Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako virkapuvussa osallistua Pride-kulkueeseen? Poliisin mukaan ei, palomiehiä ei osallistumisesta rangaistaisi

Poliisin virka-asun käyttö poikkeaa armeijan tai pelastuslaitoksen virka-asusta siinä, että kantajalla on käskyvalta kansalaiseen, sanoo poliisitarkastaja Marko Savolainen.

Kotimaa
 
Brendan McDermid / Reuters
Poliisi osallistui Pride-kulkueeseen New Yorkissa 26 kesäkuuta 2016.
Poliisi osallistui Pride-kulkueeseen New Yorkissa 26 kesäkuuta 2016. Kuva: Brendan McDermid / Reuters

Puolustusvoimien tapaan myös poliisin ja pelastustoimen henkilöstön ohjeistuksissa virkapuvun käyttöä siviilitilaisuuksissa on rajoitettu. Yleisesti virka- ja edustustehtävien ulkopuolella virka-asua voi käyttää esimerkiksi henkilökohtaisissa juhlatilaisuuksissa. Yleisötilaisuuksiin ja etenkin mielenosoituksiin osallistumiseen virkapuvussa suhtaudutaan kriittisemmin.

HS kirjoitti keskiviikkona Pride-kulkueeseen sotilasasussa osallistuneesta ylikersantista, mikä herätti kysymyksen, millaisissa tilaisuuksissa virka-asua voi käyttää. Puolustusvoimien mukaan sotilasasussa ei saa osallistua poliittisiin tilaisuuksiin tai mielenosoituksiin, mutta yleisötilaisuuksissa – jollainen myös Pride-tapahtuma oli – virallista kieltoa sotilasasun käyttöön ei ole.

Etenkään poliisi ei voisi osallistua Pride-kulkueeseen virka-asussa, sanoo poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta.

Virkapuvun käytöstä säädetään poliisilaissa ja sisäministeriön asetuksessa. Virkapukua voi virkatehtävien ulkopuolella käyttää esimerkiksi silloin, kun henkilö edustaa poliisia. Muissa yhteyksissä virkapuvun käytöstä päättää yksikön poliisipäällikkö.

Savolaisen mukaan hyvä nyrkkisääntö on, että virkapuvussa ja virantoimituksessa hoidetaan valtion ja poliisin organisaation asioita, omat asiat siviilivaatteissa ja vapaa-ajalla.

”Poliisin virka-asun käyttö poikkeaa vaikkapa armeijan tai pelastuslaitoksen virka-asusta, sillä asu on merkki siitä, että kantajallaan on käskyvalta kansalaiseen”, Savolainen sanoo. Hän korostaa, ettei kysymys virkapuvun käytöstä siviilissä ole mielipideasia vaan liittyy muun muassa tunnistettavuuteen ja puolueettomuuteen.

Virka-asun rajoitettu käyttö ei Savolaisen mukaan ole kannanotto asian puolesta tai sitä vastaan.

”Poliisilla on lisäksi korostunut velvollisuus toimia yhteiskunnassa ja tehtävissään objektiivisesti ja neutraalisti. Poliisin virka-asua käytetään, jotta kansalainen voisi tunnistaa henkilön olevan poliisimies. Poliisin virkapukua ei saa käyttää minkään toiminnan tai mielipiteen markkinoinninedistämisessä.”

Hankalia tilanteita voisi Savolaisen mukaan syntyä esimerkiksi silloin, jos kulkuetta tai tapahtumaa on vastassa vastamielenosoitus. Virka-asussa osallistuminen voisi ilmaista vastapuolelle, että poliisi on puolueellinen.

Pelastustoimessakin lähtökohta on, että virka-asua käytetään virkatehtävissä ja erinäisissä juhlallisuuksissa. Tarkkoja ohjeita esimerkiksi yleisötapahtumiin osallistumisesta ei kuitenkaan ole, korostaa pelastusylijohtaja Esko Koskinen.

”Pride on siinä rajamailla. Meidän uudessa strategiassa on otettu työelämän arvomaailmaan suvaitsevaisuus, tasa-arvo ja moniarvoisuus, niin siinä mielessä voisi ajatella, ettei virkapuvun käyttöä paheksuttaisi”, Koskinen sanoo.

”Sanktioita virka-asun käytöstä ei meidän toimialalla varmaan tulisi.”

Helsingin pelastuslaitos on tehnyt yhteistyötä Pride-kulkueen kanssa. Pelastuskomentaja Simo Weckstén muistelee, että viime vuonna palomiesoppilaat olivat yleisölle antamassa neuvontaa ja koulutusta turvallisuuteen liittyvissä asioissa – virkapuvut päällä. Laitos ei kuitenkaan varsinaisesti osallistunut tapahtumaan.

Varsinaisiin mielenosoituksiin osallistumiseen virkapuvussa sen sijaan suhtaudutaan pelastustoimessa yleisötapahtumia kielteisemmin.

”Sellainen maan tapa meillä varmaan on, että mielenosoittamista virkapuku päällä ei sallittaisi. Leikitään ajatuksella vaikkapa rasismiin liittyvästä mielenosoituksesta: siellä ei käsitykseni mukaan ole hyvä esiintyä virkapuvussa, kun siellä kuitenkin edustettaisiin laitosta ja rasismi on kielteisempi näkökulma näihin meidän arvoihin”, Koskinen sanoo.

Jonne Heinonen / HS
Pride-kulkueen osallistujat täyttivät Senaatintorin lauantaina.
Pride-kulkueen osallistujat täyttivät Senaatintorin lauantaina.
Jonne Heinonen / HS
Fanny ja Nikke halasivat toisiaan Senaatintorin portailla ennen kulkueen lähtöä.
Fanny ja Nikke halasivat toisiaan Senaatintorin portailla ennen kulkueen lähtöä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat