Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sivulliset pelastivat ihmisiä palavasta autosta ja veden varasta – ”Kyllä Suomessa lähimmäisestä yhä välitetään”

Neljä miestä sai torstaina hengenpelastusmitalit Joensuussa erityisen rohkeista teoistaan. Tasavallan presidentti myönsi kesäkuun alussa mitalit 13 ihmiselle.

Kotimaa
 
Tuula Räsänen / Aluehallintovirasto
Petri Väänänen (vas.), Santtu Väkeväinen, Jesse Kuikka ja Tuomas Kinnunen saivat torstaina tasavallan presidentin myöntämät hengenpelastusmitalit.
Petri Väänänen (vas.), Santtu Väkeväinen, Jesse Kuikka ja Tuomas Kinnunen saivat torstaina tasavallan presidentin myöntämät hengenpelastusmitalit. Kuva: Tuula Räsänen / Aluehallintovirasto

Ihmisiä moititaan nykyään piittaamattomuudesta, mutta todellisen hädän tullen suomalaiset pysähtyvät yleensä auttamaan toisiaan. Joissain tilanteissa auttajat asettavat itsensäkin vaaraan.

Siitä esimerkkejä ovat torstaina Joensuussa luovutetut hengenpelastusmitalit. Tasavallan presidentti myönsi kesäkuun alussa hengenpelastusmitalit yhteensä 13 ihmiselle. Heistä Jesse Kuikka, Santtu Väkeväinen, Petri Väänänen ja Tuomas Kinnunen saivat omansa Itä-Suomen aluehallintoviraston tilaisuudessa Joensuussa.

Hengenpelastusmitali on tunnustus ihmishengen pelastavasta teosta, joka on ollut erittäin rohkea, neuvokas tai jonka myötä pelastaja on vaarantanut omankin henkensä. Mitalit myönnetään kerran vuodessa.

Kesäkuussa 2015 Kuikka, Väkeväinen ja Väänänen pelastivat ihmisen palavasta autosta rallikilpailussa, jossa kolmikko oli katsojina, kun ralliauto ajoi ulos tieltä. Kuikka alkoi sammuttaa paloa. Väkeväinen ja Väänänen menivät irrottamaan tajuttoman apukuljettajan autosta ja vetivät hänet ulos.

Tuomas Kinnunen pelasti viime vuoden toukokuussa uimalla ihmisen, joka oli mennyt itsetuhoisissa aikeissa virtaavaan Pielisjokeen.

Vuosittain pelastuu lukemattomia ihmishenkiä sivullisten autettua hädässä olevaa. Hätäkeskuslaitoksen viranomaisyhteistyön johtaja Juha-Veli Frantin mukaan pelastuneiden tarkkaa lukumäärää ei tiedetä.

”Kyllä niitä tilanteita tulee erittäin usein”, hän sanoo.

”Meillä on positiivinen kuva siitä, että kansalaisilla on vastuuntuntoa. Suurin osa ihmisistä toimii hätätilanteessa oikein ja soittaa hätäkeskukseen. Kyllä Suomessa lähimmäisestä yhä välitetään.”

Hätäkeskukseen soitetaan vuosittain lähes 2,8 miljoonaa hätäpuhelua. Niistä vajaa puolet koskevat suoraan henkeä ja terveyttä.

Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinosen mukaan veden varaan joutuneita autetaan varsinkin, jos avunhuutoja kuuluu.

”Haasteellista on se, ettei aina tunnisteta, että toisella on hätä, jos vaikka uidessa on hukkumassa. Usein hukkuminen on aika hiljainen tapahtuma”, hän sanoo.

Frantin mukaan hätäkeskuspäivystäjän työn kannalta haasteena on joskus se, ettei soittaja itse jää paikalle antamaan tarkempia tietoja. Esimerkiksi autoilijat saattavat soittaa kolarista, mutta jatkavat itse matkaa.

Rohkeus ja valmius omatoimisen avun antamiseen vaihtelevat. Esimerkiksi noin joka kolmannen suomalaisen uimataito ei välttämättä riitä toisen pelastamiseen vedestä. Suomen Punaisen Ristin (SPR) ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinteen mukaan moni on epävarma auttamistaidoistaan.

Hän muistuttaa ensiaputaitojen hankkimisesta ja niiden ylläpitämisestä. Älypuhelimiin voi ladata esimerkiksi SPR:n ensiapuohjeet. Moni on ladannut myös Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -mobiilisovelluksen, jonka kautta soitettaessa hätäkeskuspäivystäjä saa tiedon sijainnista.

Hätäkeskuspäivystäjäkin antaa ensiapuohjeita soittajalle.

”Kansalaiset noudattavat ohjeita hyvin. Kun jäädään esimerkiksi sydänkohtaustapauksissa elvyttämään hätäkeskuksen ohjeiden mukaisesti, kyllä sillä on pelastettu ihmishenkiä”, Frantti sanoo.

Joensuussa Tuomas Kinnunen ei epäröinyt mennä Pielisjokeen, kun hän tajusi, että joessa on ihminen.

”Ensireaktio oli, että joku on veden varassa ja hänet pitää pelastaa”, hän kertoo.

Puolimaratonia varten juoksulenkillä ollut Kinnunen riisui kengät ja vaatteitaan ja meni veteen. Vesi oli kylmää ja virtaus kova. Urheiluharrastustensa ansiosta Kinnusella oli kuitenkin hyvä kunto. Kylmä vesi oli avantouinnista ja virtapaikat koskikalastuksesta tuttuja.

Silti siinä vaiheessa, kun jalat eivät enää yltäneet pohjaan ja kylmä vesi salpasi hengityksen, Kinnunen mietti, uskaltaako jatkaa.

”Mutta aina pitää yrittää auttaa toista”, hän sanoo.

Kinnunen kertoo pystyneensä vetämään ihmistä vedessä melko helposti. Sen sijaan vaikeuksia tuli, kun hän yritti vetää vaatteet päällä veteen menneen ihmisen kuivalle maalle. Siinä vaiheessa rannalle tulleet ihmiset tulivat apuun.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen mukaan tapahtumapaikka on vaativa ammattipelastajallekin, sillä joki on leveä ja virta voimakas. Myös pelastuslaitos muisti Kinnusta tämän rohkeasta teosta.

Kinnunen uskoo, että hän toimisi samoin jatkossakin.

”Jos olisin itse vedessä, toivoisin että saisin apua. Siellä vedessä on jonkun läheinen ihminen. Riippumatta siitä, miten veteen joutuu, on tärkeää antaa toinen mahdollisuus.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat