Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jytkyä seurasi jymähdys – miksi perussuomalaisten kannatus matelee yhä?

Perussuomalaisten kannatus romahti syksyllä, eikä puolueen suosio ole sen jälkeen noussut takaisin huippulukemiinsa.

Kotimaa
 
Karla Kempas Helsingin Sanomat
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Perussuomalaiset juhlivat jatkojytkyään huhtikuussa 2015, kun puolue varmisti hallituspaikkansa 17,7 prosentin kannatuksella.

Jytkyä seurasi jymähdys. Kannatus romahti jo syksyllä, eikä puolueen suosio ole sen jälkeen noussut takaisin huippulukemiinsa.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän puoluekannatuskyselyn mukaan perussuomalaisten kannatus on nyt valahtanut 8,6 prosenttiin eli vasemmistoliiton suosiota pienemmäksi.

Toiseksi suurimmasta puolueesta tuli kolmanneksi pienin. Enää kristillisdemokraateilla ja Rkp:lla on vähemmän kannattajia kuin perussuomalaisilla.

Jymähdyksen taustalla olivat viime vuonna Kreikan tukipaketti, pakolaiskriisi ja pakkolait.

Vuosi sitten heinäkuussa alkoi näkyä koko Eurooppaa vavisuttanut pakolaiskriisi. Kriisi vaikutti myös Pohjolassa, kun ennätysmäärä turvapaikanhakijoita saapui rajan yli.

Heinäkuussa perussuomalaiset myös hyväksyivät Kreikan tukipaketin, vaikka saivat ensimmäisen jytkynsä juuri Kreikan tukemista kritisoimalla.

Hallitus myös uhkasi suomalaisia pakkolaeilla, jos työmarkkinajärjestöt eivät hyväksy yhteiskuntasopimusta. Pakkolaeilla hallitus olisi esimerkiksi leikannut sunnuntai- ja ylityökorvauksia sekä muuttanut ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomaksi.

Hallituskauden alussa tapahtui paljon asioita, jotka eivät olleet perusuomalaisten kannattajien mieleen.

Nyt kaiken pitäisi olla jo hyvin.

Pakkolait peruttiin ja kilpailukykysopimukseksi muuttunut yhteiskuntasopimus saatiin nuijittua läpi. Turvapaikanhakijoitakaan ei saavu samaan tahtiin kuin edellisenä suvena. Britannian EU-äänestyksen tuloksen voisi luulla jopa parantavan perussuomalaisten asemaa. Silti kannatus on kaukana vaalivoittojen lukemista.

Kokoomus ja keskusta ovat pitäneet asemansa Suomen kannatetuimpina puolueina hallitukseen kohdistuneesta kritiikistä huolimatta.

Miksi siis perussuomalaiset eivät ponnahda takaisin eduskuntavaalien lukemiin?

Syy on selvä.

Perussuomalaiset on ollut iso puolue kuuden vuoden ajan, mutta heidän kannattajakuntansa ei ole yhtenäinen eikä vakiintunut. Joukkoon mahtuu entisiä smp:läisiä, demareihin pettyneitä duunareita, vanhoja keskustalaisia ja maahanmuuttoa vastustavia.

Kaksi jytkyä ei tarkoita pysyvää paikkaa suurpuolueiden tähtikartassa.

Lisäksi perussuomalaiset ovat uudessa asemassa. Nyt painaa hallitusvastuu. Vaalivoitot kun saavutettiin oppositiopuolueena.

Keskusta ja kokoomus ovat kohdanneet monta myräkkää kannattajiensa kanssa. He ovat aiemmin tehneet kompromisseja ja kaupanneet niitä sitoutuneille äänestäjilleen.

Perussuomalaiset neuvottelevat vakiintumattoman kannattajakuntansa kanssa ensimmäistä kertaa.

Perussuomalaisten kannattajien on myös vaikeampi sulattaa hallituksen päätöksiä verrattuna keskustan ja kokoomuksen kannattajiin. Kun tarkastelee hallituspuolueiden vaaliohjelmia on selvää, että perussuomalaisten vaaliteemat ovat kauimpana hallitusohjelmasta, jossa korostuu keskustan strategiat ja kokoomuslainen talouspolitiikka.

Varsinkin perussuomalaisten duunarikannattajat saattavat suhtautua penseästi hallituksen talouspoliittisiin linjauksiin.

Myös puheenjohtaja Timo Soinin uusi asema Suomen keulakuvana vaikuttaa suosioon. Uusimman HS-gallupin mukaan 41 prosenttia suomalaisista ei osannut arvioida, onnistuiko Soini tehtävässään ulkoministerinä vai ei.

Se kertoo Soinin aiempaa vaisummasta esiintymisestä julkisuudessa.

Aiemmin innokkaasti julkisuuden valokeilassa hallituspolitiikkaa kritisoiva oppositiojohtaja on selvästi pidättyväisempi, kun hänen harteillaan on ulkoministerin mantteli.

Soinin on vaikea yhdistää perussuomalaisten puheenjohtajan rooli ulkoministerinä olemiseen. Puheenjohtajana hän joutuu ottamaan kantoja, jotka on vaikea yhdistää hallituksen politiikkaan.

Se nähtiin, kun Soini lähti Britanniaan EU-ero äänestyksen jälkeen. Myös brexitin jälkeiset kirjoitukset ”Plokiin” ovat herättäneet kummastusta.

Torstaina Soini kirjoitti blogissaan, etteivät kannatuskyselyt kerro mitään vuoden 2019 eduskuntavaalien tuloksista. Siitä huolimatta hän maalaili vertauskuvaa erämaan halki taivaltavista perussuomalaisista.

”Osa pysyy kyydissä ja osa ei. Heikkouskoiset eivät kestä.”

Seuraavissa vaaleissa näemme, kuinka moni pysyy kyydissä perussuomalaisten karavaanissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat