Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posti toi läjän vieraita henkilötunnuksia, autovaraskin pääsee käsiksi Trafin rekisteriin – pitäisikö omien tietojen julkisuudesta huolestua?

Henkilötunnuksen käyttö tunnistautumisessa on karannut käsistä, sanoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Kotimaa
 
Antti Hämäläinen
Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista selviävät auton yksityiskohtaiset tiedot ja omistaja osoitetietoineen.
Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista selviävät auton yksityiskohtaiset tiedot ja omistaja osoitetietoineen. Kuva: Antti Hämäläinen

Miksi henkilötietoni postitettiin kymmenille tuntemattomille perinnönjaon vuoksi, kummasteli vantaalainen Maijaleena Kupiainen HS:n mielipidepalstalla kesäkuussa.

Kupiainen oli saanut postissa kirjeen perinnön- ja pesänjaosta. Liitteenä oli jäljennös perukirjasta – jossa kuolinpesän osakkaiden ja toissijaisten perillisten täydelliset henkilötiedot osoitteineen ja henkilötunnuksineen.

”Hämmentävää on, että olen löytänyt täydellisen nimeni, osoitetietoni ja koko henkilötunnukseni paperista, joka on lähetetty kymmenille minulle täysin vieraille ihmisille. Samalla tietooni on tullut 70 muuta täydellistä henkilötietoa. Näistä 49 on elossa olevien henkilöiden tietoja”, Kupiainen ihmetteli.

”Kun kyseessä on laaja joukko ihmisiä, toivoisi vähintäänkin, että henkilötunnusten loppuosat olisi peitetty.”

Toisessa HS:n mielipidekirjoituksessa taas kannettiin taannoin huolta Trafin rekistereihin säilötyistä ajoneuvotiedoista. Auton tiedot ja auton omistajan osoitetiedot voi selvittää tekstiviestillä Liikenteen turvallisuusviraston rekistereistä.

”Auton vuosimalli, varustetaso sekä omistaja ja haltija osoitetietoineen selviävät tekstiviestillä. -- Nämä tiedot antavat rikolliselle mahdollisuudet verkossa tapahtuvaan vakoiluun ja iskukohteiden valintaan”, Janne Helekorpi arveli mielipidekirjoituksessa.

Miksei kansalainen voi itse vaikuttaa siihen, ovatko häntä tiedot saatavilla julkisissa rekistereissä, Helekorpi kysyi.

Trafin lisäksi yksityishenkilöiden tietoja säilötään lukuisissa muissakin julkisissa rekistereissä. Sellaisissa, joihin muut ihmiset pääsevät käsiksi.

Julkisista verotiedoista pystyy selvittämään ihmisten varallisuustasoa. Patentti- ja rekisterihallituksesta voi esimerkiksi saada yhtiöiden ja yhdistysten vastuuhenkilöiden henkilötunnukset.

Onko henkilötunnuksella sellaista merkitystä, että pitäisi olla erityisen varuillaan, jos tunnus päätyy muiden ihmisten tietoon?

”Totta kai kannattaa ja pitääkin olla varovainen. Yritämme vaikuttaa siihen, että tietojärjestelmien ylläpitäjät huolehtisivat tietoturvasta niin, ettei kansalainen joutuisi kantamaan vastuuta yksin”, vastaa tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Henkilötunnus on erityisin tavoin säädelty mutta periaatteessa julkinen henkilötieto.

”Se on alun alkaen kehitelty sitä varten, että samannimiset henkilöt voi erotella toisistaan. Koska käyttö on niin kätevää, nopeaa ja halpaa, se on karannut vuosien saatossa käsistä”, Aarnio sanoo.

Esimerkkinä henkilötunnuksen vääränlaisesta käytöstä hän mainitsee verkkokaupat, jotka vaativat kuluttajan nimen ja henkilötunnuksen tunnisteeksi.

Aarnio toivoisi verkkopalveluihin toisenlaisia, luotettavia tunnistusjärjestelmiä. ”Pankkitunnisteet kyllä toimivat hyvin, mutta mitään muuta luotettavaa ei ole saatu rinnalle.”

Tietosuojavaltuutettu selvittää Trafin tietojen avoimuutta kahdella esimerkillä: ensinnäkin autokaupassa ostajalla täytyy olla mahdollisuus selvittää auton tiedot – kuten se, onko ajoneuvovero varmasti maksettu.

”Toinen juttu: jos seisot liikennevaloissa ja joku roiskuttaa kuraa päällesi, saat rekisterinumeron. On hyvä, että voit tietää, kenelle lähetät laskun. Tai jos parkkipaikallasi on jonkun toisen ihmisen auto, pitäisi olla mahdollisuus ryhtyä toimenpiteisiin.”

Perinnönjaosta Aarnio huomauttaa perukirjan olevan tietosuojan kannalta erityinen tapaus.

”Idea on se, että kaikki pesän osakkaat voivat arvioida, onko perukirjassa mainittu ne, ketkä tulevat saamaan jotain pesästä. Ihmiset voivat katsoa, ettei perintöä vaadi kukaan tuntematon.”

”Perukirja pitää laatia ja jakaa annettujen ohjeiden mukaisesti. Siihen on hyvin vaikeaa päästä vaikuttamaan, mutta olemme [tietosuojavaltuutetun toimistossa] lähestyneet asiaa sillä tavalla, että perukirjassa mainituilla henkilöillä on tiettyjä oikeudellisia suhteita, vaikka he olisivat toisilleen täysin tuntemattomia.”

Tilanne on toinen, jos kuolinpesästä esimerkiksi myydään tuhannen euron arvoinen auto. Autolle löytynyt ostaja haluaa tietenkin varmistua, että myyjällä on varmasti oikeus myydä auto. Tällöin ostaja voi haluta jäljennöksen perukirjasta.

”Tällaiseen käyttöön koko perukirja on liian raskas mekanismi”, Aarnio linjaa. Tarpeettomat tunnukset pitäisi siis poistaa auton ostajalle toimitettavasta jäljennöksestä.

Onko ihmisillä ylipäätään syytä huoleen siitä, mitä tietoa muut voivat saada heistä käsiinsä?

Aarnio muistuttaa tietojen leviämisen taustalla olevista perusoikeuksista.

”Meillä on useita tiedollisia perusoikeuksia. Yksi perusoikeus on henkilötietojen ja toinen yksityiselämän suoja. Kolmas perusoikeus on julkisuusperiaate: oikeus saada tieto viranomaisen asiakirjoista.”

Ihmisten oikeutta tietää, ketkä käsittelevät henkilötietoja laillisesti, pitäisi Aarnion mukaan kuitenkin ehdottomasti vahvistaa.

Myös omalla toiminnallaan voi suojata henkilötietojaan, tietosuojavaltuutettu korostaa. ”Verkossa tulisi varmistua siitä, kenen kanssa asioi ja kuka on palveluiden tarjoaja.”

Jokaisella on oikeus kieltää tietojensa luovutus väestötietojärjestelmästä esimerkiksi suoramarkkinointiin, mielipidetutkimuksiin tai sukututkimuksiin. Tietojen luovutuksen voi kieltää ilmoittamalla asiasta maistraattiin.

Jos on perusteltu syy epäillä oman tai perheen turvallisuuden puolesta, maistraatti voi määrätä tiedot salaisiksi muille paitsi viranomaisille. Henkilötietojen leviämisen voi estää myös turvakiellolla. Silloin osoitetta ei luovuteta useissa tapauksissa viranomaisillekaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat