Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ramadanin päätösjuhlaa vietetään ympäri Suomea – yksi perhe voi polttaa paaston päätteeksi satoja euroja

Muslimien paastokuukausi päättyi ensimmäistä kertaa perheriehaan kauppakeskuksessa. Juhla jatkuu kotona, Linnanmäellä tai vaikka teinien kesken elokuvissa.

Kotimaa
 
Ramadan päättyi lasten riehaan - näin se sujuu kauppakeskuksessa
Ramadan päättyi lasten riehaan - näin se sujuu kauppakeskuksessa
Helsinkiläinen kauppakeskus keksi oivan markkinaraon, kun muslimit juhlivat paaston päättävää id al fitriä. Tapahtuma-aukiolle tuli väkeä tungokseksi asti. Toimitus: Kaisa Hakkarainen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Juhani Niiranen / HS
Fadumo (vas.), Yaxye ja Maryam Abdulla sekä Khadro Farah ja Leila Aweis juhlivat Itiksessä.
Fadumo (vas.), Yaxye ja Maryam Abdulla sekä Khadro Farah ja Leila Aweis juhlivat Itiksessä.
Juhani Niiranen / HS
Kusai Al-kirssan (vas.) tapasi Itiksessä ystävänsä Assad Al-hasemin sekä tämän lapset Mohamedin, Mahdin ja Hasanin (edessä).
Kusai Al-kirssan (vas.) tapasi Itiksessä ystävänsä Assad Al-hasemin sekä tämän lapset Mohamedin, Mahdin ja Hasanin (edessä).

Riehakas kiljuntaa kuuluu kauas. Tungoksessa tulee vastaan tiikereitä, aurinkoja ja perhosia – kasvomaalauksissa. Meininki on kuin missä hyvänsä kauppakeskusriehassa, paitsi että asiakkailla on tavallista juhlavampaa päällä, ja ilmapalloissa lukee arabiaksi ”id mubarak”.

Vähintään sadat helsinkiläiset muslimit tarttuivat keskiviikkona tilaisuuteen, kun kauppakeskus Itis järjesti ramadan-paastokauden päätteeksi juhlapäivän. Id mubarak on toivotus – vähän kuin ”hyvää joulua” jouluna.

Kauppakeskuksen hulinassa ulkopuoliselle herää toinenkin joulumainen ajatus: Onko id al-fitr -juhla mennyt liian kaupalliseksi?

”Kyllä, vähän”, sanoo kolmen lapsen ja puolisonsa kanssa Itikseen tullut Ahmad Hussein.

Husseinin Vantaan Länsimäessä asuvalla perheellä palaa juhlan viettoon kolmessa päivässä 500–600 euroa.

”Ruoka on eri, kaikki on erilaista. Lasten pitää tuntea, että tämä on erilainen kuin normaali päivä.”

Pelkkään hurvitteluun raha ei kuitenkaan mene. Esimerkiksi lasten lahjat ovat osittain samoja vaatteita, joita nämä muutenkin tarvitsevat. Alennusmyyntiaikaan ne saa vieläpä tavallista halvemmalla.

Vuosaarelaisten Assad ja Zainad Al-hasemin kolme poikaa pyörivät Itiksessä uusissa shortseissa ja paidoissa, ja äiti investoi meikkeihin. Molemmat vanhemmat ovat työttömiä, joten juhlabudjetti jää 100–200 euroon.

Siitä riittää myös hyväntekeväisyyteen, sillä islamissa vähävaraisten auttaminen on olennaista. Heitä muistetaan paastossakin:

”Silloin mietitään sitä, että köyhillä ei ole varaa syödä”, kertoo kymmenvuotias Mahdi Al-hasemi. Hän kertoo kokeilleensa paastoa muutamana päivänä. Niinä päivinä tuli pelattua tavallista enemmän, Al-hasemi kertoo.

Kauppakeskuksen kävijälaskureiden mukaan paaston päätösjuhlaan panostaminen kannatti: kello 14:ään mennessä ne olivat mitanneet noin 20 prosenttia enemmän väkeä kuin viime vuoden vastaavana päivänä.

Esimerkiksi teini-ikäiset siskokset Idil ja Khadro Farah pelmahtivat paikalle 7–8 hengen seurueella, jossa oli mukana niin äiti Fadumo, serkkuja kuin veljen puolisokin.

Itiksessä heillä palaa rahaa purilaisiin, mutta illalla suku syö kotona. Nuoret karkaavat ystävineen elokuviin.

Kontulalainen Sofia Noor vie lapsensa lasten liikennekaupunkiin, ja Pasilasta tullut kuusivuotias Imtillah Abdullahi kertoo pääsevänsä sekä Hoplopiin että Linnanmäelle.

Itis selvitti edeltä käsin asiakaspaneeleilla sitä, kuinka id al-fitr -juhlat oikein pitäisi järjestää. Selkein viesti oli, että lapsiin pitää panostaa. Siksi tarjolla oli niin pomppulinnaa kuin kasvomaalaustakin.

Paneeleissa kerättiin tietoja myös siitä, kuinka paljon muslimiperheet saattaisivat käyttää juhlissa rahaa.

”Teinit saavat 20–50 euroa käteistä, ja lasten lahjoihin käytettävä raha vaihtelee sadasta viiteen sataan”, kertoo Itiksen markkinointipäällikkö Anna Homén.

Nuoret aikuiset kuluttavat ruokaan ja aktiviteetteihin 100–200 euroa, ja ruokaan käytetään Homénin mukaan jopa kaksinkertainen summa normaalipäivään nähden.

Vaikeuksiakin järjestelyissä oli: paaston päättämisen ajankohta määräytyy kuun kierron mukaan, joten sitä ei voi ennakoida kovin paljoa etukäteen.

Tämä aiheuttaa Homénin mukaan kaupoille ja ravintoloille henkilöstöongelmia: islaminuskoisista työntekijöistä moni toivoisi juhlapäiväksi vapaata, mutta samaan aikaan jostain pitää loihtia ruuhkahuippuun lisätyövoimaa.

Illalla juhla synnytti liikehdintää myös kauppakeskuksen ulkopuolella.

Helsingin uudehkon Suomi ensin -ryhmän mielenosoitus keräsi Tallinnanaukiolle kolmisenkymmentä juhlien vastustajaa. Nämä saivat vastaansa selvästi suuremman joukon vastamielenosoittajia.

Tilanteen rauhoittamiseksi poliisi otti hetkellisesti kiinni pari henkilöä.

Itis päättää lähiviikkoina, kannattaako vastaavaa tapahtumaa järjestää jatkossakin. Muissa kauppakeskuksissa id al-fitriä ei ole vietetty. Miksi?

Kun Ylen toimittaja kysyi tätä Jumbon kauppakeskusjohtaja Olli Lehtoarolta, tämä vastasi, että ”Jumbo on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, ja meillä on aika vakiintunut markkinointikalenteri.”

Ensinäkemältä kommentti on hämmentävä, koska periaattessa uskonnollinen sitoutumattomuus tarkoittaa, että myös kristilliseen perinteeseen kuuluvan joulun markkinointi pitäisi lopettaa.

Hei, Olli Lehtoaro. Mitä tarkoitit sanoessasi Ylen toimittajalle, että ”Jumbo on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton”. Onko Jumbon joulu peruttu?

”Olen kesälomalla, en ole katsonut, millaisia juttuja minusta on kirjoitettu. Se, mitä halusin sanoa, on, että meillä ei tänä vuonna ole ramadanin päättymistä merkattuna markkinointikalenteriin. Emme me erikseen lähde tekemään numeroa kaikista mahdollisista juhlista, jos niillä ei nähdä kaupallista merkitystä. Joulua markkinoidaan kaikissa suomalaisissa kauppakeskuksissa, koska sillä on kaupallista merkitystä. Jos yrittäjämme haluavat alkaa markkinoida myös ramadanin päättymisen juhlaa, toki olemme valmiita harkitsemaan asiaa.”

Miksi luulet, että Itis näkee ramadanilla kaupallista merkitystä?

”No varmaan siksi, en tiedä, mutta voi olla, että se johtuu asiakaskunnasta. Voisi luulla, että asiakaskunta on sellainen, että ramadanin päättymistä kannattaa markkinoida erikseen.”

 

Ruukissa juhlaa vietettiin perheen parissa
Antti J. Leinonen
Amene Nozari ja Zinat Hoseini.
Amene Nozari ja Zinat Hoseini.

Herkullinen tuoksu leijailee afganistanilaisen perheen asunnossa Ruukissa Pohjois-Pohjanmaalla.

Perheen isä Seyed Reza Hoseini vetää uunista leipiä. Niitä on kertynyt pöydälle jo melkoinen määrä. Nyt kun kuukauden kestänyt muslimien paaston aika, ramadan, on ohi, leipätaikina on tehty heti aamulla.

Perheen tyttären Asma Hoseinin, 17, taidokkaasti valmistamat pikkuleivät täyttävät suuren vadin, joka kannetaan paikalle saapuneille naisvieraille.

”Tänään yritämme olla iloisia, voimme juhlia ja mennä kylään kavereille ja naapuriin”, kertoo Asma Hoseini.

Paastokuukauden päättymisen kunniaksi juhlittavan id al-fitrin viettäminen suomalaisessa maaseutukunnassa on aivan erilaista kuin afgaanien kotimaassa.

”Moskeija olisi mahtava. Jos Ruukissa olisi moskeija, olisimme nyt siellä”, toteaa naapurista kylään tullut Hamida Zafari.

”Kotimaassa olisimme myös kiertäneet aamusta lähtien vanhusten ja sairaiden luona tervehdyskäynneillä”, muistuttaa perheen äiti Fatmeh Keshmiri.

Ruukin vastaanottokeskuksessa asuu lähes 40 afgaania. Perheet suunnittelevat kokoontuvansa yhteiseen juhlaan läheiselle koululle, mutta kesken keksien syönnin tulee vastaanottokeskuksen välittämä tieto: koulu ei ole käytettävissä.

Perusteluna on, että jos tilat annetaan yhdelle ryhmälle, ne olisi annettava kaikille.

On tyydyttävä juhlimaan kodeissa. Kodissa vietetyissä juhlissa haasteena on se, että naisten kokoontuessa miesten on poistuttava.

Vaikka moskeijaa ei olekaan, turvapaikanhakijat Ruukissa ovat tyytyväisiä muslimeita.

”Mikään ei estä meitä harjoittamasta uskontoamme, rukoilemasta ja lukemasta Koraania. Saamme olla ja toimia täysin vapaasti”, korostaa Asma Hoseini.

Myöhemmin illalla perheissä kokataan ”jotain tosi hyvää lempiruokaa”.

”Siihen tulee lihaa, riisiä, kasviksia ja rusinoita”, Asma Hoseini luettelee.

Naiset ostavat Suomessa ruokakaupasta paljon kasviksia. Hamida Zafari pitää lihasta. Hän ei kuitenkaan voi ostaa sitä, koska Ruukista ei saa oikeaoppisesti valmistettua halal-lihaa.

Antti J. Leinonen
Seyed Reza Hoseini paistoi leipää juhliin.
Seyed Reza Hoseini paistoi leipää juhliin.
Antti J. Leinonen
Pätisa Rezaei (vas.), Noor Muhamed Sabah, Fatmeh Keshmiri, Amene Nozari, Zinat Hoseini ja Asma Hoseini juttelivat ramadanin päätösjuhlissa Ruukissa.
Pätisa Rezaei (vas.), Noor Muhamed Sabah, Fatmeh Keshmiri, Amene Nozari, Zinat Hoseini ja Asma Hoseini juttelivat ramadanin päätösjuhlissa Ruukissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat