Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Puolustusvoimat on koko kansan”

Sotilaspuvun käyttö kulkueessa nousi keskusteluun sen jälkeen, kun Puolustusvoimissa työskentelevä ylikersantti osallistui viikonloppuna järjestettyyn Prideen univormussa.

Kotimaa
 
Kira Hagström
Ylikersantti Juho Pylvänäinen marssi Pride-kulkueessa sotilaspuvussaan lauantaina Helsingissä. Hänen mukaansa Puolustusvoimissa esiintyy edelleen syrjintää ja vihapuhetta vähemmistöjä kohtaan.
Ylikersantti Juho Pylvänäinen marssi Pride-kulkueessa sotilaspuvussaan lauantaina Helsingissä. Hänen mukaansa Puolustusvoimissa esiintyy edelleen syrjintää ja vihapuhetta vähemmistöjä kohtaan. Kuva: Kira Hagström

Sotilaspuvun käyttö Pride-kulkueessa nousi keskusteluun sen jälkeen, kun Puolustusvoimissa työskentelevä ylikersantti Juho Pylvänäinen osallistui viikonloppuna Helsingissä järjestettyyn Prideen univormussa.

Pylvänäinen kertoo HS:lle, että hän halusi herätellä keskustelua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta Puolustusvoimissa. Kuluneiden päivien suurta huomiota hän ei sen sijaan odottanut.

”Toivoin, että asiasta nousisi keskustelua. Olisi tärkeä osoittaa, että Puolustusvoimat on koko kansan Puolustusvoimat ja sielläkin on hlbtqi-vähemmistöjä, eikä etenkään koulutuskulttuuri välttämättä anna heille tarpeeksi tilaa. Toivoisin, että keskustelu menisi tähän suuntaan.”

Pylvänäisen mukaan esimerkiksi syrjintää ja vihapuhetta vähemmistöjä kohtaan esiintyy yhä.

Hänen toiveensa on, että Puolustusvoimat istuisi vaikkapa ihmisoikeusjärjestö Setan kanssa samaan pöytään pohtimaan ratkaisuja. Keskusteluja tahojen välillä on hänen mukaansa ollut muutama vuosi sitten.

Pylvänäinen kertoo saaneensa Prideen osallistumisestaan lähinnä myönteistä palautetta ja tukea – myös yksityishenkilöiltä Puolustusvoimien sisältä.

Varusmiesliitto on ihmetellyt Puolustusvoimien Pääesikunnan viestintäosaston tiedottajan Henrik Gahmbergin YleX-radiokanavalle antamaa kommenttia, jonka mukaan yksittäisen sotilaan esiintyminen sotilaspuvussa vapaa-ajallaan Pride-kulkueen kaltaisissa tilaisuuksissa ei ole tarkoituksenmukaista ja suotavaa.

Gahmberg perusteli asiaa YleX:lle sillä, että ”silloin sen perusteella sotilaan käyttäytymisellä ja esiintymisellä luodaan vastaavalla tavalla kuvaa Puolustusvoimista”.

Varusmiesliiton puheenjohtajan Rami Laitilan mukaan Puolustusvoimat on sitoutunut tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen kaikilla toimintansa tasoilla, minkä pitäisi näkyä myös sen viestinnässä.

”Eilinen kannanotto on Puolustusvoimilta kummallista nieleskelyä asiassa, jossa linjan pitäisi olla aivan selvä. Ei ole ihme, että yhdenvertaisuus seksuaalivähemmistöjä kohtaan ei etene kasarmeilla, jos Puolustusvoimat ei edes julkisesti ole sujut asian kanssa”, Laitila sanoo liiton tiedotteessa.

Puolustusvoimien sotilas- ja virkapukujen käyttämisestä määräävässä asiakirjassa mainitaan, että sotilaspuvun ja siihen kuuluvan pukineen käyttö on kielletty puoluepoliittisessa toiminnassa sekä vaalimainonnassa ja mielenosoituksissa.

Poliisi kuitenkin kertoi HS:lle, että Pride-kulkue on virallisesti yleisötilaisuus, ei mielenosoitus.

Puolustusvoimien Pääesikunnan viestintäjohtaja, kommodori Jan Engström lievensi aikaisempaa Puolustusvoimien näkemystä keskiviikkona.

”Jos on kyse yleisötilaisuudesta, meillä ei ole estävää säädöstä. Jos tilaisuus on laadultaan mielenosoitus, sitten säädökset ovat voimassa.”

Engström toteaa, että se, onko Pride poliittinen tapahtuma tai mielenosoitus, on monisäikeinen asia.

”Tämä ei ole niin yksinkertainen asia. Tässä on ehkä haluttu luoda vastakkainasettelu tai kärjistää asiaa Pridea koskien, kun nousi esille, että yksi virkapuvussa oleva henkilö siihen osallistui. Haluaisin mieluummin puhua yleisesti vastaavantyyppisistä tilaisuuksista.”

”Meillä ei haluta olla älyttömän jäykkiä tai vanhoillisia”, Engström sanoo mutta huomauttaa, että viranomaisina virkapuku päällä he edustavat virkayhteisöä.

Osallistumisesta Pride-kulkueeseen vapaa-ajalla hän sanoo, ettei yksittäisiä henkilöitä ole kielletty osallistumista.

”Siitä ei ole ohjetta, vaan jokainen tulkitsee itse ja katsoo, miten edellä mainittua ohjeistusta noudattaa.”

Engströmin mukaan Puolustusvoimien henkilöstöä ei haluta eristää yhteiskunnasta vaan päinvastoin.

”Se on pitkä ja hankala tie, jos ruvettaisiin määrittelemään, missä voi osallistua sotilaspuku päällä ja missä ei.”

Mikäli sotilashenkilö selkeästi rikkoo ohjeistusta sotilaspuvun käytöstä, asia tulee Engströmin mukaan käsitellä sisäisesti. Hän ei kuitenkaan näe, että Pylvänäisen tapauksessa olisi sellaisesta kyse.

Pylvänäinen on tällä hetkellä lomalla ja kertoo, ettei ole kuitenkaan saanut työnantajaltaan yhteydenottoa asiasta.

 

Virkapukua saa käyttää vain joissain siviilitilaisuuksissa

Puolustusvoimien, poliisin ja pelastustoimen henkilöstön ohjeistuksissa on rajoitettu virkapuvun käyttöä siviilitilaisuuksissa. Yleisesti virka- ja edustustehtävien ulkopuolella voi käyttää virka-asua esimerkiksi henkilökohtaisissa juhlatilaisuuksissa.

Yleisötilaisuuksiin ja etenkin mielenosoituksiin osallistumiseen virkapuvussa suhtaudutaan kriittisemmin.

Poliisi ei voisi osallistua Pride-kulkueeseen virka-asussa, sanoo poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta.

Virkapukua voi virkatehtävien ulkopuolella käyttää esimerkiksi silloin, kun henkilö edustaa poliisia. Muuten käytöstä päättää yksikön poliisipäällikkö.

Virkapuvun käytöstä säädetään poliisilaissa ja sisäministeriön asetuksessa.

Savolaisen mukaan hyvä nyrkkisääntö on, että virkapuvussa ja virantoimituksessa hoidetaan valtion ja poliisin organisaation asioita mutta omia asioita hoidetaan siviilivaatteissa ja vapaa-ajalla.

”Poliisin virka-asun käyttö poikkeaa vaikkapa armeijan tai pelastuslaitoksen virka-asusta, sillä asu on merkki siitä, että kantajallaan on käskyvalta kansalaiseen”, Savolainen sanoo.

Kysymys virkapuvun käytöstä siviilissä ei ole Savolaisen mukaan mielipideasia vaan liittyy muun muassa tunnistettavuuteen ja puolueettomuuteen.

”Poliisilla on lisäksi korostunut velvollisuus toimia yhteiskunnassa ja tehtävissään objektiivisesti ja neutraalisti. Poliisin virkapukua ei saa käyttää minkään toiminnan tai mielipiteen markkinoinnin edistämisessä.”

Pelastustoimessakin lähtökohta on, että virka-asua käytetään virkatehtävissä ja erinäisissä juhlallisuuksissa. Tarkkoja ohjeita esimerkiksi yleisötapahtumiin osallistumisesta ei kuitenkaan ole, sanoo pelastusylijohtaja Esko Koskinen.

”Pride on siinä rajamailla. Uudessa strategiassamme on otettu työelämän arvomaailmaan suvaitsevaisuus, tasa-arvo ja moniarvoisuus. Siinä mielessä voisi ajatella, ettei virkapuvun käyttöä paheksuttaisi”, Koskinen sanoo.

”Sanktioita virka-asun käytöstä ei meidän toimialallamme varmaan tulisi.”

Helsingin pelastuslaitos on tehnyt yhteistyötä Pride-kulkueen kanssa. Pelastuskomentaja Simo Weckstén muistelee, että viime vuonna palomiesoppilaat olivat yleisölle antamassa neuvontaa ja koulutusta turvallisuuteen liittyvissä asioissa – virkapuvut päällä. Laitos ei kuitenkaan sinänsä osallistunut tapahtumaan.

Varsinaisiin mielenosoituksiin osallistumiseen virkapuvussa sen sijaan suhtaudutaan pelastustoimessa yleisötapahtumia kielteisemmin.

”Sellainen maan tapa meillä varmaan on, että mielenosoittamista virkapuku päällä ei sallittaisi. Leikitään ajatuksella vaikkapa rasismiin liittyvästä mielenosoituksesta: siellä ei käsitykseni mukaan ole hyvä esiintyä virkapuvussa, kun siellä kuitenkin edustettaisiin laitosta ja rasismi on kielteisempi näkökulma näihin meidän arvoihimme”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat