Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnat hankkivat ennätysmäärän aurinkovoimaa

Helsingin Finlandia-talon katolle tulee aurinkopaneelit.

Kotimaa
 
Ville Vaarne

Kunnat ja kaupungit aikovat sijoittaa ennätyksellisen summan rahaa aurinkopaneeleihin.

Helsingissä aurinkopaneeleja suunnitellaan asennettavaksi Finlandia-talon katolle. Lisäksi paneeleja aiotaan asentaa Ressun, Hiidenkiven ja Torpparinmäen kouluihin.

Yhteensä 34 kuntaa on päättänyt hankkia aurinkopaneeleja, jotka sijoitetaan kunnallisten rakennusten katoille. Suurimmista kaupungeista mukana ovat Helsingin lisäksi Tampere, Oulu ja Seinäjoki.

Esimerkiksi Tampereella aurinkopaneelit sijoitetaan Tampere-talon katolle.

Aurinkopaneelien yhteishankinnan järjestää Kuntaliiton omistama KL-Kuntahankinnat-yhtiö yhdessä Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kanssa.

”Idea yhteishankinnalle tuli, kun huomasimme, että yksittäisissä kunnissa ei tiedetä aurinkoenergian hyödyntämisestä”, sanoo Syken suunnitteluinsinööri Pasi Tainio.

Kunta säästää esimerkiksi kilpailutuksen hinnassa, kun paneelien toimittaja valitaan yhdellä kilpailutuksella.

Kilpailutus valmistuu syksyllä, jolloin tiedetään, paljonko aurinkopaneelien hinnaksi tulee. Kilpailutukseen voi osallistua sekä suomalaisia että eurooppalaisia aurinkopaneelien toimittajia. Tainio uskoo, että suomalaisilla paneelitoimittajilla on hyvät mahdollisuudet tulla valituksi.

Ensimmäiset paneelit voidaan asentaa kuntiin tänä syksynä.

Yhteishankintaan voi tulla mukaan vielä lisää kuntia. Kannustimena on työ- ja elinkeinoministeriön maksama tuki, joka kattaa neljänneksen aurinkovoimalan kustannuksista.

Toinen kannustin on mahdollisuus tulla mukaan paneelien hankintaan kuukausimaksulla. Näin tehtiin Pohjois-Pohjanmaalla Iin kunnassa, jossa paneeleita päätettiin hankkia kaikkein eniten.

Ii hankkii paneeleita yhteensä 11 aurinkovoimalan verran. Yksi voimala tulee yhden rakennuksen katolle ja tuottaa kunnan laskelmien mukaan noin 5–10 prosenttia rakennuksen käyttämästä sähköstä.

Kunnassa on laskettu alustavasti, että aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin 10 vuoden kuluessa.

Aurinkosähköä ei varastoida, joten kohteeksi kannattaa valita rakennus, joka on ympärivuotisessa käytössä.

”Asennamme paneelit esimerkiksi terveyskeskukseen, hoivakotiin ja keskuskeittiöön. Jätimme koulut pois, sillä kesällä ne eivät kuluta merkittävästi sähköä”, sanoo Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava.

Alatossavan mukaan Iin tavoitteena on vähentää kasvihuonepäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Aurinkopaneelihankinnat ovat yksi osa tätä suunnitelmaa.

Tällä hetkellä kaikkien kuntien yhteishankinta koskee 81:tä aurinkovoimalaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat