Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keva: Eläkkeitä paikattava siirtymämaksulla

Verot voivat nousta, jos sote-palveluiden tuotantomuutokseen ei varauduta, arvioi Kevan toimitusjohtaja.

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Timo Kietäväinen
Timo Kietäväinen Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Sote-uudistuksen mukanaan tuomia paineita työeläkejärjestelmään pitäisi tasata siirtymämaksulla vähintään 25 vuoden ajan, ehdottaa julkisen alan sote-henkilöstön työeläkkeistä vastaava Keva.

Sote-uudistuksen seurauksena kunnista ja kuntayhtymistä siirtyy arviolta 215 000 työntekijää uusien maakuntien palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Kyseessä on Suomen historian suurin henkilöstön siirto.

”Perusratkaisu on hyvä. Suunnitelmien mukaan uudet maakunnat ja niiden palveluyhtiöt siirtyvät lailla Kevan jäsenyhteisöiksi ja maakuntien konserniyhteisöt voivat hakea Kevan jäsenyyttä”, Keva toimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo.

Tällä tavoin työntekijöiden eläke-edut pysyvät lähtökohtaisesti ennallaan ilman lisäkustannuksia, Kietäväinen kertoo.

Uudistuksen tavoitteena on, että nykyistä suurempi osuus julkisesta sote-palvelujen tuotannosta olisi tulevaisuudessa yksityisen tai kolmannen sektorin toimijoiden käsissä. Tähän pyritään asiakkaan valinnanvapausmallilla, jonka yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa.

”Tästä voi seurata todella isoja markkinamuutoksia, joihin ei ole vielä varauduttu”, Kietäväinen sanoo.

Julkisen puolen palkansaajien määrä ja samalla myös eläkemaksutulot pienenevät, jos aiempaa suurempi osa sote-henkilöstöstä on yksityisten työeläkevakuutuksien piirissä.

”Tästä seuraisi paineita korottaa julkisen sektorin maksutasoa pahimmillaan niin paljon, että se voisi johtaa kuntien ja valtion verojen korottamiseen”, Kietäväinen sanoo.

Valtaosan tulevista maakuntien ja kuntien työnantajien eläkemaksuista maksaa valtio maakunnille ja kunnille suunnattujen rahoitusosuuksien kautta.

Yksityisen puolen eläkemaksuihin tulee Kietäväisen mukana vastaavasti alennusvaraa, koska palkansaajien määrä kasvaa.

Eroa voisi tasoittaa siirtymämaksulla, joka kerättäisiin eläkeyhtiöiden yhteisestä tasausrahastosta. Työnantajien eläkelaki(TyEL) -järjestelmä maksaisi sitä Kevalle ainakin 25 vuoden ajan.

Maksu kohdistuisi yhteisvastuullisesti koko TyEL-järjestelmään, ei yksittäiselle yksityiselle työeläkeyhtiöille eikä yksittäisille sote-palveluyrityksille.

”Tavoitteena on vakauttaa työeläkejärjestelmien rahoitus markkinaosuuksien muuttuessa sosiaali- ja terveyspalveluissa,” Kietäväinen sanoo.

Siirtymämaksu on esillä myös Eläketurvakeskuksen työryhmässä, jonka pitää selvittää asia syyskuun loppuun mennessä.

Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, siirtyy vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä kunnilta maakunnille vuoden 2019 alussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat