Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmalla villiruokabuumi on johtanut myrkytyskuolemiin – Suomessa edellinen kasvimyrkytys­kuolema vuodelta 1969

Suomessa suurin osa myrkytystietokeskukseen tulevista puheluista koskee pikkulapsia, jotka ovat maistelleet usein myrkyllisiä kasveja. Usein selvitään suun huuhtelulla ja lääkehiilellä.

Kotimaa
 
Sabrina Bqain / HS
Myrkytystietokeskukseen tulee paljon puheluita myös huonekasveista. Niistä useimmin puhelun aiheena on palmuvehka.
Myrkytystietokeskukseen tulee paljon puheluita myös huonekasveista. Niistä useimmin puhelun aiheena on palmuvehka. Kuva: Sabrina Bqain / HS
Fakta

Sormustinkukka on erittäin myrkyllinen

 Erittäin myrkyllisiä Suomessa esiintyviä kasveja ovat: hukanputki, hullukaali, hulluruoho, myrkkykatko, myrkkykeiso, oleanteri, risiini, sormustinkukka, syysmyrkkylilja ja ukonhatut.

 Nämä kasvit aiheuttavat myrkytysoireita jo pieninä syöntimäärinä.

 Suomessa ei ole raportoitu kasvimyrkytyskuolemaa vuoden 1969 jälkeen.

 1960-luvun jälkeen on raportoitu muutamia vakavia kasvimyrkytyksiä.

 Vuonna 2013 Suomessa oli harvinainen joukkomyrkytys, kun ulkomailta peräisin olleiden pakastevihannesten joukossa oli hulluruohoihin kuuluvan kasvin siemenkotia.

Villiruokabuumi ei ole lisännyt kasvimyrkytysten määrää. Suurin osa Myrkytystietokeskuksen tilastoimista kasvimyrkytyksiä koskevista puheluista on sellaisia, joissa pieni lapsi on maistellut myrkyllistä kasvia saamatta myrkytysoireita.

”Vakavia kasvimyrkytyksiä on todella vähän. Suurimmassa osassa tapauksista selvitään suun huuhtelulla tai sillä, että myrkyllistä kasvia syönyt ohjataan terveysasemalle lääkehiilen saamista varten. On eri asia maistella myrkyllistä kasvia kuin syödä sitä esimerkiksi salaattina”, sanoo sisätautien erikoislääkäri Mikko Parry Myrkytystietokeskuksesta.

Maailmalla villiruoan käyttö on lisännyt vakavia kasvimyrkytyksiä. Osa niistä on johtanut jopa kuolemaan. Siksi Parry kehottaa valppauteen. Toisinaan kasvista vain tietty osa on myrkyllinen.

”Villiruoan käyttäminen ei ole täysin riskitöntä. Kun esimerkiksi aprikoosin siemenen pinta rikotaan, sisältä paljastuu siemenen osa, jossa on ainetta, joka metaboloituu elimistössä syanidiksi. Maailmalta on raportoitu ihmisistä, jotka ovat saaneet myrkytysoireita juotuaan aprikoosin siemenistä jauhettua teetä. On mahdollista, että näin voi tapahtua Suomessakin.”

Vuoden 2014 ja 2015 aikana suurin osa Myrkytystietokeskukseen tulleista kasvimyrkytyspuheluista koski kieloa, jota alle kuusivuotiaat olivat maistelleet. Viime vuoden aikana kielosta tuli 269 puhelua ja vuodelta 2014 vastaava luku on 175.

Toiseksi eniten tuli sellaisia puheluita, joissa soittaja ei tunnistanut, mitä kasvia lapsi oli syönyt. Kymmenissä puheluissa käsiteltiin sitä, että pikkulapsi oli juonut kukkamaljakon vettä.

”Lapsi hörppää kukkamaljakosta tai maljakko kaatuu pöydälle ja lapsi maistaa vettä pöydältä. Vaikka maljakossa olisi myrkyllisiä kukkia, maljakkoveden myrkkypitoisuus jää niin pieneksi, että se luokitellaan myrkyttömäksi”, Parry kertoo.

Kasveja enemmän myrkytyksiä aiheuttavat sienet. Esimerkiksi valkokärpässieni aiheuttaa usein vakavia myrkytyksiä. Myös korvasienimyrkytysoireita on paljon, mutta ne vaativat vain harvoin sairaalahoitoa.

Suomen kansainvälistyminen ei ole kasvattanut kasvimyrkytysten määrää. Sienimyrkytyksissä sen sijaan on ollut pientä lisäystä.

”On ollut tapauksia, joissa maahanmuuttaja on syönyt Suomessa sientä, joka on muistuttanut sellaista sientä, joka on hänen kotimaassaan syöntikelpoinen. Esimerkiksi Ruotsissa maahanmuuttajille on tehty kortit, joissa kerrotaan myrkyllisistä ja myrkyttömistä sienistä.”

Kasvimyrkytysten määrää vähentää se, että Suomessa on vain vähän erittäin myrkyllisiä kasveja, joiden pienikin syöntimäärä voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen. Silti pikkulasten kanssa on hyvä olla valppaana.

”Tärkeintä on tunnistaa pihapiirin kasvit. Kauhean myrkyllisiä kasveja ei kannata pitää pihassa, jos perheessä on pieniä lapsia. Kauniita myrkyttömiä kasvejakin on saatavilla”, Parry sanoo.

Eero Haapanen / HS
Sormustinkukka on erittäin myrkyllinen.
Sormustinkukka on erittäin myrkyllinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat