Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naton kahden raiteen Venäjä-linja: Rakentavaa suhdetta toivotaan, Puolaan ja Baltiaan neljä pataljoonaa sotilaita

Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla on näyttävä paikka Nato-maiden johtajien illallispöydässä, vaikkei hän paikan päällä olekaan.

Kotimaa
 
Kacper Pempel / Reuters
Naton huippukokous pidetään PGE-stadionilla Puolan pääkaupungissa Varsovassa.
Naton huippukokous pidetään PGE-stadionilla Puolan pääkaupungissa Varsovassa. Kuva: Kacper Pempel / Reuters
Fakta

Uusia joukkoja

 Puolaan, Viroon, Latviaan ja Liettuaan tulee kuhunkin pataljoona – noin tuhat sotilasta – Naton monikansallisia joukkoja.

 Yhdysvallat ottaa vastuun Puolassa, Britannia Virossa, Saksa Liettuassa ja Kanada Latviassa.

 Sotilaita lähettäville maille kyse on pitkän aikavälin sitoumuksista ja joukkojen rotaation vuoksi huomattavista määristä sotilaita.

Varsova

Naton perjantaina Varsovassa alkavaa kaksipäiväistä huippukokousta dominoi Naton suhde Venäjään. Suhde saa uuden ulottuvuuden, kun Nato tuo Puolaan ja Baltian maihin kuhunkin pataljoonan verran monikansallisia joukkoja.

Suomen kannalta merkittävää Varsovan-huippukokouksessa on myös Suomen ja Naton kumppanuuden poliittinen syventyminen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu perjantai-iltana Nato-maiden päämiesten ja EU:n johdon yhteiseen työillalliseen. Mukaan on myös Nato-jäsenyyttä hakeva Montenegro. Lauantaina Niinistö osallistuu Naton päämiestason Afganistan-kokoukseen.

Varsovassa Niinistöllä on myös kahdenvälisiä tapaamisia muun muassa Ukrainan presidentin Petro Porošenkon, Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin ja Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin kanssa.

Perjantain työillallisella Puolan presidentin Andrzej Dudan isännöimässä presidentinlinnassa Nato-maiden johtajien huomio on pitkälti Naton itänaapurustossa, mutta myös muissa kriiseissä. Niissä kaikissa on osansa Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla.

Kukin maa käyttää puheenvuoron, ja Niinistö ottaa esiin Putinin kanssa Kultarannassa viikko sitten käymänsä keskustelut.

Putinin kanssa ovat puhuneet muutkin. Valkoinen talo tiedotti Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ja Putinin käyneen keskiviikkona puhelinkeskustelun muun muassa Syyrian tilanteesta. Yhdysvallat ja Venäjä ovat käyneet kulisseissa neuvotteluja myös Itä-Ukrainan sodasta.

Huippukokous järjestetään vuoden 2012 jalkapallon EM-kisoihin valmistuneella Varsovan kansallisstadionilla. Stadionin kentällä on rakennettu kokouskompleksi, jonka turvatoimet ovat mittavat. Kaupunki on täynnä sotilaita ja poliiseja ja liikennejärjestelyt vaikuttavat monin tavoin varsovalaisten reitteihin.

Obama saapuu Puolaan aamuyöstä perjantaina. Heti aamulla Obaman ohjelmassa on tapaaminen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa.

Nato ja EU antavat Varsovassa perjantaina yhteisen julkilausuman yhteistyön tiivistämisestä.

Brexitin jälkeinen Eurooppa huolestuttaa myös Obamaa. Varsovassa hän toistaa viestinsä siitä, että Britannian EU-ero ei horjuta transatlanttisia suhteita ja että Euroopan turvallisuudesta huolehtiminen on Yhdysvalloille tärkeää. Obaman mukaan Naton rooli Euroopan turvallisuuden takaajana korostuu entisestään.

Saksan liittokansleri Angela Merkel korosti torstaina Saksan valtiopäivillä Naton ja Venäjän vuoropuhelun tärkeyttä. Merkel sanoi haluavansa, että Naton ja Venäjän suhde on rakentava.

Naton ja Venäjän yhteinen neuvosto on koolla huippukokouksen jälkeen ensi viikon keskiviikkona. Ennen Varsovan-kokousta Venäjä ei halunnut neuvostoa koolle.

Se, miten Venäjä reagoi uusiin Nato-joukkoihin ja myös Naton ohjuspuolustusjärjestelmän valmistumiseen, on kiinnostava mittari suhteille.

Uudet joukot ovat poliittisesti hyvin tärkeitä Puolalle ja Baltialle. Ne ovat Krimin miehityksestä lähtien vaatineet Natoa osoittamaan sitoutuneisuuttaan Puolan ja Baltian puolustamiseen.

Puolaan ja Baltiaan sijoitettavat joukot ovat Nato-mailta merkittävä päätös. Se ei kuitenkaan syntynyt helpolla.

Keskellä talouskriisin osa jäsenmaista empi. Omille kansalaisille on vaikea perustella, miksi verorahoja käytettäisiin omien rajojen ulkopuolella. Osa liittokunnan jäsenistä on myös sitä mieltä, että Puolan kaltaisen suuren maan pitäisi selviytyä ilman apuakin.

Niin kutsutuksi kehysvaltioksi, joka ottaa johtovastuun Nato-joukoista tietyssä maassa, ei siis ollut tunkua. Se, että Saksa ottaa vastuulleen Liettuan, on merkittävä sitoumus. Saksa myös kasvattaa puolustusbudjettiaan.

Myös Tanska on mukana kokoonsa nähden näyttävästi. Se tuo Viroon komppanian. Viron kehysmaa Britannia vastaa kahdesta komppaniasta.

Toinen kysymys on se, millaisen pelotteen uudet joukot muodostavat.

Naton piirissä joukoista puhutaan ansalankana tai hidastetöyssynä – kyse on poliittisesta viestistä niin itäisille Nato-maille kuin Venäjälle. Nato haluaa näyttää vastaavansa Venäjän mahdollisiin aggressioihin.

Naton ja Venäjän suhteiden lisäsi Suomen kannalta Varsovan huippukokouksessa keskeistä on myös se, että Nato linjaa toimiaan Syyrian tilanteen vakauttamiseksi. Niinistö on lauantaina mukana Naton Afganistan-kokouksessa.

Obama kertoi tällä viikolla Yhdysvaltojen pitävän Afganistanin Resolute Support -kriisinhallintaoperaatiossa aiemmin suunniteltua enemmän joukkojaan.

Kokouksessa kyse on myös Afganistanin saamasta rahoituksesta. Suomi tukee Afganistania vuosittain taloudellisesti kuudella miljoonalla eurolla. Suomalaisotilaita operaatiossa on enimmillään 40.

Varsovaan matkaavat perjantaina myös ulkoministeri Timo Soini (ps) ja puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sekä puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg.

Soini osallistuu perjantai-iltana pidettävälle ulkoministerien työillalliselle, jossa myös keskustellaan siitä, miten Naton toimii itäisessä ja eteläisessä naapurustossa. Illalliselle osallistuvat Nato-maiden lisäksi Naton laajennetun kumppanuusohjelman eli EOP:n viisi maata sekä EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Federica Mogherini. Lauantaina Soini osallistuu Resolute Support -operaation osallistujamaiden Afganistan-istuntoon.

Puolustusministeri Niinistö osallistuu puolustusministerien yhteiseen Naton ja sen kumppanien yhteistoimintakykyä käsittelevään kokoukseen, jossa koolla ovat Nato ja sen kanssa sotilaallista yhteistyötä tekevät 25 maata.

Puolustusministeri Niinistö tapaa myös Kanadan ja Britannian kollegansa. Britannian puolustusministerin tapaamisen yhteydessä lauantain allekirjoitetaan Suomen ja Britannian puolustusministeriöiden välinen puolustusyhteistyötä käsittelevä puiteasiakirja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat