Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen palautuslennot Irakiin kiinnostavat Ruotsiakin – ”Kokonaisia perheitä on palannut”

Tukholman poliisi on tiedustellut Suomelta, voisiko Ruotsi palauttaa turvapaikanhakijoita Suomesta lähtevillä lennoilla.

Kotimaa
 
Helsingin Poliisi
Turvapaikanhakijat nousivat ensimmäiselle palautuslennolle Irakiin Helsinki-Vantaalla helmikuun lopussa.
Turvapaikanhakijat nousivat ensimmäiselle palautuslennolle Irakiin Helsinki-Vantaalla helmikuun lopussa. Kuva: Helsingin Poliisi
Fakta

Irakilaisia tuli viime kesänä paljon

 Suomeen saapui viime vuonna noin 20 450 turvapaikanhakijaa Irakista. Suurin piikki oli heinä–syyskuussa.

 Tänä vuonna tammi–toukokuussa irakilaisille annettiin 5 689 turvapaikkapäätöstä, joista 1 581 oli kielteisiä ja 1 269 myönteisiä

  2 009 hakemusta raukesi. Useimmiten syynä on, ettei hakijaa tavoitettu.

 

Tänä vuonna Suomesta Bagdadiin on lähtenyt yksitoista lentokoneellista vapaaehtoisesti kotimaahansa palaavia irakilaisia turvapaikanhakijoita. Näin kertoo Irakin Suomen-suurlähettiläs Matheel Dhayif Majeed Al-Sabti HS:lle.

Kaikkiaan Suomesta on poliisin järjestelemillä lennoilla lähtenyt noin 1 200 irakilaista turvapaikanhakijaa, ja viimeisin lento lähti 28. kesäkuuta.

”Kokonaisia perheitä on palannut Irakiin. Kaikki lähtivät omasta tahdostaan, ketään ei pakotettu. Osan turvapaikkahakemus oli hylätty, osa oli todennut ettei saakaan perhettään tuotua Suomeen”, Al-Sabti kertoo.

Suomen käytäntö on kiinnostanut myös Ruotsin poliisia, Al-Sabti kertoo. Keväällä Tukholman poliisin edustaja kävi tapaamassa suurlähettilästä.

”Hän jopa tiedusteli, voisiko Ruotsi lähettää omia palautettaviaan samoille lennoille, mutta vastasin että se ei onnistu. Tukholmassa on Irakin suurlähetystö, he voivat sopia asioista suurlähettilään kanssa”, Al-Sabti sanoo.

Palautuslennot alkoivat helmikuussa ja Irakin suurlähetystö on tehnyt yhteistyötä myöntämällä halukkaille pikapasseja kotimatkaa varten. Suurlähettiläs itse oli paikalla, kun ensimmäinen palautuslento lähti.

”Menimme Vantaan Sokkakujan vastaanottokeskukseen auttamaan ja varmistamaan, että kaikki sujuu hyvin. Osa siellä olevista irakilaisista ei ollut vielä tehnyt päätöstään tai heillä ei ollut passia. Teimme heille pikapassit paikan päällä ja saatoimme heidät lentokentälle”, Al-Sabti kuvailee.

”Kävin vielä lentokoneessa toivottamassa heille hyvää matkaa. Olin ollut Suomessa vasta puolitoista kuukautta, kello oli puoli kolme yöllä ja ilma oli hyytävän kylmä, mutta tunnelma koneessa oli iloinen”, hän kertoo.

Lähetystön henkilökunta on paikalla jokaisen palautuslennon yhteydessä. Al-Sabti kertoo saaneensa toiminnasta hyvää palautetta.

Suomeen saapui viime vuonna poikkeuksellisen suuri määrä turvapaikanhakijoita, joiden joukossa oli noin 20000 irakilaista. Al-Sabtin arvion mukaan noin 4 000 irakilaista turvapaikanhakijaa on jo lähtenyt maasta. Osa on lähtenyt palautuslennoilla, osa omatoimisesti ja osa on saattanut matkustaa naapurimaihin.

Vaikka vapaaehtoisten lähtijöiden palautukset ovat onnistuneet hyvin, Suomen viranomaiset ovat kaivanneet sopimusta myös pakkopalautuksista. Ruotsi solmi sellaisen Irakin kanssa vuonna 2008, mutta sopimus ei ole toiminut erityisen tehokkaasti. Irak ei enää useaan vuoteen ole ottanut vastaan Euroopasta pakolla käännyttyjä irakilaisia.

”Emme voi allekirjoittaa pakkopalautussopimusta sellaisten ihmisten puolesta, jotka ovat lähteneet omin päin Irakista. Se on vastoin ihmisoikeuksia. On parempi auttaa Irakia jaloilleen kuin pakottaa ihmisiä lähtemään maahan”, Al-Sabti sanoo.

Suomi on osallistunut muun muassa kouluttamalla Pohjois-Irakin kurdien peshmerga-joukkoja, jotka taistelevat terroristijärjestö Isisiä vastaan. Viime kuussa armeija valtasi Fallujan kapungin, jonka jälkeen Isisin hallussa on suurista kaupungeista enää pohjoinen Mosul.

”Voin luvata, että tämän vuoden loppuun mennessä Daesh on tuhottu”, Al-Sabti sanoo. Hän kutsuu Isisiä arabiankielisen lyhenteen mukaisesti Daeshiksi.

ALAA AL-MARJANI / Reuters
Ihmiset rukoilivat Bagdadin iskun uhrien arkkujen vieressä Najafissa Irakissa 3. heinäkuuta.
Ihmiset rukoilivat Bagdadin iskun uhrien arkkujen vieressä Najafissa Irakissa 3. heinäkuuta.

Isisin lisäksi Irakia uhkaa kuitenkin poliittinen epävakaus ja eri uskonlahkojen ja etnisten ryhmien välinen epäluottamus, joita Isis pyrkii lietsomaan pommi-iskuilla. Viime viikonloppuna pommi-isku ostoskeskukseen tappoi uutistoimistojen mukaan yli 200 ihmistä, jotka olivat valmistautumassa ramadan-paastokuukauden päätösjuhlaan.

”Tarvitsemme Suomen apua. Suomi voisi auttaa siinä, missä se on hyvä – kouluttamalla poliisejamme ja tiedustelupalveluamme muun muassa kyberturvallisuudessa. Meillä on paljon sisäisiä pakolaisia, jotka tarvitsevat humanitaarista apua”, Al-Sabti luettelee.

Irakin ja Suomen muutoin hyviä suhteita hiertää suurlähettilään mukaan esimerkiksi se, ettei Suomella ole ollut Persianlahden sodan jälkeen Bagdadissa omaa suurlähetystöä. Irakin suurlähetystö Kulosaaressa sen sijaan on toiminut lähes koko ajan.

”Tällä hetkellä Suomen suurlähettiläs toimii Libanonista käsin, se ei riitä vastavuoroisuuteen. Turvallisuuttakin ajatellen suurlähetystöt ovat hyvin suojeltuja Bagdadissa. Saksan ja Ranskan lähetystöt ovat kaupungin keskustassa, ja niitä suojellaan hyvin”, Al-Sabti sanoo.

Irak on myös lobannut Suomea tukemaan sen tavoitteita Unescon maailmanperintökokouksessa, joka alkaa 10. heinäkuuta Istanbulissa.

Suomi on Unescon komiteassa 21 maan joukossa päättämässä uusista maailmanperintökohteista. Irak hakee maailmanperintöstatusta Mesopotamian suomaille, joita uhkaa ympäristökatastrofi.

Eufrat- ja Tigris-jokien väliin Irakin eteläosassa jäävä suoalue on historiallisesti etnisen suoarabiväestön kotiseutua. Saddam Husseinin aikana patohankkeet kuivattivat koko alueen, mutta viime vuosina elämä on jälleen palannut kosteikkoihin. YK:n ympäristöohjelma UNEP on varoittanut, että ilman jatkuvaa suojelua alue on vaarassa taantua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat