Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako sotilaspuvussa osallistua Pride-kulkueeseen? Pääesikunta: ”Tämä ei ole niin yksinkertainen asia”

Sotilaspuvun käyttö kulkueessa nousi keskusteluun sen jälkeen, kun Puolustusvoimissa työskentelevä ylikersantti osallistui viikonloppuna järjestettyyn Prideen univormussa.

Kotimaa
 
Kira Hagström
Ylikersantti Juho Pylvänäinen osallistui juhla-asussaan Helsingin Pride-kulkueeseen.
Ylikersantti Juho Pylvänäinen osallistui juhla-asussaan Helsingin Pride-kulkueeseen. Kuva: Kira Hagström

Varusmiesliitto on ihmetellyt Puolustusvoimien pääesikunnan viestintäosaston tiedottajan Henrik Gahmbergin YleX-radiokanavalle antamaa kommenttia, jonka mukaan yksittäisen sotilaan esiintyminen sotilaspuvussa vapaa-ajallaan Pride-kulkueen kaltaisissa tilaisuuksissa ei ole tarkoituksenmukaista ja suotavaa.

Gahmberg perusteli asiaa YleX:lle sillä, että ”silloin sen perusteella sotilaan käyttäytymisellä ja esiintymisellä luodaan vastaavalla tavalla kuvaa puolustusvoimista”.

Sotilaspuvun käyttö kulkueessa nousi keskusteluun sen jälkeen, kun Puolustusvoimissa työskentelevä ylikersantti osallistui viikonloppuna järjestettyyn Prideen univormussa.

Varusmiesliiton puheenjohtajan Rami Laitilan mukaan Puolustusvoimat on sitoutunut tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen kaikilla toimintansa tasoilla, minkä pitäisi näkyä myös sen viestinnässä.

”Eilinen kannanotto on Puolustusvoimilta kummallista nieleskelyä asiassa, jossa linjan pitäisi olla aivan selvä. Ei ole ihme, että yhdenvertaisuus seksuaalivähemmistöjä kohtaan ei etene kasarmeilla, jos Puolustusvoimat ei edes julkisesti ole sujut asian kanssa”, Laitila sanoo tiedotteessa.

Puolustusvoimien sotilas- ja virkapukujen käyttämisestä määräävässä asiakirjassa mainitaan, että sotilaspuvun ja siihen kuuluvan pukineen käyttö on kielletty puoluepoliittisessa toiminnassa sekä vaalimainonnassa ja mielenosoituksissa.

Puolustusvoimien pääesikunta voi sisäisillä määräyksillä täsmentää ohjetta sotilaspuvun käyttämisestä, mutta tilaisuuksiin osallistumisen osalta näin ei ole tehty, kertoo pääesikunnan viestintäjohtaja, kommodori Jan Engström.

Ylikomisario Ari Taipale Helsingin poliisilaitoksesta kertoo, että Pride on virallisesti kirjattu yleisötilaisuudeksi, ei mielenosoitukseksi.

Voiko Puolustusvoimille työskentelevä sotilashenkilö vapaa-ajallaan osallistua Pride-kulkueeseen sotilaspuvussa, viestintäjohtaja, kommodori Jan Engström?

”Tässä ei ole kyse yksistään Pride-kulkueesta, kun katsoo, mitä meidän ohjeistus sanoo. Yleinen palveluohjesääntö sanoo, että sotilaspuvussa ei voi osallistua poliittisiin tapahtumiin tai mielenosoituksiin. Mutta että onko Pride poliittinen tapahtuma tai mielenosoitus, on varmasti monisäikeinen keskustelu. Meillä ei haluta olla älyttömän jäykkiä tai vanhoillisia, mutta viranomaisina virkapuku päällä edustamme virkayhteisöä. Ei yksittäisiä henkilöitä ole kielletty osallistumasta, siitä ei ole ohjetta, vaan jokainen tulkitsee itse ja katsoo, miten edellä mainittua ohjeistusta noudattaa.”

Minkälaisiin tapahtumiin sotilaspuku päällä ei saa osallistua?

”Jos siinä on poliittisia tarkoitusperiä, jolla pyritään vaikuttamaan lainsäädäntöön tai päätöksentekoon tai kannatetaan jotakin ihmistä tai aatetta. Silloin viranomaisena pitää olla mahdollisimman puolueeton.”

Saisiko ohjeistuksenne mukaan osallistua sotilaspuku päällä opintotukimielenosoitukseen tai veteraanien oikeuksia ajavaan mielenosoitukseen?

”Aivan, nämä ovat hyviä kysymyksiä, eikä niitä varten ole laadittu ohjeistusta tai luetteloa, mitkä ovat ok ja mitkä ei. Se on pitkä ja hankala tie, jos ruvettaisiin määrittelemään, missä voi osallistua sotilaspuku päällä ja missä ei. Mutta emme me halua eristää henkilöstöämme muusta yhteiskunnasta, päinvastoin.”

Mitä sanktioita sotilashenkilölle voi aiheutua, jos hän rikkoo ohjeistusta sotilaspuvun käytöstä?

”Asia pitää sisäisesti käsitellä, jos on selkeitä ylilyöntejä ohjeistuksen rikkomisessa. Mutta en näe, että tässä tapauksessa olisi niin käynyt.”

Helsingin poliisin mukaan Pride-kulkue on ilmoitettu ja kirjattu yleisötapahtumana, ei mielenosoituksena, jossa osallistumisen sotilaspuvussa ohjeistuksenne kieltää. Voiko Prideen siis osallistua sotilaspuvussa vai ei?

”Tämä ei ole niin yksinkertainen asia. Tässä on ehkä haluttu luoda vastakkainasettelu tai kärjistää asiaa Pridea koskien, kun nousi esille, että yksi virkapuvussa oleva henkilö siihen osallistui. Haluaisin mieluummin puhua yleisesti vastaavantyyppisistä tilaisuuksista. Jos on kyse yleisötilaisuudesta, meillä ei ole estävää säädöstä, kuten itsekin totesit. Jos tilaisuus on laadultaan mielenosoitus, sitten säädökset ovat voimassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat