijainti etukäteen sen varalta, että joudut soittamaan hätäpuhelun.

 Hätäkeskus suosittelee 112 Suomi -mobiilisovelluksen lataamista puhelimeen. Sen avulla päivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Kesä voi olla hankalaa aikaa ihmiselle, joka pelkää hyönteisiä, käärmeitä tai ukkosta. Pelko voi syntyä ikävistä kokemuksista, mutta pelon perussyynä on ikiaikainen selviytymishalu.

”Pelko on ollut aikaisemmin tärkeää ja ihmiseen on jäänyt kyky oppia pelkäämään, jotta hän on selviytynyt. Siksi meillä on edelleen herkkyys pelkoon”, kertoo psykologian professori Raimo Lappalainen Jyväskylän yliopistosta.

Pelkoihin ei aina auta järkeily tai tietoisuus siitä, että todelliset riskit ovat vähäisiä. Koska ihmisellä on taipumus pelkoon, hän pyrkii välttämään pelottavia tilanteita.

”Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei välttele hankalia tilanteita liian paljon. Epämiellyttävät tunteet kuuluvat elämään.”

Kimmo Taskinen / HS
Myös vaarattomina pidetyt hämähäkit voivat aiheuttaa joillekin ihmisille pelkotiloja.
Myös vaarattomina pidetyt hämähäkit voivat aiheuttaa joillekin ihmisille pelkotiloja.

Joskus pelot kehittyvät fobioiksi eli erittäin voimakkaiksi pelkotiloiksi. Monelle esimerkiksi ukonilma-, ötökkä- tai käärmefobiat voivat olla tuttuja tunnetiloja. Toisinaan fobiaan liittyy paniikin ja kauhun lisäksi voimakkaita fysiologisia reaktioita, kuten sydämen hakkaamista ja hikoilua.

Noin kymmenen prosenttia aikuisista kärsii peloista, jotka haittaavat tai rajoittavat elämää.

”Yksittäisiä ja lieviä pelkoja on monella ihmisellä. Voimakkaat pelot ovat harvinaisempia”, Lappalainen sanoo.

Pelkotiloista voi opetella eroon altistamalla itseään hiljalleen pelon kohteelle. Tämä vaatii kuitenkin voimavaroja, sillä pelko tuntuu epämiellyttävältä. Pelottavien asioiden välttely puolestaan voi helpommin johtaa siihen, että välttelystä tulee selviytymiskeino ja pelkotilat kasaantuvat.

”Pelon kohteen voi kohdata asteittain ja totutella vähitellen olemaan pelottavassa tilanteessa”, Lappalainen neuvoo.

Voimakkaisiin pelkotiloihin kannattaa hakea apua. Jos pelot rajoittavat elämää paljon, niistä on hyvä pyrkiä eroon.

”Apua kannattaa hakea, jos ei esimerkiksi pysty pelon vuoksi menemään luontoon tai olemaan mökillä. Silloin pelko rajoittaa omaa elämää ja se voi rajoittaa myös muun perheen elämää. Pelkotilojen hoidoissa saadaan hyviä hoitotuloksia, eikä hoito yleensä kestä kovin kauan.”

Aikuisten pelot voivat myös siirtyä lapsiin. Jos lapsen lähipiirissä on pelokas ihminen, lapsi oppii esimerkistä ja hänellä on tavallista suurempi riski saada pelkotiloja.

”Tässä voi olla yksi syy, jonka vuoksi voimakkaita pelkoja kannattaisi hoitaa.”

 

Näin yleisimmiltä iljetyksiltä voi suojautua
Ampiainen ja mehiläinen
Kimmo Taskinen / HS
Lääkäriin on mentävä herkästi, jos ampiaisen pisto osuu pään tai kaulan alueelle.
Lääkäriin on mentävä herkästi, jos ampiaisen pisto osuu pään tai kaulan alueelle.

Jos ampiainen tai mehiläinen pistää, hyönteisen piikki pitäisi nyppäistä pistokohdasta pois. Pistokohdan ärsytystä ja kipua voi lieventää painamalla sitä viileällä. Piston aiheuttamat vaaralliset reaktiot tulevat yleensä nopeasti piston jälkeen. Pistoreaktiota voi lievittää ottamalla kortisonia sisältäviä kyytabletteja tai antihistamiinia.

Lääkäriin menemistä kannattaa harkita, jos pisto osuu pään tai kaulan alueelle. Jos pisto aiheuttaa hengitysvaikeuksia, on soitettava välittömästi hätänumeroon 112.

”Hengitysvaikeuksista kärsivän voi auttaa asentoon, jossa hänen on helpoin olla. Lähtökohtaisesti häntä ei pidä liikuttaa, ellei hätäkeskuksesta erikseen niin käsketä”, sanoo asiantuntija Kristiina Myllyrinne Suomen Punaisesta Rististä.

Kyy

Kyyn pureman vuoksi on aina hakeuduttava lääkäriin. Kortisonia sisältävät kyytabletit ehkäisevät piston mahdollisesti aiheuttamaa allergista reaktiota. Pistokohtaa voi myös painaa kylmällä. Vältä sen raajan liikuttelua, johon kyy on pistänyt. Mikäli kyyn pureman saaneen peruselintoiminnot ovat vaarassa, soita hätänumeroon 112.

Paarmat, hyttyset ja hirvikärpäset
kimmo taskinen / hs
Hyttysiltä suojautuu helpoiten vaatteilla.
Hyttysiltä suojautuu helpoiten vaatteilla.

Paarman purema voi aiheuttaa pahaa turvotusta. Sitä voi lievittää kylmällä kääreellä. Paarman aiheuttamaa ihoreaktiota voi myös lievittää kortisonivoiteella.

Myös hyttysen pistojen aiheuttamaa ihoärsytystä voi lievittää kortisonivoiteella tai antihistamiinilla. Samat keinot tepsivät, mikäli hirvikärpäsen puremista aiheutuu ihoärsytystä. Muista, että hyttysiltä ja hirvikärpäsiltä voi suojautua vaatteilla.

Punkki
Stephan Jansen
Punkki kannattaa poistaa punkkipihdeillä tai pinseteillä.
Punkki kannattaa poistaa punkkipihdeillä tai pinseteillä.

Punkki kannattaa poistaa punkkipihdeillä tai pinseteillä. Seuraa aluetta, jossa punkki on ollut. Jos alueelle ilmaantuu punoittava rengas, hakeudu lääkäriin. Hoitoon on syytä hakeutua myös, mikäli punkin purema aiheuttaa pahoinvointia, nivelkipuja tai kuumetta.

Ukonilma

Jos olet vesillä, rantaudu, mikäli se on mahdollista. Sisätiloissa kannattaa välttää esimerkiksi sähkölaitteiden ja tulisijojen käyttöä ukonilman aikana. Jos olet taivasalla, kyykisty ison puun lähettyville. Älä kyykisty puun alle tai aukealle paikalle. Älä käytä sateenvarjoa. Salaman lisäksi vaaraa aiheuttavat ukonilman aikana myrskyisät tuulenpuuskat.

Kimmo Taskinen / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat