Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollantilainen syyttäjä etsii 300 miljoonan euron lahjusrahoja Telia-Soneran Uzbekistanin liiketoimista

Syyttäjä on jäljittänyt maksusuorituksia yhdeksässä maassa lähes kahdeksan vuoden jaksolta.

Kotimaa
 
HS–Reuters
Pekka Sakki / Lehtikuva
Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Hollantilainen syyttäjä ilmoitti hakevansa takavarikointipäätöstä teleoperaattori Telia-Soneran käyttämän sijoitusyhtiö Takilantin varoista keskiviikkona.

Hollantilaisviranomaiset yrittävät jäljittää 300 miljoonaa euroa, joiden epäillään päätyneen lahjuksina Uzbekistanin presidentin tyttärelle Gulnara Karimovalle.

Takavarikkopäätöksen lisäksi syyttäjä esittää viiden miljoonan euron sakkoa Takilantille. Syyttäjän mukaan tuomioistuimen pitäisi ottaa haltuunsa myös Takilantin kuuden prosentin osuus Telia-Sonerasta, jonka nimi on nyt Telia Company AB.

Syyttäjän mukaan lahjusten avulla yritettiin päästä Uzbekistanin telemarkkinoille. Edunsaaja oli Gulnara Karimova, presidentti Islam Karimovin tytär. Hollantilaissyyttäjän mukaan Gulnara Karimova omisti Takilantin.

HS kertoi viime lokakuussa, että Ruotsin poliisi epäilee Telia-Soneraa ja sen johtajia lahjonnasta Uzbekistanissa vuonna 2007.

Yhtiö osti kolmannen sukupolven matkapuhelintekniikan verkkotoimilupia, taajuusalueita ja numerosarjoja sijoitusyhtiö Takilantilta noin silloisen tiedon mukaan noin 200 miljoonalla eurolla. Kaikki rikoksista epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä epäiltyihin rikoksiin.

Hollantilaisten tietojen mukaan lahjusrahat olisi välittänyt teleyhtiö VimpelCom, joka sopi yhteistyöstä hollantilaisten ja yhdysvaltalaisten syyttäjien kanssa helmikuussa. Viranomaiset tutkivat nyt ainoastaan Telian liiketoimia.

Sekä VimpelComilla että Telia-Soneralla on ollut pääkonttori Hollannissa. Hollantilaissyyttäjä ei olekaan kohdistanut tutkintaa Gulnara Karimovaan, koska tämä on hollantilaisviranomaisten toimivallan ulkopuolella.

Syyttäjä arvioi, että Karimova olisi saanut lahjuksia yli 345 miljoonaa euroa, jotta Uzbekistanin 3G-oikeudet olisivat päätyneet Unitel-yhtiölle. Unitelin omistivat VimpelCom, Coscom LLC ja Telian uzbekistanilainen tytäryhtiö.

Sekä ruotsalaiset, sveitsiläiset että yhdysvaltalaiset viranomaiset kertoivat epäilevänsä Karimovaa lahjusten vastaanottamisesta jo vuonna 2012. Tutkimukset jatkuvat Sveitsissä ja Ruotsissa. Karimova ei ole kommentoinut epäilyjä.

Hollantilaisten tutkinta on keskittynyt maksusuorituksiin, jotka ovat kulkeneet Takilantilta Gibraltarin, Hongkongin, Sveitsin, Hollannin, Uzbekistanin, Ruotsin, Neitsytsaarten, Venäjän ja Latvian kautta vuosina 2007–2015.

Helmikuussa VimpelCom suostui maksamaan Yhdysvaltain ja Hollannin viranomaisille vahingonkorvauksina lähes 720 miljoonaa euroa, jotta rikossyytteistä luovutaan kolmessa vuodessa. Summa on kautta aikain toiseksi suurin vahingonkorvaus korruptiotutkinnassa.

VimpelComia suuremman lahjuskorvauksen on maksanut vain Siemens AG vuonna 2008. Siemens maksoi 1,4 miljoonan euron korvauksen laajassa lahjustutkinnassa, joka oli vireillä sekä Saksassa että Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain viranomaiset ilmoittivat marraskuussa, että ne olivat valmiita ulottamaan korruptiotutkinnan Telian liiketoimiin Uzbekistanissa ja muualla Euraasian alueella. Telia ilmoitti viime syksynä vetäytyvänsä Kazakstanista, Uzbekistanista, Azerbaidžanista, Georgiasta, Moldovasta, Tadžikistanista ja Nepalista.

Jason Lee / Reuters
Gulnara Karimova (vas.) esitteli suunnittelemansa vaatemalliston Kiinan muotiviikoilla vuonna 2012.
Gulnara Karimova (vas.) esitteli suunnittelemansa vaatemalliston Kiinan muotiviikoilla vuonna 2012.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat