Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koirien ja kissojen ero: Melkein jokainen koira haetaan kotiin löytöeläinkodista, 20 000 kissaa hylätään Suomessa joka vuosi

”Vain joka kymmenes löytökissa pääsee takaisin kotiinsa, kun koirista haetaan kotiin yhdeksän kymmenestä”, kertoo Eläinsuojeluyhdistysten liiton viestintäpäällikkö Annukka Seppävuori.

Kotimaa
 
Hannes Heikura / HS
Vain joka kymmenes löytökissa pääsee takaisin kotiinsa.
Vain joka kymmenes löytökissa pääsee takaisin kotiinsa. Kuva: Hannes Heikura / HS
Fakta

Lain mukaan kissa saa ulkoilla melko vapaasti

 Järjestyslain mukaan kissaa ei tarvitse pitää kytkettynä taajamassakaan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kissa ei saa päästä kytkemättömänä kuntopolulle tai juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle, toriaikana torille tai yleisessä käytössä olevalle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.

 Metsästyslaki kieltää seuraeläimeksi otetun kissan heitteillejätön. Yksin liikkuva kissa ei kuitenkaan ole sama asia kuin villiintynyt kissa. Vain villiintyneen kissan saa tappaa maanomistaja tai metsästysoikeuden haltija. Arvion siitä, onko kissa villiintynyt vai ei, voi luotettavasti tehdä vain eläinlääkäri tai muu eläinsuojelun asiantuntija.

 Myös eläinsuojelulaki kieltää kissan heitteillejätön. Lain mukaan lemmikkiä ei saa jättää hoidotta tai hylätä.

 Kodittomalta vaikuttava kissa kannattaa viedä kunnan löytöeläintaloon. Jokaisella kunnalla on velvollisuus järjestää löytöeläimille tilapäinen hoitopaikka 15 vuorokauden ajaksi. Löytöeläintalon yhteystiedot löytyvät yleensä kunnan nettisivuilta.

Suomessa hylätään vuosittain 20 000 kissaa, arvioi Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto. Kissat päätyvät löytöeläinten talteenottopaikkoihin, kuolevat hylättynä luontoon tai ne lopetetaan villiintyneinä tai muuten ei-toivottuna.

”Vain joka kymmenes löytökissa pääsee takaisin kotiinsa, kun koirista haetaan kotiin yhdeksän kymmenestä”, kertoo liiton viestintäpäällikkö Annukka Seppävuori.

Seppävuoren mukaan koiran hoitoon ollaan valmiita laittamaan rahaa ja aikaa, kun taas kissa kärsii halvan ja itsenäisen eläimen maineestaan. Sen ajatellaan pärjäävän yksin luonnossa, vaikka lemmikkinä ollut kissa ei useinkaan osaa metsästää ruokaansa eikä pärjää talvipakkasessa. Luonnosta löytyvä kissa on usein saanut paleltumia ja on muutenkin kurjassa kunnossa. Kesäkissailmiö onkin Seppävuoren mukaan yleistynyt ympärivuotiseksi.

”Tilalle on tullut yleistä hoitamatta jättämistä. Kissoja otetaan liian heppoisin perustein, niistä ei olla valmiita maksamaan mitään eikä satsaamaan hoitoon rahallisesti.”

Seppävuoren mukaan on tavallista, ettei omistaja yritä selvittää, mitä hänen ulkona liikkuvalle kissalleen on tapahtunut. Kadonnutta kissaa ei useinkaan etsitä löytöeläinten talteenottopaikasta, sillä eläimen omistajalta peritään hoitopäiviltä koituneet kulut.

”Joskus kissa on saattanut päätyä esimerkiksi naapurikunnan alueelle, mutta sitä ei välttämättä osata kysyä kauempaa. Vapaana liikkuvaan kissaan ei myöskään välttämättä kiinnitetä huomiota etenkään taajaman ulkopuolella.”

Vaikka kissaa saa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pitää taajamassakin irti, SEY suosittelee ulkoiluttamaan kissoja kytkettynä. Irrallaan juoksentelevien kissojen vaarana ovat etenkin liikenne ja petoeläimet. Etenkään leikkaamatonta kissaa ei pitäisi päästää ulos.

”Leikkautuksen laiminlyönnin pahimmat seuraukset löytyvät maaseudulta, jossa elää kymmenien, jopa satojen villiintyneiden kissojen laumoja. Kissat ovat usein sairaita ja sisäsiittoisia.”

SEYn mukaan leikkaamattomien kissojen ulkoilukielto auttaisi vähentämään viilliintyneiden kissapopulaatioiden ja ei-toivottujen pentujen syntymistä. Esimerkiksi Luxemburgin tuoreessa eläinsuojelulaissa kielletään leikkaamattoman uroskissan päästäminen ulos vapaana.

”Samankaltaisesta laista olisi apua myös Suomen kissoille”, Seppävuori sanoo.

Kissan omistajan löytyminen olisi myös helpompaa, jos kaikki kissat olisivat sirutettuja ja rekisteröityjä. Seppävuoren mukaan tällä hetkellä rotukissojen siruttaminen on yleisempää, mutta myös maatiaiskissojen vapaaehtoinen tunnistusmerkintä on yleistynyt.

”Pakollinen tunnistusmerkintä ja omistajatietojen rekisteröinti nostaisivat kissan hintaa muutamalla kympillä. Samalla niitä hankittaisiin harkitummin ja hylkääminen vähenisi”, Seppävuori uskoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat