Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiistain myräkässä kesän salamointiennätys – yli 21 000 salamaa

Pohjois-Karjala, Kainuu ja Lappi saivat niskaansa runsaasti vettä ja salamaniskuja.

Kotimaa
 
Matalapaine pitää sateet Suomen yllä
Matalapaine pitää sateet Suomen yllä
Sadekertymät voivat paikoin olla runsaita, ja sadevaroituksiakin on annettu. Keskiviikkona sataa suurimmassa osassa maata.

Tiistaina Unton ja Untamon päivänä iskeneet ukkoskuurot pyyhkivät päivän aikana Pohjois-Karjalaa, Kainuuta ja Lappia vesisateellaan.

Ukkosten yhteydessä syntyi tämän kesän salamointiennätys, sillä Ilmatieteen laitos rekisteröi yli 21 000 salamaa. Päivystävä meteorologi Eveliina Tuominen pitää lukua kovana.

”On se iso määrä, kun ajattelee, että viime vuonna koko heinäkuun aikana iski 10 000 salamaa”, Tuominen vertaa.

Viime vuosi tosin oli tilastojen perusteella melkoisen surkea salamointivuosi. Paljon parempi oli vuosi 2014, jolloin pelkästään heinäkuussa Ilmatieteen laitos rekisteröi 117 000 salamaa.

Sähköisestä säästä voi syyttää kuumaa ilmamassaa, joka on vyörynyt Suomeen Venäjältä. Maanantaina Suomen lämpimin paikka oli Sallan Naruska, jossa mitattiin 28,8 astetta lämmintä. Tiistaina lämpöennätyksen teki Kuusamon Oulanka, 28,9 astetta.

”Tämä on mielenkiintoista, koska monina vuosina Sallan Naruska on ollut kaikkein kylmin paikkakunta”, Tuominen sanoo.

Salamointi on aiheuttanut pelastuslaitoksilla paljon töitä ukkosalueella. Ilta-Sanomat kertoo, että muun muassa Pohjois-Karjalassa on sammutettu useita salamasta syttyneitä tulipaloja.

Myös Lapissa, erityisesti Rovaniemellä ja Torniossa, ukonilma ja sateet aiheuttivat paljon töitä pelastuslaitokselle. Erityisesti Torniossa jouduttiin pumppaamaan vettä pois talojen kellareista ja tulvivista alikuluista, tiedottaa Lapin pelastuslaitos.

Sademäärät ovat ukkoskuuroissa vaihdelleet paljon. Taivalkoskella satoi yhden tunnin aikana peräti 26 millimetriä vettä, Kittilässä 21 millimetriä ja Pudasjärvellä 19 millimetriä.

Keskiviikkona sama ukkossää jatkuu lähes tarkalleen niillä alueilla, joilla tiistainakin ukkosti. Ilmatieteen laitos on antanut sadevaroituksen Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakuntiin, Pudasjärven kuntaan Koillismaalle sekä useisiin Lapin kuntiin. Näillä alueilla voi sataa yli 20 millimetriä tunnissa.

Muualla Suomessa on hieman rauhallisempaa, pilvipoutaa ja ajoittaisia sadekuuroja. Kauneinta säätä on luvassa Turun seudulle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat