Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seurakuntien yhteisövero-osuus poistui - jatkossa rahoitus suoraan valtiolta

Kuluvan vuoden tammikuun 1. päivä voimaan tullut laki poisti seurakuntien oikeuden yhteisöveron tuottoon. Uutta valtionrahoitusta pidetään selkeämpänä ja vakaampana.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kirkon verotulot ovat olleet viime vuosina noin miljardin euron luokkaa.
Kirkon verotulot ovat olleet viime vuosina noin miljardin euron luokkaa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Pääministeri Alexander Stubbin (kok) hallituskaudella keväällä 2015 päätetty kirkon rahoitusta koskeva laki tuli voimaan alkuvuodesta. Asiasta ei kuitenkaan juuri pidetty meteliä.

Aiemmassa yhteisöveroon perustuneessa mallissa kirkon saama osuus yhteisöverotuotosta riippui kunkin vuoden yhteisöveron kokonaistuotosta ja lisäksi kirkon jako-osuudesta tuottoon. Ne saattoivat kuitenkin vaihdella paljonkin vuosittain.

Aalto-yliopiston vero-oikeuden apulaisprofessori Tomi Viitala pitää aiempaa järjestelmää varsin monimutkaisena ja suhdanneherkkänä.

”Nykyisen mallin on katsottu tarjoavan aiempaa vakaamman rahoituspohjan ja lisäävän siten kirkon ja seurakuntien tulojen ennustettavuutta.”

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tilastoista selviää, että kirkon verotulot ovat olleet viime vuosina noin miljardin euron luokkaa. Tästä määrästä yhteisöveron osuus on pyörinyt runsaan sadan miljoonan euron paikkeilla.

Jatkossa kirkon saama valtionrahoitus on samansuuruinen pysyvä meno, joka kasvaa vuosittain kuluttajahintaindeksin mukaisesti.

Kirkon kansliapäällikön Jukka Keskitalon mukaan uudistus on valtion kannalta kustannusneutraali.

”Summa kohdentuu nyt entistä mallia tasapuolisemmin todellisten yhteiskunnallisista tehtävistä aiheutuvien kulujen mukaan.”

Miten uudistus lopulta hyödyttää ketään?

”Uudistuksen tarkoituksena ei ollut varsinaisesti muuttaa kirkon saaman rahoituksen määrää vaan parantaa sen ennustettavuutta sekä kirkon että yksittäisten seurakuntien tasolla. Uusi malli näyttää myös hallinnollisesti yksinkertaisemmalta”, Viitala toteaa.

Uudistus on osa pitkäaikaista kehitystä, joka alkoi 1990-luvun verouudistuksesta. Sitä ennen yhteisöt olivat itsessään kirkollisverovelvollisia luonnollisten henkilöiden tapaan.

”Tästä luovuttiin 1990-luvun alussa, mutta korvaukseksi yhteisöjen kirkollisverovelvollisuuden poistamisesta kirkko sai oikeuden osuuteen yhteisöveron tuotosta.”

Kirkon oikeutta saada osuus yhteisöveron tuotosta – ja nyt suoraan valtion budjetista – on perusteltu sillä, että kirkko hoitaa tiettyjä lakisääteisiä tehtäviä, kuten hautaustoimea, väestökirjanpitoa ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ylläpitoa, valtion puolesta.

Keskitalo korostaa, ettei kyse ole kirkollisverosta, vaikka jatkossa rahoitusta antavatkin kaikki suomalaiset vakaumuksesta riippumatta.

”Valtion korvaus on korvamerkitty niihin kirkon yhteiskunnallisiin tehtäviin, joilla palvellaan kaikkia maan asukkaita. Varoja ei voi käyttää seurakunnan yleisiin tarkoituksiin. Ilman rahoitusta kirkon jäsenet maksaisivat hautausmaiden ylläpidon myös kirkkoon kuulumattomien osalta, mikä olisi vakava yhdenvertaisuusongelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat