Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iijokisoutu alkoi vähävetisesti – voimayhtiö laski joen virtaaman minimiin

Iijoella soudetaan tällä viikolla vapaana virtaavien koskien ja vaelluskalojen puolesta.

Kotimaa
 
Pirkko-Liisa Luhta
Soutajia keskiviikkoaamuna Taivalkoskella.
Soutajia keskiviikkoaamuna Taivalkoskella. Kuva: Pirkko-Liisa Luhta
Fakta

Koskiensuojelulaki suojelaa yli 50 koskea

  Koskiensuojelulaki syntyi pitkän riitelyn jälkeen vuonna 1987. Sitä pidetään yhtenä suomalaisen luonnonsuojelun suurimmista saavutuksista.

  Laki kieltää vesivoimalaitoksen rakentamisen kaikkiaan 53 vesistöön tai vesistön osaan.

  Koskiensuojelulaki suojelee muun muassa Iijoen keski- ja yläosan, jonne on suunniteltu Kollajan tekoallasta. Sen rakentaminen edellyttäisi lakimuutosta.

  Koskiensuojelulaki, Laki Ounasjoen erityissuojelusta (1983) ja Laki Kyrönjoen erityissuojelusta (1991) lopetti käytännössä uuden vesivoiman rakentamisen Suomessa.

Iijoella soudetaan tällä viikolla koskiluonnon ja vaelluskalojen puolesta. Kollajan tekoallasta vastustava soututapahtuma tosin alkoi tiistaina vähävetisesti, sillä voimayhtiö Pohjolan Voima laittoi säännöstelypadon luukut kiinni niin, että Iijoen virtaama laski minimiin.

”Kivet raapivat veneen pohjaa. Joki padon alapuolella oli selvästi vähävetinen”, kertoo soudun järjestäjä, Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Pirkko-Liisa Luhta.

Luhdan mukaan viime päivien sateet kuitenkin auttoivat, eivätkä veneet karahtaneet kiville.

”Jos sateita ei olisi ollut, soutaminen olisi ollut todella haasteellista”, Luhta sanoi keskiviikkoaamuna Taivalkoskella.

Kollajan allasta ajava PVO-Vesivoima laittoi joen latvoilla olevan Irnin säännöstelypadon kiinni pari päivää ennen soutua. Juoksutukset Irnijärvestä Iijokeen putosivat 13–16 kuutiosta neljään. Tämä tarkoittaa sitä, että Iijoen virtaama laskettiin alimmalla luvalliselle tasolle.

Soutajien mielestä voimayhtiö hankaloitti soutua tarkoituksella.

”On ihan selvä, että kyse on kiusanteosta”, Luhta sanoo.

PVO-Vesivoiman ympäristöpäällikön Aaro Horsma kiistää jyrkästi, että voimayhtiö haluaisi häiritä soutua.

”Missään tapauksessa ei ole kyse kiusanteosta vaan Irnijärven säänöstelystä. Jo seitsemän vuotta sitten määriteltiin, mikä on rantojen virkistyskäytön kannalta optimaalinen vedenkorkeus. Nyt se on alarajalla. Tilanne ei ole mitenkään poikkeuksellinen”, Horsma sanoo.

Yleensä olemme jopa järjestäneet jokeen vettä soudun ajaksi. Se vain on niin, että jos laskee vettä jokeen, toisella puolella kärsitään”, Horsma sanoo.

Tausta: Soutua vapaiden vesien puolesta

Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistyksen järjestämä tämänvuotinen Iijokisoutu alkoi tiistaina Taivalkosken Jokijärveltä ja jatkuu noin 160 kilometrin päähän Pudasjärven Kipinän kylään. Sinne soutajat ja melojat rantautuvat lauantaina 9. heinäkuuta.

Tapahtumaan osallistuu noin 200 ihmistä.

Vuodesta 1983 järjestetyn tapahtuman alkuperäinen teema oli Iijoen jatkorakentamisen estäminen. Koskiensuojelulain – se kieltää vesivoiman rakentamisen Iijokeen – säätämisen jälkeen vuonna 1987 uudeksi tavoitteeksi otettiin ”Nousukala Iijokeen”.

Nyt Iijoella soudetaan joen omien vaelluskalojen puolesta. Soutajat haluavat Iijoen kalateille kestävän ratkaisun niin, että voimayhtiö Pohjolan Voiman istutusvelvoitteet muutettaisiin yhdistetyksi kalatie- ja istutusvelvoitteeksi.

PVO-Vesivoima puolestaan ajaa edelleen Kollajan tekoallasta ja uusia voimalaitoksia Pudasjärvelle. Allashanke on ollut vireillä 1960-luvulta saakka, ja sen rakentaminen edellyttäisi koskiensuojelulain purkamista.

Kiistely moneen kertaan kuopatun Kollajan tekoaltaan ympärillä kuohahti uudelleen pintaan vuonna 2014, kun Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus hyväksyi Pohjolan Voiman hankkeesta tekemän Natura-selvityksen. Vuonna 2009 Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus oli puolestaan hylännyt hankkeen.

PVO perustelee tekoallasta Iijoen voimalaitosten käytön tehostamisella, säätövoimalla ja tulvasuojelulla.

Iijokisoudun osallistujat lähtivät keskiviikkoaamuna matkaan Taivalkoskelta.
Iijokisoudun osallistujat lähtivät keskiviikkoaamuna matkaan Taivalkoskelta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat