Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa sopivia sydänluovuttajia löytyy harvemmin kuin muissa Pohjoismaissa

”Elinluovuttajien keski-ikä on noussut vuosi vuodelta, myös sydänluovuttajien osalta. Yli 60–65-vuotias kelpaa harvoin sydänluovuttajaksi, vaikka hän voi olla hyvä munuais-, maksa- tai keuhkonluovuttaja”, osastonylilääkäri Karl Lemström sanoo.

Kotimaa
 
Miikka Pirinen / HS
Sydämen sisältävä kylmälaukku matkasi moottoritietä Meilahteen vuonna 2010.
Sydämen sisältävä kylmälaukku matkasi moottoritietä Meilahteen vuonna 2010. Kuva: Miikka Pirinen / HS
Fakta

Elinluovutuskortin voi tehdä helposti

  Paperisen elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi postilaatikkoonsa kesälläkin osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi.

  Kännykkään voi ladata ilmaisen elinluovutussovelluksen kaikista sovelluskaupoista.

  Elinluovutustahdon voi kirjata myös terveydenhuollon Omakantaan. Se on kuitenkin tulostettava ja toimitettava terveydenhuoltoon itse.

  Yksi tapa on puhua tahdostaan kotona, jotta läheiset tietävät asian.

Suomessa tehdään elinsiirtoja ennätystahtiin, mutta silti uutta elintä odottaa parhaillaan yli 400 ihmistä. Suurin pula on siirrettävistä sydämistä.

Sydämensiirtoa odottaa tällä hetkellä noin 30 ihmistä, joista lähes puolella on mekaaninen tukilaite.

”Laitteen kanssa sydämensiirtoa on pisimmillään odotettu neljä ja puoli vuotta”, kertoo professori, osastonylilääkäri Karl Lemström Sydän- ja keuhkokeskus Hyksistä.

Alkuvuoden aikana Suomessa tehtiin lähes kaksisataa elinsiirtoa, joista 70 prosenttia oli munuaisensiirtoja. Munuaisensiirtolistalla on jatkuvasti yli 300 ihmistä.

Maksansiirtoja tehtiin 28 ja sydämen- ja keuhkonsiirtoja molempia kymmenen. Suomessa vain joka viides elinluovuttaja soveltuu sydämen luovuttajaksi. Muissa Pohjoismaissa luku on korkeampi.

”Emme ole löytäneet tähän mitään yksittäistä syytä, mutta tätä pyritään selvittämään. Meillä aivokuolleiden elinluovuttajien keski-ikä on noussut vuosi vuodelta, myös sydänluovuttajien. Yli 60–65-vuotias kelpaa harvoin sydänluovuttajaksi, vaikka hän voi olla hyvä munuaisen, maksan tai keuhkon luovuttaja”, Lemström sanoo.

Esimerkiksi Norjassa sydämen luovuttajien keski-ikä on alhaisempi. ”Siellä on ollut erilaisissa tapaturmissa kuolleita, kun meillä sydänluovuttaja on usein ollut aivoverenvuotoon kuollut, iältään keskimäärin 43–48-vuotias”, Lemström toteaa.

Elinsiirtojen määrä on kasvanut joka vuosi. Viime vuonna siirtoja tehtiin jo lähes neljäsataa. Elinsiirrot ovat Lemströmin mukaan menestystarina.

”Sitä mukaa kun siirrot ovat onnistuneet, potilaita on asetettu enemmän odotuslistalle. Koska luovutuselinten tarve on kova, on rikottu aiempia rajoja ja hyväksytty luovuttajiksi aiempaa vanhempia ikäluokkia”, Lemström kertoo.

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään vastustanut.

Vaikka omaiset eivät voi kieltää elinluovutusta, turhalta pohdinnalta säästytään, kun mahdollisimman moni täyttää elinluovutuskortin, vetoaa Munuais- ja maksaliitto.

Liiton gallupkyselyn mukaan 85 prosenttia suomalaisista on valmis luovuttamaan elimensä toisen hyväksi.

”Silti alle puolet on puhunut asiasta läheistensä kanssa ja vain joka neljäs suomalainen on kyselyn mukaan tehnyt elinluovutuskortin”, kertoo liiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

”Jos ikävä tilanne sattuu ja lääkäri kysyy omaisten mielipidettä elinluovutukseen, nämä eivät useinkaan tiedä varmuudella vainajan tahtoa.”

Lemströmin mukaan silloin tällöin sattuu, että omaiset kieltävät luovutuksen, eikä vainajalla ole elinluovutuskorttia.

”Kuuntelemme omaisia”, Lemström korostaa. ”Toisaalta on heille helpotus, ettei heidän tarvitse tehdä raskasta päätöstä, koska lain mukaan elinluovutus on mahdollinen.”

Elinluovutuksesta voi kertoa myös puhelimen avulla. Ilmaisen elinluovutussovelluksen voi ladata kaikista sovelluskaupoista. ”Sen avulla voi saman tien lähettää tiedon läheiselleen tai näyttää kaurapuuron keiton lomassa, että tein muuten tällaisen”, Inomaa vinkkaa.

Elinluovutuskortin voi hakea myös Elinsiirron saaneiden Euroopan mestaruuskilpailuista Vantaalta. Viikon kestävät kisat alkavat sunnuntaina.

Kilpailun yhteydessä järjestetään Sporttitori-tapahtumia ympäri pääkaupunkiseutua.

”Kisat ovat osoitus elinsiirtojen voimasta. Kaikki kilpailijat eivät olisi hengissä ilman elinsiirtoa”, Inomaa muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat