Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huonoa köyhää halveksitaan – kuka saa olla köyhä?

Vähävaraiset jaetaan hyviin ja huonoihin köyhiin, vaikka jokaisen kokemus tilanteestaan on henkilökohtainen, kirjoittaa HS:n toimittaja Jukka Vuorio.

Kotimaa
 

Köyhyys on jälleen viime päivinä puhuttanut Helsingin Sanomien tekijöitä ja lukijoita.

Nykyisen virallisen määritelmän mukaan köyhäksi lasketaan, jos perheen käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 prosenttia suomalaisten keskitulosta.

Siksi yhteiskunnassamme tulee aina olemaan köyhiä – ja paljon.

Torstaina julkaistiin juttu, jossa kerrottiin, että Suomessa on yli 126 000 köyhää lasta. Jutussa nykyään 18-vuotias Riikka kertoi kokemuksistaan köyhänä lapsena.

Myöhemmin samana päivänä haastattelin kollegani Ossi Mansikan kanssa lasten köyhyyden asiantuntijoita. Heidän mukaansa lasten köyhyyden ehkäisy olisi mahdollista, mutta nyt hallitus näyttäisi vetävän yhteiskunnan venettä aivan päinvastaiseen suuntaan.

Joulukuussa julkaistu HS:n köyhyyskysely sai talvella runsaasti huomiota ja jakoi voimakkaasti lukijoiden mielipiteitä. Monet syyllistivät köyhiä köyhyydestä.

Hesarin ulkopuolellakin on väitelty köyhyydestä. Alkukesästä freelance-journalisti Hanna Räty bloggasi olevansa ”köyhä pressikortilla”. Hetken kuluttua Libera-ajatuspajan Heikki Pursiainen puolestaan kirjoitti, että Räty ei ole mikään oikea köyhä.

Pursiainen ei ole mielipiteineen yksin. Moni haluaisi kertoa, kuka saa olla köyhä. Usein köyhyydestä kertoviin juttuihin ilmestyy kommentteja, joiden mukaan ihminen, jolla on esimerkiksi älypuhelin, televisio tai lemmikkikoira ei voi olla köyhä. Myös henkilö, joka polttaa tupakkaa tai juo alkoholia katsotaan kommenteissa ”huonoksi köyhäksi”, koska eihän köyhällä saisi olla varaa tehdä tämmöisiä valintoja.

Kuka sitten on köyhä? Aina jostain somen syövereistä kuuluu huuto, että vain joku nälkää näkevä kongolainen tai etiopialainen köyhä on todella köyhä, ja suomalainen ”köyhä” on vain veltto kermaperse.

Tämä ei tietenkään ole totta. Vaikka etiopialaiseen köyhään verrattuna suomalaisella köyhällä on sellaisia luksustuotteita kuten juokseva vesi ja sähkö, toimeentulotuesta puhumattakaan, on köyhyys kuitenkin suhteellista ja subjektiivista.

Kuten 18-vuotias Riikka kertoi, lapsi on köyhä esimerkiksi silloin, jos hän joutuu jatkuvasti jäämään pois kavereidensa menoista ja tapahtumista perheen taloudellisen tilanteen vuoksi.

Torstaina haastattelemani köyhyystutkija Maria Ohisalo huomioi mielestäni hyvin, että köyhyys ei ole vain taloudellista. Se voi olla myös esimerkiksi kulttuurista, psykologista ja sosiaalista. Silloin pelkkä lukema pankkitilillä ei kerro, onko henkilö köyhä vai ei.

Eräs ongelma köyhyyskeskustelussa on, että lapsiköyhyydestä kertoneen jutun ”riikat” pääsevät ääneen lopulta melko vähän. Kun minä, Räty, Pursiainen tai Ohisalo puhumme köyhyydestä, katsomme sitä lopulta aika kapeasta näkökulmasta: julkisuudessa toimimaan tottuneen, verkostoituneen ja enemmän tai vähemmän etuoikeutetun ihmisen näkökulmasta.

Tuhannet pertsat ja ritvat ympäri Suomen lähiöitä tietävät, mitä on todellinen köyhyys, mutta he eivät kirjoita siitä julkisesti eivätkä esiinny televisio-ohjelmien asiantuntijoina. Pertsat ja ritvat ovat heitä, jotka lukevat lehdistä ja seuraavat televisiosta, kun ei-köyhät keskustelevat siitä, miltä köyhistä tuntuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat