Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katainen: EU-äänestyksellä leikittely on vastuutonta

”Brexit-leirin toiminta on populistisuudessaan ja vastuuttomuudessaan yhden sortin Euroopan ennätys”, sanoo EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

Kotimaa
 
Juha ROININEN
EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.
EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen. Kuva: Juha ROININEN

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen varoittaa, että leikittely EU-kansanäänestyksillä on vastuutonta ja vahingollista. Hän peräänkuuluttaa vastuullisuutta keskusteluun, joka Suomessa ja muualla Euroopassa parhaillaan velloo kansanäänestysten järjestämisestä.

”Tämmöinen leikittely ajatuksella on tyypillistä populismia, joka on kaukana vastuun kantamisesta ja vastuullisuudesta”, Katainen kommentoi Suomessa käytävää keskustelua ja sitä, että ulkoministeri Timo Soini (ps) pitää ovea raollaan mahdolliselle kansanäänestykselle Suomen EU-jäsenyydestä.

”Avoimessa, liberaalissa demokratiassa sananvapaus on tärkeää, jokaisella on oikeus osallistua keskusteluun. Mutta ei vastuullinen ihminen toimi sillä tavalla, että spekuloi puolihuolimattomasti tällaisella asialla sen sijaan, että kertoisi selkeästi kantansa ja tahtotilansa ja kertoisi, mihin suuntaan haluaa ajaa asioita”, Katainen sanoi HS:lle puhelimitse torstaina.

Brittien päätös lähteä Euroopan unionista on lietsonut keskustelua EU-kansanäänestyksen järjestämisestä muissakin jäsenmaissa.

Ulkoministeri Soini herätti viime viikolla arvostelua paitsi Britannian-matkansa takia, myös kommentillaan, jonka mukaan kansalaisaloite Suomessa järjestettävästä EU-kansanäänestyksestä on hyvä asia, koska se herättää keskustelua.

Katainen muistuttaa, että kansanäänestys on vain väline. Sen takana täytyy olla selvä poliittinen tavoite ja käsitys siitä, mitä äänestykseltä halutaan.

”Kansanäänestys ei voi olla poliittinen tavoite, vaan esimerkiksi se, haetaanko äänestyksellä tukea EU-erolle tai jäämiselle. Kaikki, jotka kansanäänestyksestä puhuvat, niin sanokoot suoraan, kumpaa haluavat.”

Kataisen mukaan kansanäänestyksen järjestäminen on perusteltua silloin, jos jonkun jäsenmaan hallituksella on oikeasti selkeä tavoite esimerkiksi viedä maansa ulos Euroopan unionista.

Katainen suomii kovin sanoin Britannian EU-eroa ajaneita poliitikkoja siitä, ettei heillä ollut selvää suunnitelmaa äänestyksen jälkeisestä suunnasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat